Naujovė: į profesines mokyklas priėmimas vyks ir žiemą | Diena.lt

NAUJOVĖ: Į PROFESINES MOKYKLAS PRIĖMIMAS VYKS IR ŽIEMĄ

Į profesines mokyklas bus galima stoti ne vieną, bet dukart per metus - vasarą arba žiemą, skelbia Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Po šią vasarą vykusio priėmimo likus valstybės finansuojamų vietų, žiemos priėmimas skelbiamas pirmą kartą ir vyks lapkričio 14 - gruodžio 14 dienomis. Kaip ir vasarą, priėmimas bus vykdomas centralizuotai internetu per Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemą.

Priimtieji žiemą mokslus pradės vasario mėnesį. Žiemos priėmime galės dalyvauti jau turintieji vidurinį išsilavinimą. Profesinę kvalifikaciją tokiu atveju galima įgyti per 6-18 mėnesių.

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Marius Ablačinskas sako, kad tai dar vienas žingsnis siekiant profesinį mokymą padaryti kuo lankstesniu, greitai reaguojančiu į darbo rinkos ir asmens poreikius.

„Tai ypač svarbu kalbant apie tęstinį mokymą, skirtą jau turintiems kvalifikaciją asmenims, kuriems galbūt reikia tik pasitobulinti ar įgyti papildomų kompetencijų. Šis priėmimas gali būti ypač naudingas tiems, kurie šiemet baigė mokyklą ir vasarą dar nebuvo apsisprendę, ką veikti toliau, taip pat tiems, kurie įstojo į aukštąją mokyklą ir suprato, kad pasirinktos studijos - ne jiems. Jiems tai - gera galimybė įgyti paklausią profesinę kvalifikaciją“, - sakė M. Ablačinskas.

Pasak ministrės patarėjo, svarstantieji apie stojimą ypač kviečiami rinktis darbo rinkoje patrauklias profesijas: inžinerinės pramonės, gamybos ir perdirbimo, statybos ir informacinių technologijų. Kaip rodo analizė, šių specialistų labiausiai trūksta darbo rinkoje ir šie darbai gerai apmokami.

Profesinio mokymo įstaigoms 2018 metais iš viso buvo numatyta skirti 20,1 tūkst. valstybės finansuojamų vietų (2017 metais - 20,3 tūkst.), iš jų 3 tūkst. per vasaros priėmimą liko neužimta.

Daugiausia laisvų vietų liko gamybos ir perdirbimo, informacijos ir ryšio technologijų, transporto srityse. Žiemos priėmime dalyvausiančių profesinio mokymo įstaigų ir jų siūlomų mokymo programų sąrašas bus paskelbtas lapkričio 12 d. bendrojo priėmimo LAMA BPO interneto svetainėje: www.lamabpo.lt

Į profesinio mokymo įstaigas per vasaros priėmimą priimta 17,2 tūkst. asmenų. Šiemet daugiausia vietų skirta inžinerijos ir inžinerinių profesijų sričiai (4,3 tūkst.), paslaugų asmenims (3,3 tūkst.), verslo ir administravimo (2,8 tūkst.).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS