Partizanas J. Jakavonis-Tigras: būsim laisvi amžinai su amerikiečių pagalba | Diena.lt

PARTIZANAS J. JAKAVONIS-TIGRAS: BŪSIM LAISVI AMŽINAI SU AMERIKIEČIŲ PAGALBA

Svajonė, kurios išsipildymo partizanas Juozas Jakavonis-Tigras laukė dešimtmečius.

Netrukus sulauksiantis 93-ejų buvęs laisvės kovų dalyvis ir politinis kalinys aplankė Jungtines Valstijas, viešėjo ir „Amerikos balso“ radijo studijoje, kurios lietuvišką žodį nuolat klausydavo.

Kadaise platinęs pogrindžio spaudą, jis apdovanotas kaip „Amerikos balso“ garbės klausytojas.

Pirmą kartą Amerikoje, bet J. Jakavonis prisimena, kad giminės jį norėjo čia atsivežti dar prieš karą. Tačiau likimas lėmė vos 19-os stoti į laisvės kovą, būti suimtam, kankinamam ir išsiųstam į Sibiro lagerius.

Amerikos pagalbos tąsyk partizanai nesulaukė. Bet Amerikos balsas jiems nešė laisvės žodžius.

Lietuviškai Amerikos balsas nebekalba – Vašingtonas nusprendė, kad žygį į laisvę Lietuva baigė sėkmingai. Bet pasaulio žemėlapyje – dar daug šalių, kurioms tebereikia Amerikos šaukinių.

Per ekskursiją Baltuosiuose rūmuose J. Jakavoniui labiausiai įsiminė Johno Kennedy portretai, bet labiausiai vertina jis kitą prezidentą.

„Bushą, kai jis pasakė, kad Lietuvos priešai bus ir Amerikos, jeigu Lietuvą užpuls. Tai – prezidentas, kuris davė kelią, davė rodiklį kitiems prezidentams. Ypač – dabartinis prezidentas, kuris jau tankus atsiuntė. Tai jau džiaugsmas, kad mus saugos. Mums reikėjo su surūdijusiais šoviniais kariauti, o čia jau yra technika. Ir sakiau, kad mes būsim laisvi amžinai su amerikiečių pagalba“, – kalbėjo J. Jakavonis-Tigras.

Rašyti komentarą
Komentarai (50)

Darius

Noretusi tiketi, bet kapitalistas visada apgaus naivuoli, siuo atveju naivuolio vietoje yra Lietuva, o vietoj GULAGO isves i FEMA lagerius, plastikiniai karstai jau uzsakyti...

Anonimas

Sulaukė senelis pagaliau amerikonų.... :)

Anonimas

Banditai ,,partizanai,, pokario teroro metais NUZUDE 25000 lietuviu is ju 2500 moteru ir 500 vaiku. Ir TIKTAI 500 Tarybines Armijos karius. Kiek lietuviu nuzude sitas tautos isgama?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS