Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine | Diena.lt

PIRMĄJĮ RUDENS SAVAITGALĮ KAČERGINĖ TAPO ĖJIKŲ SOSTINE

Rekordinis skaičius – 16 tūkst. – dalyvių rugsėjo 2 d. sugužėjo į Kačerginę, kurioje buvo aštuntus metus šalyje organizuojamo didžiausio nemokamo sveikatingumo renginio IKI Ėjimo varžybų startas. Pirmąjį kalendorinio rudens sekmadienį čia surengtas mažesnis dalyvių skaičiumi ir trumpesnis atstumu žygis, kurio metu savo produkciją pristatė šio krašto inovatyvaus maisto gamintojai.

Nustebino dalyvių skaičius

„Man be galo smagu, kad jūs esate čia! Pušų amfiteatras, vingiuojantis Nemunas, laukinis gamtos vaizdas, šaltinio vanduo, medinės vilos ir istorija dvelkiančios gatvės Kačerginę paverčia unikalia. Pažinkite Kačerginę, atraskite ją ir sugrįžkite čia dar ne kartą“, – dalyvius sveikino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Renginio organizatorė Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė pasidžiaugė itin gausiu dalyvių skaičiumi. Ne mažiau rekordinis buvo ir renginio dalyvių amžius: jauniausia, vos 18 dienų, mažylė distanciją įveikė vežimėlyje, o 85 metų aktyvaus laisvalaikio entuziastas Edmundas vyriausio dalyvio vardą jau yra pelnęs ir ankstesnėse IKI Ėjimo varžybose.

Į Liepų parką suplūdusių ėjikų laukė specialiai renginiui paruoštas maršrutas, vingiuojantis per jaukius pušynus, vaizdingą Nemuno slėnį, seniausias mūsų valstybės istorijas menantį Pyplių piliakalnį ir tarpukario dvasią išsaugojusią architektūrą.

Dėmesys: dalyvius sveikino Kauno rajono savivaldybės meras V. Makūnas (viduryje), vicemeras Paulius Visockas ir renginio organizatorė V. Musvydaitė-Vilčiauskė. / J. Kalinsko nuotr.

Ėjikai siekė įveikti 15 tūkst. žingsnių, arba 10,5 km ilgio maršrutą, o pažintinius punktus galėjo atrasti naudodamiesi mobiliąja programėle „#walk15“ .Finišavusių laukė žingsnių turgus, kuriame dalyviai žingsnius galėjo iškeisti į vaisius ir daržoves, sveikuoliškus dribsnius, augalinius ledus, skanėstus augintiniams (jų žygyje taip pat buvo gausu) ar nuolaidą aktyvaus laisvalaikio prekėms.

Renginyje tradiciškai buvo apdovanotos ir masiškiausiai ėjusios grupės – mokykla, darželis, įmonė, komanda ir šeima. Dovanėlės laukė ne tik dalyvių. Štai Dominykas, kuris yra sukaupęs bene didžiausią renginio medalių kolekciją, organizatoriams kartu su savo tėčiu padarė ir įteikė medinę, renginio atributika išdailintą medalių kabyklą.

Mainai: turguje dalyviai žingsnius galėjo iškeisti į vaisius ir daržoves, sveikuoliškus dribsnius, augalinius ledus, skanėstus augintiniams ar nuolaidą aktyvaus laisvalaikio prekėms. / J. Kalinsko nuotr.

Tikslas – kitoks

„Vakar buvo didžiulis, šiandien – palyginti mažiukas. Jie savo tikslu labai skiriasi. Šiandienis siekia supažindinti su vietos gamintojų produkcija, skirtas lėtesniam ir jaukesniam pabendravimui. Du žygiai vienas po kito seniūnijai buvo iššūkis, netrūko papildomo darbo, pamokų, iš kurių mokomės, žinosime, ką kitais metais galėtume padaryti geriau ir pasistiebti“, – šypsojosi Kačerginės seniūnė Aistė Ivanovaitė-Petraitienė.

„Esu viena iš 40 tarptautinio projekto „Cocoreado“ narė. 40 jaunų maisto ambasadorių visoje Europoje ieško naujų idėjų, kaip priartinti gamintoją ir ūkininką prie vartotojo, trumpinti maisto grandinę. Šio projekto metu man kilo idėja Kačerginėje surengti ėjimo žygį ir dalyvius supažindinti su vietos gamintojais. Daugelis žino, kas, tarkime, yra „Žali žali“ ar „Acheta“, bet nustemba, kad jie – iš šio regiono. Tačiau turime ir naujų, veiklą pradėjusių vos prieš porą mėnesių. Kauno rajone yra daug inovatyvaus maisto gamintojų, bet jei bandytume neilgoje žygio atkarpoje pristatyti visus, jau būtų maisto mugė“, – sakė Dovilė Ilevičienė, renginio organizatorė, prekės ženklo „Garlic Moon“ savininkė. Jai ypač daug talkino VšĮ „Mamos žygeivės“.

Atkarpos: maždaug kas kilometrą veikė degustacinės stotelės. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Moderniai ir rūpestingai

Žygeiviams parengtas šiek tiek ilgesnis nei 5 km maršrutas. Jame renginio dalyvių laukė degustacinės stotelės. Renginio organizatoriai išties nusipelnė pagiriamojo žodžio. Prieš kiekvieną stotelę, nuskaičius QR kodą, buvo galima susipažinti su prisistatančios įmonės produkcija. Pasiklysti neleido ant medžių priklijuotos rodyklės, pasirūpinta, kad, prispyrus reikalui, nereikėtų ieškoti vietelės miške.

Kauno rajone yra daug inovatyvaus maisto gamintojų, bet jei bandytume neilgoje žygio atkarpoje pristatyti visus, jau būtų maisto mugė.

Kad nenusibostų mažiesiems, miške jų laukė magiška vieta su šmaikščiais peliukais, kurie vaikučius apdovanojo MB „Ledinukas“ saldainiukais, o jų tėvelius – specialiais žygio pinigėliais.„Skubame, norime distanciją įveikti per valandą, – prie peliukų stabtelėti nenorėjo mergaitė su draugėmis. „Tuomet liksite be dovanėlių“, – principingai patikino miško personažai. Daug dėmesio vaikučiams skyrė ir Indrė Benevičienė, vaišinusi „Žali žali“ produkcija ir suteikusi galimybę patiems namuose užsiauginti saulėgrąžų daigų.

Pirmoji stotelė dar pačiame miestelyje kvietė ragauti kelių rūšių arbatos ir žolelių giros. „Sugrįžkite po žygio, galėsite pasigaminti smilkalų, iškeisti įgytus „eurus“ į arbatas, žolelių miltus ar druską su jomis“, – šypsojosi žolininkė Rūta Borutienė.

Atrakcija: miške mažųjų dalyvių laukė peliukai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Tai pirmasis viešas mūsų debiutas, nes veiklą pradėjome prieš du mėnesius. Kai organizatoriai pakvietė, nė kiek nedvejojome, – patikino Noreikiškėse veikiančios MB „Fungusas“ direktorius Tomas Čelpanovas. Nusipirkus grybų auginimo rinkinius, kasdien juos po du tris kartus nupurškus vandeniu, po savaitės jau galima turėti grybų. Tomo draugė ir padėjėja Aurelija pridūrė, kad grybai tinka pasirinkusiems vegetarišką ar veganišką mitybą, o ir patį procesą, kai jie per dieną paauga du tris kartus, stebėti įdomu. Pagamintos baltosios kreivabudės skoniu primena vištieną, o rausvosios – krabų mėsą. „Tikrai taip, – šypsojosi žygio dalyvė, ragaujanti jau paruoštus grybus, – jau iš tolo kvepėjo kepta vištiena.“

MB „Libeva“ produkcija – medaus džemai – žinoma ne tik Kauno rajone, Lietuvoje, bet ir kai kuriose kitose šalyse. Vis dėlto mažosios bendrijos atstovė Beatričė Vaitekūnienė negailėjo gražių žodžių organizatoriams. „Tai puikus sumanymas, pristatantis mūsų rajono žmonių iniciatyvas užsiimti įvairiomis veiklomis, smagus ir malonus laisvalaikio leidimo būdas. Nors sakoma, kad savame kieme pranašu nebūsi, mums labai patrauklu ir tai, kad renginys – prie namų, vienas malonumas išeiti ir pasirodyti“, – kalbėjo verslininkė.

Be minėtų įmonių, žygyje savo produkciją pristatė „Acheta“ ir „Garlic Moon“. Finišavusių Liepų parke laukė Mėlynas autobusiukas su gardžiais ledais, buvo galima įsigyti stotelėse ragautos produkcijos.

GALERIJA

  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
  • Pirmąjį rudens savaitgalį Kačerginė tapo ėjikų sostine
Justinos Lasauskaitės, J. Kalinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS