Penktadalio moksleivių matematikos semestro pažymiai yra itin žemi | Diena.lt

PENKTADALIO MOKSLEIVIŲ MATEMATIKOS SEMESTRO PAŽYMIAI YRA ITIN ŽEMI

  • 0

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako, kad labiausiai ją baugina ne matematikos egzaminų rezultatai, o tai, kad 20 proc. moksleivių matematikos semestro pažymiai yra nuo 1 iki 4.

,,Mane labiausiai jaudina tas skaičius, tai mūsų abiturientų semestro pažymiai, kurie parodė rezultatus prieš egzaminą. Tai yra susirūpinimo signalas. Akivaizdu, kad turime spragų švietimo sistemoje, kurios atsirado daug anksčiau, tai reikia ieškoti ne tik priežasčių, dėl ko taip atsitiko, bet ir pertvarkyti programas“, - antradienį ,,Žinių radijui“ sakė ministrė.

Ministrės teigimu, visuomenės požiūris į matematikos egzaminą yra jautriausias, bet tai yra bendrojo lavinimo mokyklų programa, ir matematika yra neišvengiama.

„Žiūrint egzaminų rezultatus, tendencija išlieka ta pati, daug kritikos dėl egzaminų užduočių, ar jos buvo sudėtingos, ar nesudėtingos. Tas užduotis rengia mokytojai, ekspertai. Ir visuomet yra tam tikro subjektyvumo elemento. Jautriausiai žiūrima į matematikos egzaminą, rezultatai panašūs kaip pastaruosius ketverius penkerius metus. Visi dalykai reikalingi bendrajame ugdyme, kaip ir matematinis raštingumas“, - teigė J. Petrauskienė.

Akivaizdu, kad turime spragų švietimo sistemoje, kurios atsirado daug anksčiau, tai reikia ieškoti ne tik priežasčių, dėl ko taip atsitiko, bet ir pertvarkyti programas.

Pasak ministrės, nors švietimo sistemoje moksleiviui galimybių save realizuoti yra daug, 75 proc. moksleivių renkasi aukštąjį išsilavinimą ir labai mažai moksleivių renkasi profesinį ugdymą.

„Pas mus yra tvirta pozicija: jeigu vaikas po gimnazijos renkasi ne aukštąją mokyklą, su šeima kažkas negerai. Profesiniu mokymu pasitikėjimas šiek tiek auga, tai rodo stojančiųjų skaičius, tačiau, be jokios abejonės, reikia stiprinti sistemos kokybę bei patrauklumą. Ir ta pertvarka dabar kaip tik pradėta“, - sakė švietimo ir mokslo ministrė.

Anot ministrės, daugiausiai dėmesio skiriama mokytojų rengimui, profesiniam augimui bei atlyginimams.

„Pertvarkant studijų programas universitetuose, kurie rengia mokytojus, svarbus dėmuo yra apmokėjimas. Norint pritraukti geriausius, motyvuotus žmones atlyginimas yra svarbus. Seime priimti sprendimai - nuo rugsėjo mėnesio įvedamas etatinis mokytojų apmokėjimas. Į mokytojų apmokėjimus per dvejus metus papildomai pridedant 95 milijonus eurų. Tai yra didelis žingsnis“, - sakė ministrė.

Pasak ministrės, vidutiniškai mokytojų atlyginimas augs 20 procentų.

„Tai yra labai individualu. Mokytojų krūvis ir kvalifikacija yra skirtingi. Bet atsiranda vadovams galimybė motyvuoti stipriausius mokytojus. Atsiranda galimybė lengviau startuoti jauniems mokytojams, nes įvedama pradedančiojo mokytojo pareigybė. Mes turime tik 4 procentus mokytojų, kuriems mažiau nei 30 metų“, - teigė J. Petrauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS