Orhuso konvencijos šalys: Astravo AE statoma be visuomenės pritarimo | Diena.lt

ORHUSO KONVENCIJOS ŠALYS: ASTRAVO AE STATOMA BE VISUOMENĖS PRITARIMO

Jungtinių Tautų Orhuso konvencijos šalys dar kartą pripažino, kad Baltarusija, statydama Astravo atominę elektrinę (AE), pažeidė konvencijos ginamą visuomenės teisę gauti informaciją ir dalyvauti, priimant sprendimus aplinkosaugos klausimais, teigia Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.

Tai jau trečias kartas, kai konstatuojama, jog Baltarusija nesilaiko tarptautinių įsipareigojimų pagal Orhuso konvenciją. Paskutinis šalių susitikimas įvyko ketvirtadienį Juodkalnijoje.

„Nei Baltarusijos, nei Lietuvos visuomenei nebuvo leista dalyvauti sprendžiant dėl atominės elektrinės Baltarusijoje, todėl šis projektas vystomas be visuomenės pritarimo. Akivaizdu, kad Baltarusijos valdžia negavo visuomenės mandato statyti Astravo AE,“ – pranešime sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Anot pranešimo, konvencijos šalys konstatavo, kad Baltarusijos visuomenė negalėjo efektyviai dalyvauti, priimant sprendimus dėl Astravo AE, nes valstybė nėra sukūrusi aiškios šio proceso tvarkos. Be to, neaišku, koks sprendimas turėtų būti laikomas galutiniu ir leidžiančiu pradėti projektą.

Orhuso konvencijos šalys taip pat pripažino, kad Baltarusija neteisėtai persekiojo ir baudė aplinkos apsaugos aktyvistus, pasisakančius prieš Astravo AE. 2012 metais Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai suėmė keturis kovotojus prieš Astravo AE.

Susirūpinusi dėl Baltarusijos veiksmų ir negaudama pakankamai informacijos apie AE projektą, Lietuva 2015-ųjų kovą kreipėsi į Orhuso konvencijos Atitikties komitetą, kuris tų pačių metų birželį pateikė išvadas, kad Baltarusija pažeidė konvencijos nuostatas.

Lietuvos teigimu, Baltarusija stato branduolinę jėgainę pažeisdama Espo ir  Orhuso konvencijų nuostatas. Be to, Baltarusija nepateikė jokių tyrimais pagrįstų paaiškinimų, kodėl AE statyti pasirinkta Astravo aikštelė, esanti tik už 50 kilometrų nuo Vilniaus, neatlikta jokio vertinimo apie avarijos atveju galimą radiologinį poveikį tarpvalstybiniams vandenims, Lietuvos gyventojams ir aplinkai.

65 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog Astravo AE kelia grėsmę šalies saugumui, parodė naujienų agentūros BNS užsakymu atlikta visuomenės apklausa.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vistiek

Vistiek ta elektrine greitai prades veikti ir manau ne kiek nebus blogesne negu kad butu veikusi ignalinos taigi stokit i eile pigios elektros pirkti visi aferistai subego i vilniu prisistate piliu dabar nepatenkinti kad gaus rsdiacijos nieko juk aplink ignalina irgi zmones gyveno ar ju kas klause ar kubilius klause tu zmoniu kai norejo atomine statyti europoje braskanciu senu elektriniu ne viena prancuzijoje.belgijoje vokietijoje jos daug pavojingesnes siuo metu negu astravo bet niekas del to neverkia ir viskas slepoama nuo visuomenrs taigi pirkit dujokaukias vilenski arba kelkit sostine i kauna kur jai ir vieta juk kaunas lietuviu sostine ne vilnius

Realybė europiečio akimis

o ką,lietuviški valdžiagyviai jau visuomene tapo.Mano manymu tai lietuvos genocidas.

ORhujovasu konvensijai didelis y dantis.......

stato AE baltarusiai SAVO SALYJE pritariant baltarusiu tautai , ka mano apie tai Lietuvos baudziauninkai su atveztais y lietuva xoxolu banderom ir islamistais teroristais ---baltarusiams giliai POFIK.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS