Neprižiūrimas kapavietes galės perimti svetimi: kai kam atrodo, kad nereikia lįsti prie svetimo | Diena.lt

NEPRIŽIŪRIMAS KAPAVIETES GALĖS PERIMTI SVETIMI: KAI KAM ATRODO, KAD NEREIKIA LĮSTI PRIE SVETIMO

  • 6

Panevėžys po kelerių metų stebėsenos visose veikiančiose miesto kapinėse galutinai pripažino per 40-imt neprižiūrimų kapaviečių, kurias nuo dabar bus leidžiama perimti svetimiems, praneša LNK.

„Buvo pasirinkta pripažinti tokias kapavietes, kurios yra be jokio paminklinio akmens, lentelės ar užrašo, kas palaidota ir paskutinius tris metus, per stebėjimo laikotarpį, nebuvo pastebimi jokie lankymo požymiai“, – aiškino Infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Simona Zavackienė.

Vieniems panevėžiečiams gerai, kad pagaliau ne tik žolė, bet ir medžiai nelips į jų kapavietes, kitiems atrodo, kad nereikia lįsti prie svetimo. O panevėžietė Irena netelpa nei į vieną, nei į kitą kategoriją.

„Beveik 60 metų žiūrim kapus. Mamytė žiūrėjo, dabar aš. Aišku, žiūrim minimaliai, kadangi čia viską perdarėm naujai šiek tiek. Tą antkapėlį dar ten uždėjom, uždažėm, kad nesimatytų ten tėvelio pavardžių. Mama žiūrėjo, dabar žiūriu aš“, – pasakojo Irena.

Paveldėjusiai pareigą kaimyniškai rūpintis ir svetimu kapu, savanaudiškų klausimų moteriai nekyla.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Čia tėvai mano, urnytės ir mūsų tilps. Bet, kaip žmogus, negaliu užleist“, – teigė moteris.

Anot panevėžietės, apie kapavietę, kurios artimųjų nebėra, ji pranešė savivaldybei. Bet ši kapavietės į neprižiūrimų sąrašą neįtraukė, nes ji puikiai atrodo. Dėl dviprasmiškos situacijos savivaldybės patarimas glumina, nors pasistengus suprantamas.

„Sako, mes negalim įsitikinti, kad tikrai tą kapavietę prižiūri ne artimieji, o jūs, tai prašom, kad netvarkytų, truputį pakentėtų“, – sakė S. Zavackienė.

Tas truputis – tai treji metai, kai natūraliai kapavietė turi apželti, nepalikdama jokių gyvybės ženklų. Kaimyno liudijimas nieko nereiškia.

Anot kapinių administracijos, gerų kaimynų kapinėse yra daugiau. Reikėtų jiems dėkoti, bet vykdant apleistų kapų stebėseną, geri kaimynai vaizdą iškraipo, todėl dalis bešeimininkių kapaviečių taip ir lieka nežinomos.

„Neprižiūrimai kapavietei leidimą laidoti galima išduoti praėjus ne mažiau kaip 25 metams po kapo ramybės laikotarpio pabaigos. Tai reiškia, ne mažiau kaip po 50 metų po paskutinio palaidojimo“, – informavo S. Zavackienė.

Apleistų kapaviečių amžius nustatomas pagal šalia esančių paminklų datas. Kaip dabar, taip ir anksčiau, mirusieji laidojami eilės tvarka kvartaluose.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Teko matyti

Taline kadaise teko matyti,mažytis antkapelis su užrašu ir zolyte,stropiai pjiaunama,jokių gėlių darželių,tai buvo dar sovietmeciu,kaip dabar,neaišku.

Anonimas

KAI KAM REIKIA NAIKINTI ISTORIJA.....GREITAI LIETUVA BUS VIENI ŽYDKAPIAI..

Anonimas

Reikėtų daugiau rūpintis gyvais, o ne daryti darželius kapuose ,palikim mirusius ramybėje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS