Oficialu: užsieniečių įvaikinti lietuvių vaikai galės išlaikyti Lietuvos pilietybę | Diena.lt

OFICIALU: UŽSIENIEČIŲ ĮVAIKINTI LIETUVIŲ VAIKAI GALĖS IŠLAIKYTI LIETUVOS PILIETYBĘ

Užsieniečių įvaikinti lietuvių vaikai galės išlaikyti Lietuvos pilietybę.

Seimas priėmė pataisas, kad gimę Lietuvos piliečiais, bet dėl įvaikinimo užsienyje kitos šalies pilietybę įgiję asmenys suaugę galės išlaikyti Lietuvos pilietybę. Analogiškai dvigubą pilietybę galėtų turėti lietuvių iš užsienio įvaikinti asmenys.

Iki šiol Lietuvos piliečiai, įvaikinti būdami vaikais ar kūdikiais ir taip įgiję kitos šalies pilietybę, sulaukę 21 metų turi rinktis, kurią pasilikti. Tokia tvarka galioja ir lietuvių šeimose iš užsienio įvaikintiems asmenims.

Seime buvo registruoti du panašūs projektai dėl pilietybės išlaikymo įvaikintiems asmenims, juos teikė socialdemokratai Julius Sabatauskas ir Juozas Olekas bei „valstietis“ Robertas Šarknickas.

Pasak iniciatorių, įstatymas būtų aktualus nedideliam skaičiui žmonių, bet svarbu užtikrinti galimybę ir įvaikintiems asmenims išlaikyti ryšį su valstybe, kad jie galėtų grįžti į šalį, jei taip nuspręstų.

Aiškinamajame rašte Seimo nariai pateikia duomenimis, kad remiantis dabartinėmis įstatymo nuostatomis pernai trys asmenys neteko Lietuvos pilietybės, 2016 ir 2015 metais – po du.

Pernai užsieniečiai įsivaikino 43 be tėvų globos likusius vaikus, užpernai – 58 vaikus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Jonyti, tu ir TOLIAU demagogijas varai, sumaištį keli. Nes keistai (klaidinančiai) cituoji Konstituciją, bandai remtis TIK jos 12 str.1 d., ir NENORI perskaityt TO PATIES straipsnio 3 dalį: "Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas" - taip kad: pagal Konstituciją pilietybė PRARANDAMA, tai vykdoma PAGAL įstatymą. Ir DAR Konstitucijoj pasakyta: "Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis" (to paties straipsnio 2 dalis) - tai AIŠKUS nurodymas įstatymų leidėjams ko jie negali peržengt (ir ko lietuviai neturi pamiršt): prisiekę svetimiems PRARANDAT turėtą Lietuvos pilietybę. O tai kad Konstitucijoj kalbama apie atskirus atvejus, tai jie IR turi būt ATSKIRI atvejai, lietuvis savo pasiaukojimų GALI nusipelnyt YPATINGĄ pagarbą svetimose šalyse ir už tai gali būt ten paskelbti tos šalies garbės piliečiais (gal net ir po mirties), ir TIK tada Konstitucija leidžia jiems išsaugoti ir Lietuvos pilietybę.

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

Lietuvoje gimę visą laiką turi teisę išsaugoti LR pilietybę, nes pagal LR Konstitucijos 12-o straipsnio 1-mą dalį " LR pilietybė įgyjama gimstant....." Taig tokia Pilietybės įstatymo pataisa atitinka Konstituciją. Tačiau tokia įstatymo pataisa ŽIAURIAI PRIEŠTARAUJA Konstitucijai, nes pagal Konstitucija, ne vien įvaikintieji ir Lietuvoje gimę turi teisę išlaikyti LR pilietybę, o VISI be IŠIMTIES tokią teisę turi pagal Konstituciją. Todėl tokia pataisa sumoje parodo Seimo NIEKŠINGUMĄ LR piliečių atžvilgių, jų antikonstitucingumą, jų antivalstybingumą. Tai skaldytojiška niekšų politika. Taip taip, NIEKŠŲ Seimo antikonstitucininkų politika. Jokio referendumo nereikia, reikia laikytis Konstitucijos.

o

kas atsakys uz norvegu berneverner sunybes kur ju isgalvoto /istatymo/ grobiami vaikai ir apie tautybe jokios kalbos nes tai /preke/....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS