Pasienio gyventojų akyse – baimė dėl migrantų: grįžtame ir nežinome, gal jau kas nors pas mus gyvena | Diena.lt

PASIENIO GYVENTOJŲ AKYSE – BAIMĖ DĖL MIGRANTŲ: GRĮŽTAME IR NEŽINOME, GAL JAU KAS NORS PAS MUS GYVENA

  • 8

Pasienyje su Baltarusija gyvenantys lietuviai neslepia – migrantų jie bijo, praneša LNK žinios.

Kalvelių kaimas įsikūręs trys kilometrai nuo Baltarusijos. Tad gyventojai čia aktyviai seka migrantų krizės situaciją. O ten esančios parduotuvės darbuotojams su sulaikytais migrantais tenka susidurti pakankamai dažnai. Porą kartų per savaitę pasieniečiai čia atveža apsipirkti po du nelegalus.

Pardavėjos sako, kad migrantai eurų tikrai turi. Tiesa, greičiausiai atvykėliai apiperka ir kitus likimo brolius ir seses.

Pastaruoju metu čia atvežami migrantai ypač pamėgo vieną prekę – išpirko visus „Basmati“ ryžius. Pardavėjos sako, jei netrukdytų kalbos barjeras, gal su migrantais ir pabendrautų, o šiaip jų nesibaimina. „Su pasieniečiais – ne. Labai ramūs žmonės. Alkoholio mes jiems neparduodame griežtai – galima tik cigarečių. Pasieniečiai žiūri, ką jie daro, ką pirko, kad nevogtų. Viskas gerai ir ramu“, – pasakojo pardavėja Natalija.

Tačiau už parduotuvės ribų – žmonės Kalveliuose ir netoliese esančiame Šumske jau nesijaučia tokie saugūs. Jie mato vaizdus iš Lenkijos ir migrantų bandymus šturmuoti sieną bei bijo, kad neteisėti migrantai gali pradėti bėgti ir pro šias apylinkes.

„Aš dirbu ir labai vėlai – apie 21.30 val., parvažiuoju namo su autobusu, ir viena einu tamsoje. Man tikrai labai neramu“, – neslėpė žurnalistų kalbinta moteris. „Aišku, bijome todėl, kad turime nuosavą namą ir namuose nebūname visą dieną. Grįžtame vakare ir nežinome – gal jau kas nors pas mus gyvena... Būna ir tokių dalykų“, – kalbėjo kita gyventoja. „Aišku, baisu, aš visą laiką duris užsirakinusi – jų neįsileisiu į namus“, – teigė garbaus amžiaus gyventoja.

Tiesa, kai kurie gyventojai sako dėl migrantų nesijaudinantys. Jaučiasi saugūs, mat, nuolat mato po apylinkes kursuojančius pasieniečius ir policiją. „Ko čia bijoti? Valstybė saugo. Aš gi turiu Kenos užkardos telefono numerį, paskambinčiau“, – tarstelėjo sutiktas vyras. 

Tačiau matydami, kas vyksta Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje, mūsų pasienio gyventojai mano, kad saugumo niekada nebus per daug. Todėl žinią dėl nepaprastosios padėties gyvenantieji pasienio ruože sutinka pozityviai net jei tai sudrums ir jų pačių gyvenimą. „Nesvarbu, kaip čia bus. Pakentėsime, bet kad būtų saugu“, – atviravo gyventoja.

Kai kalba pasisuka apie tai, ar apskritai Lietuvai reikėtų įsileisti migrantus, dauguma žmonių susimąsto – tarsi ir gaila vaikų ir moterų, tačiau tuo pačiu migrantai čia nelabai pageidaujami. 

Yra žmonių, kurie bėgo dėl savo vaikų, o yra ir banditų.

„Yra žmonių, kurie bėgo dėl savo vaikų, o yra ir banditų“, – svarstė pardavėja Natalija. „Nereikia jų. Kodėl turime juos išlaikyti?“ – retoriškai klausė jauna moteris. „Aišku, gaila, kad jie ir per lietų eina, ir šalta jiems, alkani. Bet ir mūsų vaikai visur eina vakare, – kas žino, kaip jie elgsis? Ar jie bus su mumis draugiški, ar ne?“ – svarstė dar viena pašnekovė.

Bendras Lietuvos sienos ilgis su Baltarusija siekia beveik 700 km. Tad pasienyje įsikūręs ne vienas miestelis ar kaimas. Pasienyje tiesiamos sienos ilgis sieks 500 km. Ji nebus statoma pelkėtose ar kitose vietose, kurios sunkiai įveikiamos dėl sudėtingų gamtos sąlygų.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Didžiausia problema

Tiems gyventojams - kontrabanda sutriko , sienos saugomos , kaip varyt biznį ,kuris sėkmingai bujojo 30 m.

Kaunas

..Zinoma ,kad gyventojai bijo tu agresyviu[ ,apmokytu !!!] valkataujanciu "sveciu" su IRANKIAIS griaunanciu svetimos valstybes sienas . Taip ,BEGLIAI turi teise prashytis prieglobscio tam skirtose vietose ,bet ne kirsti pasienieciui su kastuvu i galva.. Duju--- agresoriams,kad nedrystu kelti savo juodas rankas pries pasienio pareigunus, Jie ne vargdieniai,tai jau agresyvus apmokyti tam tikru tarnybu TERORISTAI.

Anonimas

>>ten ,kur trinasi migruojantys agresyvus migrantai ---dingsta kudikiai[[ir ju niekas neranda ir nebegrazina raudantiems tevams.] Tie ir tos -prie musu sienu --be gailescio atkisha i pavoju turimus vaikus [[[ar jos motinos ar zverys??] vaikus stumia be gailescio ,kad sugraudinti musu krikshcionishkas shirdis...Ar tai tevai?? kas gali patvirtinti ,jog tie kudikiai be dokumentu ,velkami tukstancius kilometru, agresyviu isiverzeliu i svetimas teritorijas --ar tai ju[beshirdziu!!] vaikai??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS