Pasauliniame kibernetinio saugumo indekse Lietuva užėmė ketvirtą vietą | Diena.lt

PASAULINIAME KIBERNETINIO SAUGUMO INDEKSE LIETUVA UŽĖMĖ KETVIRTĄ VIETĄ

  • 1

Išankstiniame Jungtinių Tautų skelbiamame globaliame kibernetinio saugumo indekse Lietuva užima ketvirtą vietą, pirmadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Per pastaruosius ketverius metus buvo sustiprinti kibernetiniai pajėgumai ir nusikaltimų prevencija, vystomas viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimas bei tarptautinės iniciatyvos, taip pat didelis dėmesys skiriamas inovacijų plėtrai“, – pranešime cituojamas viceministras Edvinas Kerza.

Tai aukščiausias Lietuvos pasiekimas šiame tarptautiniame kibernetinio saugumo aplinkos vertinime. Užpernai Lietuva buvo 57-oje vietoje. Šiemet indekse aukščiau Lietuvos yra tik Jungtinė Karalystė, JAV ir Prancūzija.

Tiek nacionalinėje, tiek globalioje aplinkoje einame teisingu keliu ir neretai esame pavyzdys kitoms, daug didesnius pajėgumus turinčioms valstybėms.

Į dešimtuką taip pat pateko Estija, ji – penktoje pozicijoje. Toliau rikiuojasi Singapūras, Ispanija, Malaizija, Norvegija, Kanada ir Australija. Norvegija ir Kanada dalijasi devintą poziciją.

Kaimynė Latvija – 47-oje vietoje, o Lenkija yra 31-ma.

„Tiek nacionalinėje, tiek globalioje aplinkoje einame teisingu keliu ir neretai esame pavyzdys kitoms, daug didesnius pajėgumus turinčioms valstybėms“, – teigia E. Kerza.

Akcentuojama, kad didžiausią postūmį Lietuvai davė pernai sistemingai įgyvendinama šalies kibernetinio saugumo politika – patvirtinta Nacionalinė kibernetinio saugumo strategija, baigtas valstybės kibernetinių pajėgumų konsolidavimas, sustiprinti kibernetinio saugumo pajėgumai.

Prie geresnio įvertinimo prisidėjo ir sprendimas kurti saugų valstybės duomenų perdavimo tinklą, jungiantį gyvybines valstybės funkcijas užtikrinančias institucijas. Tinklas padės užtikrinti duomenų saugumą bei ryšių patikimumą kritinėse situacijose, pavyzdžiui, stambaus masto kibernetinių atakų, stichinių nelaimių atveju ir t.t.

Anot KAM, Lietuva 2018 metais taip pat ėmėsi lyderystės stiprinant kibernetinį saugumą ir tarptautinėje plotmėje – toliau sėkmingai vadovaujama vienai iš Europos Sąjungos iniciatyvų kuriant bendras kibernetines greitojo reagavimo pajėgas.

GALERIJA

  • Pasauliniame kibernetinio saugumo indekse Lietuva užėmė ketvirtą vietą
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

PUIKI Balandžio 1-osios 'žinia'.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS