Pasaulis mini kovą su su dykumų plitimu ir sausra: Lietuvos žemdirbiai ją pralaimi | Diena.lt

PASAULIS MINI KOVĄ SU SU DYKUMŲ PLITIMU IR SAUSRA: LIETUVOS ŽEMDIRBIAI JĄ PRALAIMI

Pietų Lietuvoje esant stichinės sausros padėčiai, sekmadienį pasaulis mini Kovos su dykumų plitimu ir sausra dieną.

Tiesa, panašu, kad Lietuvoje žemdirbiai kovą su stichine sausra kol kas pralaimi. ELTA anksčiau rašė, kad jie nuogąstauja, jog dėl stichinės sausros bus prarasta 50 proc. derliaus, žus arba jau yra žuvę didžioji dalis pasėlių.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys anksčiau yra akcentavęs, kad ūkininkams derėtų apsidrausti, nes kitaip „sausra kirs per kišenę“.

Tuo metu pasėlių savidraudos fondai sako, kad nemažai ūkininkų nuo stichinės sausros ima draustis tik dabar, kai jau yra per vėlu.

Pats ministras dar pridūrė, kad žemdirbiai neturėtų baimintis sankcijų dėl nepasiektų rodiklių pateisinant gautą ES paramą. Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) penktadienį taip pat paragino pasėlius apsidraudusius žemdirbius kreiptis į ŽŪM dėl dalies draudimo įmokų kompensavimo. Pasinaudojus šia parama nuo iššalimo ar stichinės sausros apsidraudę žemdirbiai galėtų gauti 65 proc. įmokų kompensaciją.

ELTA primena, kad Hidrometeorologijos tarnyba yra paskelbusi stichinę sausrą Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Trakų rajono ir Kalvarijos savivaldybėse. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS