Per metus – 17 mln. praleistų pamokų: kaltos mokyklos ar tėvai? | Diena.lt

PER METUS – 17 MLN. PRALEISTŲ PAMOKŲ: KALTOS MOKYKLOS AR TĖVAI?

  • 26

Šiais mokslo metais Lietuvos moksleiviai praleido virš 17 milijonų pamokų. Siekiant mažinti praleistų pamokų skaičių, Seimas pritaria pamokų lankymo griežtinimo mažinimui. Apie tai, ar nauja tvarka duos rezultatų, pasakoja Vilniaus Gedimino progimnazijos direktorius Rimantas Remeika, praneša LNK.

– Kokia situacija su pamokų lankymu? Ar jis iš tiesų toks mažas?

– Nedrįsčiau vertinti visos Lietuvos mastu, kiekviena mokykla turi savo tvarkas, savo susitarimus su bendruomene ir aš manau, kad jomis ir vadovaujasi. Jeigu žiūrint mūsų mokyklos kontekste, tai įstatymų projektų pakeitimai neduos nieko naujo, tik gal tą privalomybę pranešti tėvams, jei vaikas neateina į mokyklą. Bet mes ir pranešame – yra elektroninis dienynas, tą pačią akimirką vaiko nelankymas yra žymimas ir tėvai gali tą matyti. Kam čia to įstatymo reikia, aš nelabai suprantu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ministerija sako, kad ne visos mokyklos taip daro ir yra daug mokyklų, kur vaikas nelanko, gali savaitę neateiti ir tėvai nežino, o dabar bus privaloma pranešti tėvams. Kaip manote, ar tai padės?

– Aš manau, kad tai yra perteklinis dalykas. Jeigu mokyklos tingi ar negeba organizuoti tinkamai ugdymo proceso, tai bet kokia įstatyminė norma nepadės. Mūsų mokykloje tai niekas nesikeičia, mes esame susitarę netgi tokius dalykus, patys tėvai gali pateisinti vaiko praleistas pamokas, prisiimdami atsakomybę už ugdymo proceso tęstinumą ir tai pas mus veikia, mes jau seniai esame sutarę, kad ugdymo procesas nepertraukiamas ir atostogų metu tėvai negali išsivežti vaiko ir tas veikia arba iš dalies veikia. Bet tokiu būdu mes pasitikime vieni kitais, mokytojai tėvais, vaikais ir atvirkščiai. Toks bendradarbiavimas mokykloje duoda geresnių rezultatų, negu tam tikrų įstatyminių normų laikymasis, kurios vis tiek neatsižvelgs į visus niuansus.

– Tai manote, kad skaičiai nemažės?

– Aš tai vertinu skeptiškai – įneš dar daugiau chaoso, daugiau nesusipratimo ir gal net pykčio.

Daugiausia yra mokyklų bendruomenės, kurios nekomunikuoja tarpusavyje ir stengiasi, ir laukia iš valstybės kažkokios panacėjos, kad išspręs jų problemas.

– O kaip manote, kodėl tiek tų pamokų praleista? Per vienus mokslo metus 17 milijonų, 4 milijonai nepateisinta? Ar čia vaikai taip nenori eiti į mokyklą, ar tėvai atlaidžiai žiūri?

– Priklauso, kaip vertinsi mažą lankomumą. Ar tai įneša kažkokią blogybę, nežinau. Ar buvo daryta kažkokia analizė,  kad nusikalstamumas padidėjo, ugdymo procesas suprastėjo? Jeigu taip yra, tada blogai, bet tai rodo ugdymo įstaigų nemokėjimą dirbti. Aš manau, kad daugiausia yra mokyklų bendruomenės, kurios nekomunikuoja tarpusavyje ir stengiasi, ir laukia iš valstybės kažkokios panacėjos, kad išspręs jų problemas.

– Buvo pritarta, kad jeigu vaikas iki šešiolikos metų labai daug nelanko pamokų, jos nepateisintos, tada mokykla privalės pranešti Vaikų teisių tarnyboms. Kaip buvo iki šiol, ar bent dėl šito lankomumas padidės?

– Remiuosi savo mokyklos patirtimi. Pas mus yra nustatyta, kad tėvai gali pateisinti savo nuožiūra 20 dienų vaiko nelankymo per metus. Tai mes paskaičiavom, kad praktiškai tai yra pavasarinis, rudeninis ir galbūt dar žiemą koks gripas.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

ALGIRDAS.

O ką veikia VAIKO TEISIŲ SPECIALISTAI , nes tėvai vien žodžiais neįtikina vaikų laikytis drausmės , o geriausias argumentas yra ''B E R Ž I N Ė KOŠĖ'', BET TO NELEIDŽIA VAIKŲ TEISĖS , TAI LAI JOS IMA IR VEDA JUOS Į UGDYKLAS U G D Y M U I ,vaikai eidavo į mokyklas M O K Y T I S , O KO DABAR VAIKŠČIOTI DĖL KAŽKOKIO ''UGDYMO'' , miškininkai ugdo miško jaunuolynus .

PASTEBĖJIMAS

Pirmiausia turi būti tėvų atsakomybė ir kontrolė. O, kai dauguma tėvų pamiršta savo pareigas, vaikai įveda savo gyvenimo potvarkius ir jais puikiai naudojasi.

Minde

Budavo pažymiu vertinama elgesys,lankomumas uz kuriu neigiama pazymi galejai ir antrus metus sedeti toje pacioje klasėje. O dabar juk demokratija,Snarglys pasius ta vaiku teisiu inspektore na...hui ir ta stoves issiekepusi nes nieko negales padaryti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS