Ministerija: per metus bus atidaryta 14 rekonstruotų kultūros įstaigų | Diena.lt

MINISTERIJA: PER METUS BUS ATIDARYTA 14 REKONSTRUOTŲ KULTŪROS ĮSTAIGŲ

  • 0

Lietuvoje per artimiausius metus po rekonstrukcijos planuojama atidaryti 14 iš esmės atnaujintų ar visai naujų kultūros erdvių – teatrų, muziejų, bibliotekų, koncertinių salių, pirmadienį pranešė Kultūros ministerija.

„Matysime tikrą naujų kultūros erdvių proveržį, kuris nebūtų įmanomas ne tik be valstybės ir ES investicijų, bet ir be aktyvių bei iniciatyvių kultūros darbuotojų. Pokyčiai neaplenks ne tik didmiesčių, bet ir mažesnių Lietuvos miestų – Druskininkų, Trakų, Telšių, Varnių“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

„Dalyje naujųjų kultūros erdvių iki šiol nebuvo vykdoma jokia veikla, pastatai buvo apleisti ir nenaudojami. Tačiau po rekonstrukcijų atveriamos erdvės reiškia ne tik sutvarkytus pastatus. Išgryninta šių kultūrinių vietų koncepcija ir suplanuotos veiklos leis dar labiau suaktyvinti kultūrinį pulsą visoje šalyje ir taps traukos centrais tiek kūrėjams, tiek plačiajai visuomenei“, – teigė ministras.

Pokyčiai neaplenks ne tik didmiesčių, bet ir mažesnių Lietuvos miestų – Druskininkų, Trakų, Telšių, Varnių.

Anot ministerijos, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus lankytojus jau šį pavasarį pakvietė į dvi rekonstruotas erdves – Radvilų rūmų dailės muziejaus pietinį korpusą  ir Prano Gudyno restauravimo centrą.

Dar šiemet naujienas lankytojams ruošia Trakų istorijos muziejus, rugpjūtį ketinantis atidaryti S. Šapšalo karaimų tautos muziejaus ekspoziciją rekonstruotame muziejaus padalinyje. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus ketinama atverti du naujus padalinius: šių metų pabaigoje planuojama atidaryti Žydų kultūros ir tapatybės muziejų Pylimo gatvėje Vilniuje, o 2024 metų pabaigoje arba 2025 metų pradžioje – Žako Lipšico memorialinį muziejų Druskininkuose.

Šių metų gruodį lankytojų lauks rekonstruotas Lietuvos aviacijos muziejus Kaune.

Dar šiais metais bus atnaujintos ir bibliotekų bei scenos menų erdvės. Metų pabaigoje planuojama atidaryti Lietuvos nacionalinio dramos teatro didžiąją salę.

Kitąmet naujos arba iš esmės atnaujintos kultūrinės erdvės bus atidarytos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose, Varniuose. Kitąmet planuojama baigti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukciją.

Pirmąjį kitų metų ketvirtį Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras klausytojus planuoja pakviesti į baigtus rekonstruoti Vilniaus kongresų rūmus. Po pertvarkos salėje tilps 990 žiūrovų, bus integruotas scenos apšvietimas simfoniniam orkestrui, pagerinta natūrali salės akustika.

Kitąmet didelių pokyčių taip pat sulauks muziejai ir paveldo objektai visoje Lietuvoje. Žemaičių muziejus „Alka“ po renovacijos kitais metais planuoja atidaryti du padalinius: Telšiuose ir Žemaičių vyskupystės muziejų Varniuose. Abiejuose rekonstruotuose padaliniuose bus išplėstos ekspozicijų erdvės.

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) kitąmet žada baigti du didelės apimties projektus: pavasarį ketinama lankytojams atverti sutvarkytus Sapiegų rūmus. Taip pat kitų metų gegužę planuojama baigti ir ŠMC pastato Vilniaus Vokiečių gatvėje rekonstrukciją.

Dvi erdves atnaujina ir Kauno IX Forto muziejus. Pirmoje kitų metų pusėje planuojama atidaryti atnaujintą muziejaus administracijos pastatą ir Okupacijų ekspozicijos pastatą. Į naują ekspoziciją renovuotame pastate ketina pakviesti ir Lietuvos nacionalinis muziejus.

Anot ministerijos, šiemet pokyčių jau sulaukė Signatarų namai ir Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos prižiūrima teritorija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS