A. Monkevičius žada svarstyti dėl viceministrės M. Bilotienės atleidimo | Diena.lt

A. MONKEVIČIUS ŽADA SVARSTYTI DĖL VICEMINISTRĖS M. BILOTIENĖS ATLEIDIMO

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) trečiadienį pripažinus, kad švietimo viceministrė Monika Bilotienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą, ministras Algirdas Monkevičius teigia svarstysiąs jos atstatydinimo klausimą.

„Niekur nebus dvigubų standartų. Mano sąžinė visada turi būti rami, nes aš visada vadovaujuosi principu, jeigu yra nustatyta ir akivaizdu, jokių problemų neturėtų kilti. Labai rimtai pasižiūrėsiu į VTEK išvadas ir paskelbsim tai viešai“, – BNS sakė A. Monkevičius.

„Aišku, apmaudu, jeigu nustatytos tokios aplinkybės, tai aš pasižiūrėjęs ir gavęs jos paaiškinimą turėsiu priimti tą sprendimą“, – pridūrė ministras.

VTEK nustatė, kad būdama Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros (NMVA) direktore, M. Bilotienė 2016 metų birželio 20 dienos įsakymu delegavo save vertinti mokyklas, o tų pačių metų liepos 11 dienos įsakymu patvirtino sau aukštesnę kvalifikacinę vertintojos kategoriją.

Etikos sargai nustatė, kad M. Bilotienė NMVA vadovavo nuo 2015 metų gegužės 30 dienos iki 2016 metų liepos 11 dienos, taip pat nuo 2007 iki 2019 metų ji dirbo ir įstaigos direktoriaus pavaduotoja.

Taip pat nustatyta, kad dirbdama NMVA ji turėjo išorės vadovaujančio vertintojo statusą. Privačių interesų deklaracijoje M. Bilotienė nurodė, kad nuo 2008 metų sausio vykdo individualią veiklą švietimo srityje – atostogų metu vertina mokyklų veiklą, veda seminarus. Išorės vertintojų darbas yra apmokamas.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos išsilavinimą turinti M. Bilotienė vasarį buvo paskirta švietimo viceministre. Ji anksčiau BNS teigė, kad ministras Algirdas Monkevičius skirdamas ją viceministre žinojo apie VTEK nuo sausio pradėtą tyrimą, tačiau ne apie jo turinį.

„Taip, jis žinojo apie tyrimą, bet detalių nežinojo. Tiesiog nežinojo ir tiek“, – teigė M. Bilotienė. 

Ji sako, kad jeigu ministras A. Monkevičius nuspręs atstatydinti ją iš viceministrės pareigų, ji ketina šį sprendimą gerbti.

„Kokį sprendimą ministras priims, toks ir bus geras. Aš tikrai jį vykdysiu“, – sakė viceministrė, paklausta, ar neketina trauktis iš pareigų.

Ministras A. Monkevičius pripažino, kad skirdamas M. Bilotienę viceministre nesigilino į atliekamo VTEK tyrimo detales.

„Jos nuomone, tai buvo kažkoks nusižengimas kažkokiais metais, nežinant, neįsigilinus ir netyčia. Į detales nesigilinau, pasiklioviau jos autoritetu, reputacija, kuri man abejonių nekėlė“, – teigė ministras.

Tai, kad NMVA buvo sudarinėjami sandoriai su esamais darbuotojais, nustatė ir Susisiekimo ministerijos auditoriai, atlikę Švietimo ministerijai pavaldžių įstaigų auditą.

Audite rašoma, kad 2016-2018 metais agentūra sudarė sutarčių už beveik 27 tūkst. eurų su penkiais įstaigos darbuotojais dėl Bendro ugdymo programas vykdančių mokyklų veiklos kokybės išorinio vertinimo paslaugų.

Sutartys sudarytos su Mokyklų įsivertinimo skyriaus vedėja Laima Gudaite, šio skyriaus metodininke Jelizaveta Tumlovskaja, Mokyklų išorinio vertinimo skyriaus vedėja Snieguole Vaičekauskiene, šio skyriaus metodininku Linu Jašinausku ir tuo metu įstaigos direktoriaus pavaduotoja buvusia M. Bilotiene. 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pensininke

Gerb. Monkevicius yra saziningas , tolerantiskas ir per letas priimti kardinalius sprendimus del korupciniu grupuociu isardymo, atleidimo. O buvusiems tariamiems ministrams Steponaviciui (KOSMOSAS kalbant apie korupcija), Petrauskienei buvo gerai. Labai mazai yra SAZININGU, DORU ir SUGEBANCIU dirbti ministrais, nes jie tuojau yra sukritikuojami. Kodel Skvernelis ilgai gyre PETRAUSKIENE, o Monkeviciu jau spejo uzsipulti, kodel? Gal ir jam kaip Grybauskaite sake apie Steponaviciu : nesvarbu kaip jis dirba, svarbu kad dirba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS