Pabėgėliai turės mokytis lietuvių kalbos, o Latvijoje gyvens toliau nuo rusakalbių | Diena.lt

PABĖGĖLIAI TURĖS MOKYTIS LIETUVIŲ KALBOS, O LATVIJOJE GYVENS TOLIAU NUO RUSAKALBIŲ

Estija planuoja priimti įstatymo pataisą, reikalaujančią, kad šalyje prieglobsčio prašantys asmenys būtų mokomi estų kalbos. Tuo metu Lietuvos Pabėgėlių priėmimo centro gyventojai privalo baigti 190 valandų lietuvių kalbos mokymo kursus. Jei kursai nelankomi – asmenys šalinami iš centro.

Šiuo metu pabėgėliai Estijoje neprivalo lankyti šios kalbos kursų, bet vyriausybė planuoja sugriežtinti šią tvarką. „Esame suinteresuoti, kad pabėgėliai kiek įmanoma greičiau integruotųsi ir susirastų pajamų šaltinį“, – teigė socialinės apsaugos ministras Margusas Tsahkna.

Kaip skelbė BNS, ministras nurodė, jog pabėgėliams, kol jie susiras darbą, bet ne ilgiau nei dvejus metus, bus skiriamos išmokos būsto nuomai padengti, taip pat bus finansuojami jų kalbų kursai ir vertimų paslaugos.

Pabėgėlių priėmimo centro direktorius Robertas Mikulėnas portalą LRT.lt informavo, jog centre gyvenantys asmenys privalo baigti 190 valandų trukmės lietuvių kalbos mokymo kursus, o jei kursai nelankomi – pabėgėliai šalinami iš centro. „Jie pas mus gyventi gali iki 8 mėnesių, o per šį laikotarpį privalo išklausyti 190 valandų kursus. Dažniausiai mokoma šnekamosios kalbos, taip pat skaitymo, rašymo ir pan.“ – sakė R. Mikulėnas.

„Čia – kaip mokykloje: vieniems sekasi geriau, kitiems – prasčiau. Bet pabėgėliai yra imlūs kalboms, pramoksta. Gal tik su linksniais jiems sunku „susidoroti“, – kalbėjo R. Mikulėnas. Anot jo, esama tvarka galios ir į centrą atvykstantiems pabėgėliams.

LRT RADIJO bendradarbis Latvijoje Arūnas Vaikutis tikina, kad pagal latvių planuojamą tvarką, kuri bus taikoma priimant pabėgėlius, šie patys taip pat turės integruotis į Latvijos visuomenę, vadinasi, turės mokytis ir kalbos.

„Latvijos premjerė Laimduota Straujuma yra sakiusi, kad jie būtinai turės išmokti kalbos, kad galėtų konkuruoti darbo rinkoje. Seimo pirmininkė Ināra Mūrniece taip pat yra pareiškusi, kad jie tiesiog privalės rodyti norą ir patys integruotis į šalies visuomenę. Dabar kalbama, kad jie nebūtų apgyvendinami tokiose vietose, kur gyvena daugiau rusakalbių, nes tokiu atveju pabėgėliai gali nesimokyti latvių kalbos, o kalbėti rusiškai“, – LRT.lt sakė A. Vaikutis.

Kaip skelbė BNS, Lietuva per dvejus metus žada priimti 325 migrantus iš įvairių šalių. Dauguma iš jų greičiausiai bus sirai. Pirmieji pabėgėliai į Lietuvą turėtų atvykti kitų metų pradžioje. Pasidalyti pabėgėlių našta Europos Sąjungos lyderiai sutarė po to, kai bandydami patekti į Europą Viduržemio jūroje nuskendo tūkstančiai žmonių iš Afrikos ir Artimųjų Rytų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

itariu

itariu, kad tai prisides prie islamo plitimo cia

Ka galvoja ES?

Nieko negalvoja,JAV členas labai skanus.

panda

Savaime aisku, kad su tais "pabegeliais" niekas arabiskai nekalbes. O geriau, varytusi jie is kur atvyke... Nesuprantu, ka galvoja ES, tokias nesamones darydama?! Marazmas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS