Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos valdyba atsiribojo nuo festivalio Prienų rajone | Diena.lt

PASAULIO LIETUVIŲ JAUNIMO SĄJUNGOS VALDYBA ATSIRIBOJO NUO FESTIVALIO PRIENŲ RAJONE

Savaitgalį Prienų rajone rengiamas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas vyks be Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos valdybos palaiminimo – pastaroji nuo festivalio atsiribojo.

Festivalio organizatoriai Lietuvoje stebisi tokiu Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos valdybos sprendimu, tačiau sako, kad festivalis vyks kaip suplanuota. Visgi po valdybos pareiškimo iš programos pasitraukė, pavyzdžiui, Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas. Jis atkreipia dėmesį, kad festivalio rengėjai naudojasi Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos vardu bei įvaizdžiu, nors nei finansiškai, nei valdymo prasme nėra jai atskaitinga.

„Esminis momentas – kad ta Lietuvoje esanti organizacija pritraukia labai daug lėšų ir man norėtųsi, kad tai, kas lieka nuo tų renginių, iš esmės finansuotų Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos veiklas, o ne kažkokios atskiros organizacijos Lietuvoje veiklas“, – svarstė A. Lašas.

Anot Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos valdybos praėjusią savaitę paskelbto pareiškimo, festivalio organizatoriai – Pasaulio lietuvių jaunimo organizacija Lietuvoje (Asociacija) – neatstovauja Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungai.

„Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos (PLJS) valdybai, išrinktai 2017 metų Pasaulio lietuvių jaunimo Kongrese Suomijoje, nėra juridiškai perduotas Asociacijos valdybos mandatas. Todėl PLJS valdybos atstovai nedalyvauja minėtame renginyje, jo organizavime ar kitoje Asociacijos veikloje. Pati Asociacija šiuo metu, tiesiogiai ar netiesiogiai, neatstovauja PLJS“, – sakoma pareiškime.

PLJS pirmininkas Vladas Oleinikovas BNS aiškino, kad organizacija Lietuvoje ne visada konsultuojasi dėl atstovavimo su PLJS, nors buvo įsteigta būtent kaip PLJS atstovai. Anot jo, PLJS šiemet nebuvo įtrauktas į renginio organizavimą, nors to siekė.

„Mes iš principo negalime būti tikri, kad pasaulio lietuvių jaunimo vardas yra naudojamas tinkamai “, – apie atsiribojimo priežastis sakė V. Oleinikovas.

Festivalio organizatorė Ieva Davydenko apgailestauja, kad renginyje nutarė nedalyvauti Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos valdyba, ir pažymi, kad priekaištai dėl Pasaulio lietuvių jaunimo vardo naudojimo nepagrįsti.

„Pasaulio lietuviai visada dalyvavo ir šiemet dalyvaus, tai yra jų visų festivalis, nei vardas, nei kažkas nėra neteisingai naudojama. Čia ne apie pavadinimus klausimas, o apie kažkokias ambicijas gal, nelabai turiu, ką daugiau pakomentuoti“, – ketvirtadienį BNS sakė I. Davydenko.

Ji teigė, kad festivalį organizuoja nuo 2012 metų, festivalis turi prezidentės, Vyriausybės ir kitų valstybės institucijų bei didelių verslo koncernų palaikymą.

„Šitas festivalis organizuojamas ne dėl valdybos, kurią sudaro aštuoni asmenys, o tai yra daroma dėl 200 pranešėjų ir 3,5 tūkst. dalyvių, kurie atvažiuoja iš skirtingų šalių, man tai yra svarbiausia. Man tenka apgailestauti, kad kažkodėl valdyba tokį sprendimą priėmė, bet tai yra jų teisė“, – dėstė I. Davydenko.

Ji teigė festivalių ataskaitas teikianti tiek rėmėjams, tiek platinanti viešai. Be rėmėjų paramos, festivalis taip pat gauna pajamų iš bilietų pardavimo. V. Oleinikovas aiškina, kad asociacijos ataskaitos yra per daug apibendrintos ir neišsklaido abejonių dėl galimo neskaidrumo.

„Aš nesiimsiu spekuliuoti, nemanau, kad su ribota informacija galiu tą daryti, tačiau mes pastebime, kad ir Valstybės kontrolė anksčiau yra turėjusi nusiskundimų, kurie yra susiję su šitos organizacijos veikla – Krašto apsaugos ministerijos ir Užsienio reikalų ministerijos veiklos ataskaitose (...). Problema yra neskaidrumas ir neatskaitingumas“, – teigė V. Oleinikovas.

I. Davydenko pabrėžia, kad festivalis dėl šių konfliktų nenukentės.

„Nėra visiškai jokio (programos pasikeitimo), viskas vyks kaip suplanuota. A. Lašas turi teisę atsisakyti, kaip ir bet kas, priežastys gali būti pačios įvairiausios, aš nesiimu komentuoti, bet dėl to renginys nesustos“, – pabrėžė organizatorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

ACH: "norėtųsi, kad tai, kas lieka nuo tų renginių, iš esmės finansuotų Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos veiklas" - žiauru: tai sąjungai nusispjaut ant lietuvybės, jai TIK pinigai rūpi.

pamate

kas per /kultura/ ir jos zmones o gal norejo finansavimo bet negavo?

pasaulio Lietuviu ,,,asociacija,,,

su valdybos pirmininkais Oleinikov, & Dovidenko......... no coment

SUSIJUSIOS NAUJIENOS