Planuojate kelionę traukiniu: pasirūpinkite vaikų saugumu | Diena.lt

PLANUOJATE KELIONĘ TRAUKINIU: PASIRŪPINKITE VAIKŲ SAUGUMU

  • 0

Nors tvarkaraštis rodo, kad reikiamas traukinys atvyks tik po keliolikos ar keliasdešimties minučių, geležinkelio bėgiai – ne vaikų žaidimo aikštelė. Kad ir kiek laiko tektų palūkėti, mažųjų nevalia paleisti iš akių – traukinys gali pasirodyti visiškai netikėtai ir sužaloti užsisvajojusį ar neleistinoje vietoje žaidžiantį vaiką.


Dažnai tiesiog galvojama, kad nieko blogo čia negali nutikti, kadangi esu šalia ir, prireikus, tikrai spėsiu reaguoti. Kartais visai nepiktybiškai pasineriama į internetą telefone, vaiką dar paskatinant susirasti jam įdomios veiklos. Tačiau net ir traukinių stoties peronas nėra ta vieta, kurioje vaikus tėvai galėtų palikti be atidžios priežiūros.

„Tėvai gali nepastebėti, kaip užsižaidęs smalsus vaikas ims ir atsidurs ant geležinkelio bėgių. Tokiu atveju ne tik kyla grėsmė būti sužalotam traukinio, bet ir paprasčiausiai galima susižeisti nukritus nuo stoties perono. O tai, kad šią minutę nematome traukinio, nereiškia, kad jis nepasirodys, ypač tais atvejais, kai traukinį užstoja kitos bėginės transporto priemonės“, – planuojančių kelionę su vaikais dėmesį atkreipia Lietuvos transporto saugos administracijos Transporto veiklos priežiūros departamento direktorius Justas Petrauskas.

Tėvai gali nepastebėti, kaip užsižaidęs smalsus vaikas ims ir atsidurs ant geležinkelio bėgių.

Pasak jo, netgi tuo atveju, kai savo akimis matėme, kad bėgiais jau nuvažiavo konkretaus maršruto traukinys, dar nereiškia, kad iš paskos arba gretimu keliu neatvažiuos antrasis.

5 pamokos vaikams

Traukinys nesustos taip kaip mašina. Šiai transporto priemonei reikia žymiai daugiau laiko ir atstumo, kad sustotų.

5 metrai nuo bėgių. Laukiant traukinio nuo bėgių reikėtų stovėti per 5 metrus,. Greitieji traukiniai sukelia vėjo sūkurį, kuris gali keleivį įtraukti, jei jis stovi per arti bėgių. Traukinių stotyse negalima bėgioti, ypač lyjant lietui.

Stebėti ženklus ir signalus. Pervažos užtvarams nusileidus ir užsidegus raudonai šviesai, niekuomet negalima žengti ant bėgių, nes vartai aktyvuojasi likus 20 sekundžių iki traukinio pasirodymo.

Traukinio bėgius galima kirsti tik tam skirtose vietose ir konkrečiu laiku. Vienintelė vieta kirsti bėgius yra geležinkelio pervažos, perėjos, viadukai ir pėsčiųjų tuneliai. Peronuose negalima bėgiais eiti iki reikiamo tako, dar labiau negalima ant bėgių žaisti. Taip pat negalima vaikščioti ir geležinkelio tuneliais bei tiltais, nes juose vietos pakanka tik traukiniams. Prie bėgių negalima artintis neužsidegus žaliai šviesai ir nepakilus užtvarui.

Neliesti traukinio. Traukinio laukti visuomet reikia keleiviams nurodytoje vietoje. Niekada negalima bandyti traukinio pagauti šiam pajudant, stojant ar pravažiuojant. Aidint signalui reikia atsitraukti nuo traukinio, nes garsu keleiviai perspėjami, kad durys užsidaro ir traukinys pradės judėti.

3 pamokos tėvams

Saugos diržas. Keliaujant su mažyliu, jį vežimėlyje derėtų prisegti. Jei saugos diržo keleivis neturi, tuomet lipant į traukinį mažylį geriau apskritai ištraukti ir paimti ant rankų.

Atstumas. Mama ar tėtis tūrėtų tvirtai laikyti vežimėlį, stumiant reikėtų žiūrėti, kad jis neatsidurtų šalia bėgių, būtina išlaikyti saugų atstumą tarp platformos ir traukinio durų. Prireikus pagalbos, jos reikėtų prašyti kitų keleivių ar personalo.

Atidumas. Vos atvykus į traukinių stotį savo telefone reikėtų išjungti internetą, iš ausų išsitraukti ausines, savo vaiką paimti už rankos, stebėti aplinką ir griežtai laikytis eismą reguliuojančių ženklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS