Mirė edukologas, mokslų daktaras J. Žvingilas | Diena.lt

MIRĖ EDUKOLOGAS, MOKSLŲ DAKTARAS J. ŽVINGILAS

  • 0

Eidamas 91-uosius metus, mirė Lietuvos edukologijos universiteto docentas, mokslų daktaras Justinas Žvingilas.

J. Žvingilas gimė 1928 m. kovo 4 d. Kybartų valsčiaus Keturkaimio kaime. 1947 m. baigė Kybartų gimnaziją ir tais pačiais metais įstojo į Vilniaus valstybinio pedagoginio instituto fizikos ir matematikos fakulteto fizikos specialybę. Studijų metu nuo 1948 m. dirbo laborantu, vyr. laborantu Bendrosios fizikos katedroje. 1951 m. baigęs studijas, J. Žvingilas buvo paliktas dirbti institute, lankė mokslinius seminarus ruošdamasis stoti į aspirantūrą. Nuo 1956 m. paskirtas Teorinės fizikos katedros vyr. dėstytoju. Baigęs metinę aspirantūrą, 1971 m. Maskvos V. Lenino valstybiniame pedagoginiame institute apgynė pedagogikos mokslų kandidato (vėliau nostrifikuotą edukologijos daktaro) disertaciją „Fizikos mokomųjų programų televizijos laidų parengimas ir jų naudojimo metodika“.

1972 m. J. Žvingilas buvo išrinktas Fizikos ir matematikos metodikos katedros docentu. Per visą 43 metų pedagoginio darbo institute laikotarpį J. Žvingilas ne kartą buvo renkamas Fizikos ir matematikos fakulteto tarybos nariu, katedros vedėju, rengė metodines mokymo priemones, vadovėlius studentams, įsteigė ir puoselėjo Mokomojo kino laboratoriją, rengė užduotis moksleivių Respublikinėms fizikos olimpiadoms, vadovavo studentų pedagoginei praktikai, dirbo studentų akademinės grupės kuratoriumi.

Parengė ir išleido mokymo priemones mokytojams ir studentams: „Mokomasis kinas“ (LTSR Aukštojo ir spec. vid. mokslo ministerija VVPI, 1975), Techninių mokymo priemonių terminai (ASVMM Metodikos kabinetas, 1987), kartu su bendraautoriais išleido „Techninių mokymo priemonių laboratoriniai darbai“ (aut. J. Žvingilas, M. Gusarovas, ASVMM, VVPI, 1986), Techninių mokymo priemonių laboratoriniai darbai /( J. Žvingilas, M. Gusarovas, A. Rimeika, J. Daškevičius; Lietuvos kultūros ir švietimo ministerija, VPI, 1991). Iš viso publikavo per 70 mokslo straipsnių ir pranešimo tezių mokslinėse konferencijose.

1994 m. gruodžio mėnesį buvo išleistas į pensiją. Bet ir po to daug pastangų įdėjo fizikos mokytojų kvalifikacijos kėlimo srityje, pažymima LEU Alumnų draugijos nekrologe. Buvo visuomet taktiškas ir pasitempęs, gerbiamas studentų ir kolegų dėstytojų, buvo jautrus ir sąžiningas VVPI Vietos komiteto narys, rūpinosi fakulteto darbuotojų buitinėmis ir darbo saugos sąlygomis. Toks jis ir išliks mūsų visų atmintyje, rašo LEU alumnai nekrologe ir reiškia nuoširdžią užuojautą velionio giminėms ir artimiesiems.

Velionis nuo liepos 25 d. (trečiadienio) 15 val. bus pašarvotas laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“ (Ąžuolo g. 10, Vilnius). Liepos 26 d. 15 val. - atsisveikinimas ir išlydėjimas į Kairėnų kapines.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS