Netinkamas kariuomenei – netinkamas ir vairuoti, ir turėti ginklą? | Diena.lt

NETINKAMAS KARIUOMENEI – NETINKAMAS IR VAIRUOTI, IR TURĖTI GINKLĄ?

  • 45

Dėl prastos psichikos sveikatos į kariuomenę nepatekusiems šauktiniams buvęs kariuomenės vadas, Seimo narys Arvydas Pocius siūlo neleisti ir vairuoti, ir turėti ginklo. Tačiau pritarti siūlymui neskuba nei gydytojai, nei visuomenė.

Šauktinių eilė prie sveikatos patikros nemažėja jau kelintus metus. Tačiau ne visi šauktiniai patikrą praeis, mat dalis jų turi sveikatos problemų. Ypač psichinės ligos lietuvius kankina pastaraisiais metais.

„Kiekvienais metais patikrinama apie 10 tūkstančių šauktinių į nuolatinę privalomąją karo tarnybą. Mes matome, kad apie 40 procentų yra pripažįstami netinkamais. Iš jų beveik 50 procentų yra psichiatrinės ligos ir psichologiniai sunkumai“, – teigė Karo medicinos tarnybos atstovas Miroslavas Filistovičius.

Kai kurie Seimo nariai įsitikinę, kad į kariuomenę nepriimtiems turi būti pritaikyti ir papildomi apribojimai.

„Aš manau, kad jei žmogus taip yra įvertinamas, netinkamas atlikti karo tarnybą, tai ta diagnozė turi būti perduota ir dėl išdavimo vairuoti automobilį arba dėl ginklo išdavimo“, – įsitikinęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Pocius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Tačiau, ar tikrai į kariuomenę nepriimtiems dėl psichinės ligos reikia atimti ir teisę vairuoti, ir turėti ginklą?

Įstatymo pakeitimą siūlantis Seimo narys įsitikinęs, kad ne visi į kariuomenę nepatekę dėl psichikos sutrikimų išties juos turi. Esą dalis šauktinių tiesiog bando išvengti karo prievolės.

„Aš tikrai netikiu, kad 44 procentai mūsų visuomenės yra psichiškai nesveiki. Čia yra vieta, kur reikėtų peržiūrėti simuliavimo atvejus“, – teigė A. Pocius.

Netgi kai kurie praeiviai sostinės gatvėse pripažįsta žinantys šauktinių, kurie sveikatos problemas suvaidino.

Krašto apsaugos ministras tokius gandus neigia.

„Mes patikrinome tuos atvejus, jie sudaro tik vieną kitą procentą. Vis dėlto absoliuti dauguma tų, kurie serga, turi ne vienerius metus tebesitęsiančias lėtines ligas“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

O Karo medicinos tarnybos atstovai priduria, kad psichiatrus apgauti nėra taip lengva.

„Mes turime galbūt ir tyčinių atvejų, bet yra atvejų, kai žmogus nesąmoningai reaguoja, somatizuoja“, – tikino M. Filistovičius.

Jau ir šiandien besiskundžiantiems psichikos sveikatos sutrikimais gali tekti automobilį palikti garaže, o ginklo į rankas taip ir nepaimti.

„Automatiškai jau yra priimta sistema, kad žmonės pagal tam tikrą sveikatos būklę negali gauti vairuotojo pažymėjimo. Aš nesuprantu, ką čia sugalvojo gerbiamas kolega Pocius“, – teigė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Dainius Gaižauskas.

„Tie, kurie su tokia iniciatyva išeina į viešumą, galėtų pasidomėti, nes šita tvarka yra iš esmės galiojanti“, – kalbėjo Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius.

Psichiatras įsitikinęs, kad kariuomenė galėtų atrasti ir kitų tarnybų sergantiems. Juolab, kad dauguma psichinėmis ligomis sergančių žmonių esą galiausiai pasveiksta.

„Apie 90 procentų, kas yra dažniausiai depresijos, valgymo sutrikimai, iš tiesų, tokie sutrikimai yra gydomi ribotą laiką – dažniausiai kelis mėnesius ir po to žmogus gali visą gyvenimą puikiai gyventi“, – teigė M. Marcinkevičius.

Pernai daugiau nei pusė šauktinių dėl sveikatos problemų pripažinti netinkamais privalomai karinei tarnybai. Iš jų apie pusė netiko dėl psichinės sveikatos.

Rašyti komentarą
Komentarai (45)

Jo

Ar čia tas pats, kuris siūlė pilietybes atiminėti? Genijus eilinį sykį. Lol.

Pagaliau

Sveikinu su pirmu teisingu įstątymu . Greičiau .

che

pažymėjimą išduos vokietija, norvegija, airija,.... visur kur mokosi, gyvena, dirba emigrantai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS