Paaiškėjo, kur šiemet vyks „Misija Sibiras“ | Diena.lt

PAAIŠKĖJO, KUR ŠIEMET VYKS „MISIJA SIBIRAS“

  • 10

Rusijai nusprendus neįsileisti „Misija Sibiras“ dalyvių, ekspedicija perkeliama į Kazachstaną, pirmadienį pranešė LRT radijas.

„Išties Kazachstanas yra išskirtinis tuo, kad ten buvo labiau ne tremtiniai, o politiniai kaliniai. Kazachstane net keliose lokacijose buvo kalinama lageryje ir skaičiai žmonių, kurie ten įkalinti, konkrečiai lietuvių, yra tikrai dideli ir perkopia 50 tūkstančių“, – radijui sakė projekto „Misija Sibiras“ vadovė Raminta Kėželytė.

Kelionė prasidės liepos 19 dieną. Organizatoriai teigia, kad Kazachstane darbo netruks, o iniciatyvos idėja nėra apsiriboti vien Sibiru.

„Kapinaitės ten kitokios negu būna Sibiro taigose, nes tai daugiau masinės laidojimo vietos, bet jas taip pat būtina išsaugoti ir jomis pasirūpinti“, – sakė projekto vadovė.

Rusija šiemet nusprendė neišduoti vizų ekspedicijos dalyviams.

Maskva kaltina Lietuvą įšaldžius derybas dėl tarpvyriausybinio susitarimo, kuriuo būtų reglamentuotas karių ir civilių aukų kapų ir monumentų tvarkymas.

Šiemet į Rusiją turėjo išvykti dvi „Misija Sibiras“ ekspedicijos į Krasnojarsko kraštą. Šis projektas organizuojamas nuo 2006 metų.

Sovietams okupavus Lietuvą 1940 – 1953 metais iš Lietuvos buvo ištremta apie 130 tūkst. žmonių.

GALERIJA

  • Paaiškėjo, kur šiemet vyks „Misija Sibiras“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

antanas

Už tai, kad Rusijos Federacijos ambasada Lietuvai sukūrė dirbtinas kliūtis „Misijos Sibiras“neleisti tvarkyti tremtinių kapų, ambasadorius Udalcovas turi būti išsiųstas iš Lietuvos. Kad lietuviai po Lietuvos okupacijos atsidūrė Sibire, tai okupacinės Rusijos nusikalstama veika. Žuvę per karą Lietuvoje rusų kariai buvo okupantai, todėl teisingiau jų palaikus sugrąžinti į namus okupantui. Tegul juos išsikasa ir vežasi namo. Bet teroristinis Kremlius trokšta naujos Lietuvos okupacijos, pradžiai siekdami rusų karių palaikus be Lietuvoje galiojančių taisyklių, dalį rusų karių palaikų perlaidoti Lietuvos sostinėje Vilniuje. Manau, kad pagrindinis provokatorius Lietuvoje yra Kremliaus statytinis Udalcovas, jo buvimas Lietuvoje yra kenkėjiškas.

būtų teisinga

Tai jaunųjų Mokšandijos šarikovų, neva važiuojančių tvarkyti sovietų okupantų kapų (nors jų net nereikia tvarkyti, jie ir taip prižiūrėti) šiemet reikia neįleisti į Lietuvą. O kitąmet apriboti vizų išdavimą Mokšandijos piliečiams prieš raudonosios nekrofilijos orgiją gegužės 9d.

Kazachas

Jei kazachai prisimins, ką prieš jų Prezidento rinkimus ,,kalbėjo`` Rimvydas Valatka, Rita Miliūtė, Laimonas Tapinas, kai kurie Seimo nariai, baigiant pačia Prezidente, tai už tas pamazgas ir ši eskursijų kryptis bus uždaryta. Bet ir įžūlumas, šitiek prisilojus į svečius prašytis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS