Pasauliniame universitetų reitinge – prastesni Lietuvos rodikliai | Diena.lt

PASAULINIAME UNIVERSITETŲ REITINGE – PRASTESNI LIETUVOS RODIKLIAI

  • 3

Praėjusiais metais tarp 410 geriausių pasaulio aukštųjų mokyklų patekęs Vilniaus universitetas (VU), šiemet susilpnino savo pozicijas. Kitos Lietuvos aukštosios mokyklos lieka už 500 geriausiųjų ribos.

Trečiadienio vakarą paskelbtame tarptautiniame universitetų reitinge „QS World University Rankings 2019“ VU yra 488 vietoje (praėjusiais metais buvo 401–410, pakilęs iš 481-490 pozicijų).

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) užima 581–590 vietas (pernai pateko į 551–600 vietas, o dar prieš metus buvo už 700-tuko ribos).

Naujausiame reitinge taip pat figūruoja Kauno technologijos universitetas (KTU) bei Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), kurie atitinkamai yra 751–800 ir 801–1000 vietose. Praėjusiais metais jie buvo 701–750 ir 801–1000 vietose.

Kiti Lietuvos universitetai į reitingą, kuriame yra 1000 pasaulio aukštųjų mokyklų, kaip ir pernai, nepateko.

VU rektorius Artūras Žukauskas atkreipė dėmesį, kad dalis universiteto rodiklių reitinge gerėja.

„Gerėjantys rodikliai moksliškumo ir tarptautiškumo srityse rodo, kad pasirinkta strateginė kryptis yra teisinga ir ilguoju laikotarpiu matysime dar geresnius rezultatus“, – VU pranešime spaudai sakė A. Žukauskas.

Rektoriaus teigimu, šių metų reitingavimas tapo iššūkiu visiems Europos universitetams dėl neseniai įsigaliojusių duomenų apsaugos taisyklių, kurios apsunkino duomenų surinkimą iš darbdavių. Tai esą lėmė didelio skaičiaus pasaulio universitetų pozicijų pokyčius.

Tačiau tuo pat metu VU vadovas mano, kad norint iš esmės gerinti Lietuvos aukštųjų mokyklų pozicijas pasaulyje reiktų susikoncentruoti į mokslo darbų kokybės stiprinimą ir tarptautiškos aplinkos kūrimą.

VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas teigia, kad Vilnius yra stiprus Lietuvos mokslo ir studijų centras.

„Kelių paskutinių metų reitingų rezultatai rodo, kad šalyje turime stiprų mokslo ir studijų centrą – Vilnių, kuriame susitelkę du stipriausi Lietuvos universitetai – VU ir VGTU. Šios aukštosios mokyklos yra užsitikrinusios tvirtas pozicijas tarp geriausių 2,1 proc. pasaulio universitetų“, – VGTU pranešime spaudai sakė A. Daniūnas.

KTU pažymi, kad palyginti su praėjusiais metais, universitete dar labiau pagerėjo ir iki šiol gerai vertintas studentų ir dėstytojų skaičiaus santykio rodiklis. Atskirai vertinant šį rodiklį, KTU užima 416 vietą iš visų reitinge vertinamų universitetų.

Šio Kauno universiteto teigimu, į geriausiųjų 500-tuką KTU patenka ir vertinant darbdavių reputacijos kriterijų, kuriame šiais metais universitetas pasiekė 445 vietą.

Geriausių pasaulio universitetų trejetą ir toliau sudaro pirmoje vietoje esantis Masačusetso technologijos institutas, antroje – Stanfordo universitetas, trečiasis reitinge – Harvardo universitetas.

Reitinge universitetai vertinami pagal akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, studentų ir dėstytojų santykį padaliniuose, citavimo dažnumo rodiklį, užsienio dėstytojų dalį ir užsienio studentų skaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

komedija

Jėzau Marija, o kur mūsų sujungtieji universitetai? Kur tie galiūnai? Jau lyderių dešimtuke?:) Jeigu lygintų pagal administracijos nekilnojamąjį turtą, tai tikrai į dešimtuką patektų, ar ne?:)

Na

Ir kam tai svarbu Lietuvoje? Svarbus diplomas , vakar laikraštis šaukė, kad už tik už jo buvimą turės daugiau mokėti. Išgąsdino, reitingai.

MG statyba

Ar ne laikas baust nusmurgusius dėstytojus? Šitiek naujų stiklainių pastatėme, šitiek brangių aparatų nupirkome, geriausius vadybininkus administruoti nevykėlius pasamdėme, o rezultato nėra...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS