Moteris šokiruota kontrolierės elgesiu: dėl mažametės bilieto mane aprėkė ir stumdė | Diena.lt

MOTERIS ŠOKIRUOTA KONTROLIERĖS ELGESIU: DĖL MAŽAMETĖS BILIETO MANE APRĖKĖ IR STUMDĖ

Biržų gyventojai ir jos mažajai anūkėlei kelionė tarpmiestiniu autobusu kainavo daugybę nervų ir ašarų. Kaip teigia į šią situaciją patekusi moteris, su tokiu autobuso kontrolierės elgesiu teko susidurti pirmą kartą.

Su portalo redakcija bendravusi Valentina Vitienė pasakoja, kad nemaloni situacija įvyko vakar, važiuojant tarpmiestiniu autobusu Klaipėda-Biržai. 

„Ryte, 10.45 min, įsėdau į šį autobusą Pakruojo autobusų stotyje. Vykome kartu su anūkėle, kuriai vasario 9 d. suėjo 6 metai. Kiek žinau, be bilieto galima vežtis vaiką iki 7 metų. Nutiko taip, kad prie savęs neturėjau mergaitės dokumento, įrodančio jos amžių. Tačiau mobiliajame telefone turėjau jos tapatybės kortelės nuotrauką“, – pasakojimą pradeda pašnekovė.

Moteris pasakoja, kad anūkei nupirko bilietą už pusę kainos.

„Žmogiškai pakalbėjau su vairuotoju, parodžiau asmens dokumentą telefone  ir mums leido važiuoti. Už bilietą mokėjau pusę kainos“, – sako Valentina.

Tačiau pavažiavus vieną ar kelias stoteles į autobusą įlipo kontrolierė.

„Kontrolierė neprisistatė, tačiau mačiau ant jos ryškiaspalvės liemenės bendrovės pavadinimą „Dorsimus“. Ji priėjo prie mūsų ir paprašė parodyti bilietus. Aš pati turiu invalidumo pažymėjimą, kurį parodžiau kartu su savo bilietu. Tuomet padaviau ir mergaitės bilietą, pasakiau, kad anūkės dokumentą turiu tik telefone. Tuomet viskas ir prasidėjo“, – drebančiu balsu portalui prisiminimus dėsto biržietė.

Jos žodžiais kalbant, kontrolierė net nepažiūrėjo į telefoną, kuriame buvo šešiametės dokumento nuotrauka.

„Bilietų tikrintoja elgėsi nepagarbiai – aprėkė, bandė atimti telefoną, kuriuo pradėjau filmuoti, pastūmė visų akivaizdoje ir be galo išgąsdino anūkę“, – sakė Valentina.

„Kai pasakiau, kad filmuotą medžiagą paviešinsiu, ji drėbė: „Aš tau kai įdėsiu, paskui neturėsi už ką baudos sumokėti“. Jos elgesys šokiravo, anūkė pradėjo verkti ir vis man kartojo, ar mus išvarys iš autobuso“, – ir šiandien sunkiai tvardytis galėjo pašnekovė.

Dėl kilusio incidento autobusas užtruko kone 15 minučių, todėl autobuse kilo sąmyšis. Kaip pasakoja Valentina, kiti keleiviai ėmė šaukti, kad vėluos į kitus autobusus.

Kai pasakiau, kad filmuotą medžiagą paviešinsiu, ji drėbė: „Aš tau kai įdėsiu, paskui neturėsi už ką baudos sumokėti“.

„Žinoma, galbūt esu kalta ir aš, nes neturėjau mergaitės dokumento, tačiau ar toks kontrolierės elgesys normalus? Kokį pavyzdį mato mūsų vaikai, kuriuos bandome auklėti būti kultūringais. Mano nuomone, bilietus tikrinusi moteris be jokio gėdos jausmo. Suprantama, ji dirba savo darbą, tačiau manau, kad galima ir gražiau. Toks žmogus negali dirbti tokio darbo“, – savo nuomonę dėsto ji ir priduria, kad grįžusi turėjo net išgerti raminamųjų  vaistų. 

Valentina pokalbio metu užsimena, kad autobuso vairuotojo elgesys ją labai maloniai nustebino. Jis, moters teigimu, elgėsi labai žmogiškai, bandė kontrolierei paaiškinti situaciją.

„Noriu palinkėti, kad niekad nepakliūtumėte į tokią situaciją. Visuomet pasiimkite dokumentus su savimi, nes, kaip ir aš, būsite išdergti visų aplinkinių akivaizdoje“, – pokalbį palinkėjimu baigia Valentina.

Situacijos nekomentuoja

Portalas susisiekė su autobusą tikrinusios kontrolierių bendrovės „Dorsimus“ atstovais. Telefonu atsiliepusi moteris žurnalistus nukreipė pas direktoriaus pavaduotoją. Pradėjus pokalbį su pastaruoju ir paaiškinus, kokia tema bus kalbama, vyras pasakė , kad situacijos nekomentuos. 

Pasidomėjome, kaip šį incidentą vertina Klaipėdos autobusų parko atstovai. Susisiekus su įmonės Eksploatacijos departamento direktoriumi Imantu Paliaku paaiškėjo, kad situacija jiems yra žinoma.

„Kaip vertiname? Dvejopai. Čia galima įžvelgti žmogiškumo faktorius ir įstatymus“, – paklaustas, kaip vairuotojo ir kontrolierės elgesį vertina sakė jis.

Čia galima įžvelgti žmogiškumo faktorius ir įstatymus.

I. Paliako teigimu, šiuo konkrečiu atveju kontrolierės elgesys įstatymui nenusižengė – visais atvejais perkant lengvatinį bilietą reikalingas dokumento originalas. Jokia telefone ar kitame įrenginyje pateikiama dokumento versija netinka. Tačiau, bendrovės atstovo žodžiais kalbant, kiekvienu atveju kontrolierius turi elgtis atitinkamai žmogiškai, su keleiviais bendrauti maloniai. O kalbant apie vairuotojo atsakomybę konkrečiu Valentinos atveju, buvo nukrypta nuo įstatymo.

„Autobuso vairuotojas negalėjo parduoti lengvatinio bilieto be pateikto tą lengvatą įrodančio dokumento. Tačiau visur galima įžvelgti žmogiškumo aspektą. Manome, kad vairuotojas norėjo būti žmogiškas“, – portalui sakė I. Paliakas.

Išrašė baudą ar ne?

Valentinos nufilmuotame vaizdo įraše matoma, kad kontrolierė, paėmusi moters dokumentą ir bilietą, kažką surašinėja lape. Pokalbio metu pasiteiravome biržietės, ar jai buvo išrašyta ir įteikta bauda, tačiau ji patikino, kad šio lapo ji negavo.

„Kontrolierė kažką rašė, pildė, tačiau baudos man neįteikė. Prieš išlipdama viską susidėjo, net pasiėmė mano bilietą, kurį grąžinti prašiau kelis kartus“, – dar daugiau detalių atskleidžia Valentina.

Paklausėme ir Klaipėdos autobusų parko atstovo, ar gali būti, kad bauda asmeniui išrašoma, tačiau vietoje neįteikiama, o tik vėliau bus atsiųsta ar apie ją kitokiais būdais pranešta.

„Ar šiai moteriai buvo išrašyta bauda, jums atsakyti negaliu, nes įvykis nutiko tik vakar. Baudų suvestines matome kiek vėliau, tačiau galiu jus patikinti, kad neįteikti išrašytos baudos kontrolierius negali, tai jau virš proto ribų“, – portalui sakė I. Paliakas.

Klaipėdos autobusų parko atstovas primena, kad remiantis Lietuvos transporto lengvatų įstatymu vaikui iki 6 metų, kuris užima keleivio vietą, privaloma pirkti bilietą pilna kaina. Vaikui, kuris keleivio vietos neužima, bilieto pirkti nereikia. Taip pat, primenama, kad suaugęs gali vežti du vaikus nuo 7 iki 10 metų nemokamai, tačiau jie taip net neturi užimti keleivių vietos. Trečiam su tuo pačiu suaugusiu vyksiančiam vaikui privaloma pirkti bilietą su 50 pro. nuolaida.

Gairės: dorsimus, kotrolierė, bilietas, lengvatinis bilietas, bilietas vaikui, tarpmiestinis autobusas, šokiravo kontrolierės elgesys, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (62)

ir DAR

...dažnai rašinėjama, kad "galėjo pasielgti žmogiškai", kontrolierė būtų ją tik perspėjusi, ar nesimato ,jog vaikas mažas...KAM BAUSTI ? TADA kam iš vis bausti už bet ką, nes pas mus TUO [ nusižengimais ] labai jau daug žmonių naudojasi. Važiuokime per raudoną-laukime įspėjimo, per perėją, kur eina žmonės - laukime įspėjimo, nesumokėkime už prekes - laukime įspėjimo, įsėskime-sumaišykime automobilius - laukime įspėjimo....KAIP FAINA būtų gyventi - "žmogiškai".

kaunietis

Dirbu "Kauno autobusai" vairuotojų. Tankiai [ ir patys suprantate ] matau ir keleivius-lengvatininkus , ir kontrolierius. PASAKYSIU,kad retas kuris rodo pažymėjimą. Yra , kad paklausia ar reikia mokėti už tą ar aną bilietėlį, bet kad parodytų pažymėjimą, tai tikrai retas atvejis. Kas dėl kontrolės. Dirbu jau netoli 30 metųtoje įmonėjeir...NEMAČIAU, kad kaltasis, kuris iš karto , pareikalavus, susimoka, keltų incidentą. TAI DARO prasikaltę ir nenorėdami mokėti baudos...TADA, aišku, kilus ginčui, rėkia ir kontrolierius, ir kaltininkas [ tik pastarasis to , skūsdamasis nesako . Jis girdi kaip rėkia kontrolierius ...]. Ir TADA kaltininkus gina visokios kamilės...

meile

VAIKELIS BUVO PANASUS I MERGA-TODEL PAREIKALAVO POPIERAUS -IS PENSININKU LABAI LENGVA BAUDA ISREIKALAUT TAIP PASAKE KAUNE KONTROLIERIAI
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS