Mirė akademikas, buvęs švietimo ministras Z. Zinkevičius | Diena.lt

MIRĖ AKADEMIKAS, BUVĘS ŠVIETIMO MINISTRAS Z. ZINKEVIČIUS

Mirė akademikas, baltistas, dialektologas, kalbininkas, buvęs švietimo ir mokslo ministras profesorius Zigmas Zinkevičius. Tai LRT.lt portalui patvirtino velionio sūnus Vytautas Zinkevičius.

V. Zinkevičiaus teigimu, 93-ejų metų tėvo sveikata susilpnėjo pastarosiomis savaitėmis. Akademikas mirė ligoninėje, apsuptas šeimos.

Profesorius buvo Lietuvių kalbos draugijos, tarptautinių periodinių leidinių „Baltistika“ ir „Lituanistika“ redakcinių kolegijų narys.

Lietuvos ir užsienio spaudoje akademikas paskelbė daug straipsnių įvairiais lietuvių kalbos istorijos, dialektologijos, lietuvių kalbos tyrinėjimo istorijos klausimais, recenzavo daugybę lingvistikos veikalų. Ištyrė ir paskelbė vadinamąjį jotvingių kalbos žodynėlį „Pagonių šnektos iš Narevo“. Z. Zinkevičius yra paskelbęs apie 50 knygų, tarp kurių ir šešių tomų „Lietuvių kalbos istorija“ (1984–1994).

Už nuopelnus Lietuvai 1995 metais Z. Zinkevičius buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu. Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui 1994 metais suteikė Garbės daktaro regalijas. Be VDU Garbės daktaro jam suteiktas ir Latvijos universiteto Garbės daktaro, tarptautinės Herderio premijos bei Mokslo pažangos premijos laureato vardas.

Profesorius gimė Ukmergės rajone. Savo akademinę karjerą 1946 metais pradėjęs Z. Zinkevičius 1973–1988 metais buvo Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedros, o 1988–1991 metais – Baltų filologijos katedros vedėjas. Po nepriklausomybės atgavimo ėmė dėstyti ir VDU.

Jis 1995–1996 metais buvo Lietuvių kalbos instituto direktorius, Gedimino Vagnoriaus vyriausybėje Z. Zinkevičius užėmė švietimo ir mokslo ministro pareigas, o 1998 metais buvo valstybės konsultantu švietimo ir mokslo klausimais.

90-ojo jubiliejaus proga Vilniaus universitetas pagerbdamas profesorių laikraštyje „Universitetas Vilensis“ apžvelgė jo nuveiktus darbus akademinėje srityje.

Atnešė nuoširdų požiūrį į politiką

Buvęs ministras pirmininkas Gediminas Vagnorius sako, kad jo Vyriausybėje švietimo ir mokslo ministru dirbęs velionis Zigmas Zinkevičius atnešė nuoširdų požiūrį į politiką.

„Jis atnešė kitokį požiūrį, nuoširdų, dalykinį, profesionalų požiūrį į švietimo politiką ir privertė pasitempti kitus“, – antradienio vakarą BNS sakė 1996-1999 metais premjeru dirbęs G. Vagnorius.

Antradienį miręs Z. Zinkevičius švietimo ministru dirbo 1996-1998 metais.

„Jis paliko labai ryškų pėdsaką savo intelektu, gebėjimu plačiau matyti švietimo problemas ir skatinti imtis ryžtingų veiksmų švietimo darbuotojus, taip pat ir tuos žmones, kurie dalyvavo švietimo politikoje“, – kalbėjo buvęs ministras pirmininkas.

„Visgi jis nebuvo tas, kuris primestų savo valią kitiems. Gal tai jam kaip politikui kažkiek ir trukdė įgyvendinti sumanymus“, – pridūrė jis.

Pasak G. Vagnoriaus, profesorius buvo „labai nuoširdus, labai geranoriškas ir pasižymėjo aukštu intelektu“.

„Jis aplink save burdavo kitus ir gebėdavo skleisti šilumą“, – teigė ekspremjeras.

Buvo baltistikos šviesulys

Antradienį miręs profesorius Zigmas Zinkevičius buvo baltistikos šviesulys, stebinęs profesionalumu ir žinių gyliu, sako buvęs jo studentas, kalbininkas Antanas Smetona.

„Profesorius buvo baltistikos šviesulys, vienas iš ryškiausių 20 amžiaus antrosios pusės Vilniaus universiteto lietuvių kalbotyros šviesulių. Visada stebino jo profesionalumas, žinių gylis, akademinė ir akademinio organizatoriaus veikla“, – feisbuke parašė Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto docentas.

„Mums, jo mokiniams, aišku jis liks kaip vienas iš įdomiausių ir šviesiausių Vilniaus universiteto profesorių, kuriuo mes pasitikėjome, žavėjomės, vertinome. Aišku, pagrindinis jo dėstomas dalykas – lietuvių kalbos istorinė gramatika – tikrai buvo kietas riešutas. Ne vienas, ypač poetiškesnės sielos literatas, vos įveikdavo arba net neįveikdavo“, – rašė jis.

A. Smetona prisimena su velioniu artimiau pradėjęs bendrauti, kai tapo doktorantu Atgimimo metais.

Z. Zinkevičius buvo jo diplominio darbo ir disertacijos vadovas.

„Buvo reiklus, bet pasitikėjo doktorantu, niekada per daug nespaudė, nes pats irgi labai daug dirbo – produktyvumas iki pat garbaus amžiaus buvo neprilygstamas. Sakydavo, kad galva veikia puikiai, bet va kojos, rankos jau nebespėja“, – pasakojo A. Smetona.

Pasak jo, pas Z. Zinkevičių visada buvo galima nuvykti pasitarti ar pasikonsultuoti tiesiog telefonu.

„Ir pats nevengdavo paskambinti, pasidalinti nuomone apie ką nors neaiškaus ar įdomaus. Žinoma, kai pradėjo vadovauti Lietuvių kalbos institutui, ministrauti, daugiau bendrauti tekdavo telefonu. Beje, pasidalindavo ir administracine patirtimi – ne vieną kartą dekanaudamas klausiau jo patarimų arba ką negero pastebėjęs jis ir pats paskambindavo patarti“, – teigė A. Smetona.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė užuojautą mirus akademikui, buvusiam švietimo ir mokslo ministrui profesoriui Zigmui Zinkevičiui.

Prezidentės spaudos tarnybos pranešime cituojama šalies vadovė teigė, jog Lietuva neteko iškilaus kalbininko, baltisto, dialektologo, žymiausio istorinės kalbotyros tyrinėtojo.

„Fundamentalūs ilgamečio Vilniaus universiteto profesoriaus mokslo darbai leido pažinti mūsų kalbos ir tautos praeitį, suvokti jos kilmę, stiprinti lietuvybę ir tautinę savigarbą“, – rašoma pranešime.

Anot D. Grybauskaitės, visą savo erudiciją, žinias, patirtį akademikas sudėjo ir į knygas – parašė Lietuvos kalbotyrai reikšmingų monografijų, publikacijų, mokslinių leidinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Gražina N.-A.

Didžiulė pagarba mylimam Profesoriui. Jis globojo, rūpinosi, ugdė net ir tuos jaunuosius mokslininkus, kurie ne jo mokytiniai buvo buvę, atėję iš kitų aukštųjų mokyklų siekti mokslinių laipsnių...O turbūt svarbiausias JO bruožas – neniekinti mažiau žinančių, neužgožti savo didybe, bet kelti iki savo lygio, skatinti nenusiminti, susidūrus su mokslininko tyrėjo sunkumais.Toks buvo savo katedroje, toks konferencijose, toks keliaudamas su jaunesniais kolegomis ( labai puikiai atsimenu JĮ iš 2011 metų rudens kelionės po Ukmergės kraštą), toks namuose, kai pas jį su kokiu reikalu nueidavai... Kito tokio geranoriško MOKSLININKO aš turbūt daugiau ir nepažįstu. Tikras aukštaitis, man daug kuo primenąs Juozą Tumą -Vaižgantą...Kaip kraštietė, didžiuojuosi šiuo Ukmergės krašto sūnumi, Antano Smetonos gimnazijos mokiniu. Ilsėkis RAMYBĖJE , mūsų visų MOKYTOJAU...Užuojauta visiems Zinkevičiams...

Lietuvis

iš Didžiosios raidės ..............

Abraomas Kulvietis

O kodėl tarybinio laikotarpio apdovanojimai nevardijami - ordinai, medaliai, premijos ? Juk tokie mokslininkai tik tarybiniais metais ir galėjo susiformuoti. Ką jūs girdėjot šiais laikais ? Juk Vilniaus universitete jau lietuvių kalbos instituto neliko. Įkūrta kažkokia kosmopolitinė bagadelnia jos vietoje. O vyresnės kartos kalbininkai-pensininkai tik "pyktinasi" ir rankutėmis skėsčioja. Centro komitetui dabar nepasiskusi - tokio net ir nėra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS