Pasipiktinę policijos pareigūnai grasina piketais: išeis į gatves per NATO susitikimą? | Diena.lt

PASIPIKTINĘ POLICIJOS PAREIGŪNAI GRASINA PIKETAIS: IŠEIS Į GATVES PER NATO SUSITIKIMĄ?

Lietuvos policijos profesinei sąjungai teigiant, jog dėl neišspręsto pareigūnų reabilitacijos klausimo pareigūnai gali piketuoti NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu, Policijos departamentas nurodo, kad pavestas funkcijas užtikrins.

Tuo tarpu Vidaus reikalų ministerija (VRM) profsąjungą kaltina melu.

Pasak profesinės sąjungos pirmininkės Romos Katinienės, sprendimas piketuoti per NATO susitikimą liepą priimtas po to, kai antradienį vykusio Policijos tarybos posėdžio metu paaiškėjo, jog pareigūnų medicininėms reabilitacijos paslaugoms, kai jos neapmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, nėra skirta lėšų.

Kaip BNS informavo Policijos departamentas, posėdyje buvo apsvarstyta galimybė skirti papildomas lėšas pareigūnų reabilitacijai iš Policijos biudžeto, tačiau tokiam siūlymui taryboje nepritarta.

R. Katinienės teigimu, neapmokamas reabilitacijos paslaugas kompensuodavo Vidaus reikalų ministerija (VRM), iš atitinkamai programai skirtų valstybės biudžeto lėšų.

„Pasirodo 2023 metams lėšų šioms reikmėms neskirta! Ši žinia tiesiog pritrenkė. Kaip gali būti, kad policijos pareigūnų reabilitacijai nėra pinigų? Kai reikia valdyti krizes – pareigūnai gelbėkit padėkit, supraskit, o štai reabilitacijai – nė cento“, – trečiadienį išplatintame pranešime cituojama profsąjungos pirmininkė.

Pasirodo 2023 metams lėšų šioms reikmėms neskirta! Ši žinia tiesiog pritrenkė. Kaip gali būti, kad policijos pareigūnų reabilitacijai nėra pinigų?

VRM teigė, kad informacija apie tai, jog pareigūnų reabilitacijai nėra skirta lėšų, neatitinka tikrovės.

„Policijos profesinės sąjungos pirmininkės pasisakymai neatitinka tikrovės ir klaidina pareigūnus. Tokie vieši teiginiai NATO vadovų viršūnių susitikimo išvakarėse kelia labai rimtų klausimų dėl profsąjungos vadovybės situacijos suvokimo. Pačių pareigūnų motyvacija ir lojalumu tarnybai, valstybei bei duotai priesaikai nė kiek neabejojame!“, – BNS perduotame komentare cituojama vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Savo ruožtu Policijos departamentas nurodė, jog pareigūnų reabilitacijai toliau bus skiriamas dėmesys ir kartu su ministerija bus ieškoma galimybių ją tinkamai organizuoti.

Pranešime profsąjunga nurodė, kad jeigu „pareigūnų reabilitacijos klausimas, kuriam, kaip paaiškėjo vakar, VRM neturi nei vieno euro, policininkai nepabūgs išeiti į gatves NATO viršūnių susitikimo metu“.

„Mūsų nuomone, čia jau reikėtų skubaus Vyriausybės įsikišimo ir sprendimo iš kur skirti lėšų pareigūnų reabilitacijai. Atidžiai stebėsime, ar Generalinis komisaras turės valios ir drąsos pasipriešinti vidaus reikalų ministrei ir nepriims sprendimo vienašališkai, neatsižvelgdamas į policijos tarybos nuomonę“, – sakė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė.

Policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė, L. Balandžio / BNS nuotr.

„Jeigu reabilitacijos našta bus perkelta policijos komisariatams, profesinės sąjungos surengs protesto akciją nepaisydama, jog šalyje vyks NATO viršūnių susitikimas“, – pridūrė ji.

Tuo metu Policijos departamentas teigia, kad pareigūnai yra pasiruošę užtikrinti jiems pavestas funkcijas NATO viršūnių susitikimo metu.

Jeigu reabilitacijos našta bus perkelta policijos komisariatams, profesinės sąjungos surengs protesto akciją nepaisydama, jog šalyje vyks NATO viršūnių susitikimas.

"(...) numatyta pasitelkti darbui didžiąją daugumą policijos pareigūnų, kuriems bus pavestos vykdyti funkcijos, susijusios su viešosios tvarkos užtikrinimu, renginio dalyvių palydų organizavimu ir panašiai“, – atsakyme BNS pažymi departamentas.

„Pažymėtina, kad kiekvienas asmuo Lietuvoje, įskaitant profesines sąjungas, gali laisvai reikšti savo įsitikinimus ir nuomonę bet kokiomis teisinėmis priemonėmis. Vidaus tarnybos statutas (...) draudžia pareigūnams streikuoti, t.y. nutraukti pavestų funkcijų vykdymą“, – nurodė įstaiga.

Profsąjungos duomenimis, šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eurų.

Ministerija pažymėjo, kad šiuo metu reabilitacijos paslaugas vidaus reikalų sistemos pareigūnams teikia trys įstaigos: VRM Medicinos centras, viešoji įstaiga „Dainava“ ir viešoji įstaiga „Pušynas“.

Ministerijos duomenimis, VRM Medicinos centre šiais metais numatoma suteikti reabilitacijos paslaugas daugiau nei 1 tūkst. pareigūnų.

„Per šių metų beveik pirmąjį pusmetį reabilitacijos paslaugas VRM Medicinos centre gavo 727 pareigūnai. „Pušynas“ reabilitacijos paslaugas suteiktos 158 pareigūnams (iki metų pabaigos paslaugas turi gauti dar 27 pareigūnai). „Dainava“ – reabilitacijos paslaugas gavo 120 pareigūnų“, – teigia ministerija.

Anot VRM, eeabilitacijos paslaugoms teikti yra skiriami asignavimai kiekvienais metais iš ministerijos vykdomos strateginio veiklos plano programoje numatytų lėšų.

„Siekiant įgyvendinti programos uždavinį – užtikrinti pareigūnų papildomų medicininės reabilitacijos paslaugų kokybę ir prieinamumą 2023 metais, kaip ir kasmet, be Medicinos centre teikiamų pareigūnams reabilitacijos paslaugų, reabilitacijos paslaugoms suteikti viešosiose įstaigose „Dainava“ ir „Pušynas“ yra skirta 250 tūkst. eurų. Todėl reabilitacijos paslaugos pareigūnams yra nuolat teikiamos“, – nurodo ministerija.

GALERIJA

  • Pasipiktinę policijos pareigūnai grasina piketais: išeis į gatves per NATO susitikimą?
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Nuomonė.

Nepalaikau. Nes visi moka už reabilitacija sanatorijose. O nemokamai jei yra sunki padėtis gauni 6 dienas kelias procedūras. O jei esi kokios specifinės ligos ligonis yra ir ligoninėse reabilitacija. Kodėl dauguma kaip sovietmečiu nori išskirtinumo ? Juk kai kurie slepia mokesčius tai ir yra bėda. Kiti išvis dirba nelegaliai. Tai gaudykit tokius ir pinigų bus.

Skaitytoja

Palaikau, duok DIEVE, kad pareigūnai pradėtų piketuoti, pagarba pareigūnams.

Qwe

Dar Jo Užsimanė Mentai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS