Vieni reikalauja išjungti šildymą, kiti atkerta – kodėl vaikai turi šalti? | Diena.lt

VIENI REIKALAUJA IŠJUNGTI ŠILDYMĄ, KITI ATKERTA – KODĖL VAIKAI TURI ŠALTI?

  • 21

Vieni šildymo pabaigos reikalauja anksčiau, mat tikisi sutaupyti, kiti – bijo staigių orų permainų ir sako, kad dėl kelių eurų šalti neketina. Šilumininkai sako, kad savivaldybės šildymo sezono pabaigą skelbs greičiausiai kitą savaitę, o kol kas siūlo išlaukti, nes sinoptikai vėl prognozuoja šaltuką.

Panevėžyje daugiabučių langai ir laiptinės – atidarytos. Gyventojai sako, kad nebesupranta, ar šilčiau namuose, ar lauke. Dalis gyventojų reikalauja šildymo sezoną baigti anksčiau, kad be reikalo nemėtytų pinigų.

„Darėm susirinkimą. Viso namo gyventojai nusprendė, kad jau reikia išjungti. Mes visada anksčiau šitą darom“, –pasakojo panevėžietis.

Kiti prieštarauja. Neketina šalti, jeigu orai pasikeis. 

„Kodėl vaikai turi šalti?“ – klausė gyventoja.

„Nėra šalta, bet jeigu nešildo kelias dienas, koks drėgnas oras pasidaro. Tegul daug nešildo. Tik truputį“, – kalbėjo gyventoja.

Sinoptikai žada pokyčius. Artimiausiomis dienomis atšals. Klius net šlapdribos.

„Artėja vėsiausios dienos. Dienomis oras šils iki dviejų-septynių laipsnių, bet savaitės pabaigoje temperatūra po truputį vėl kops į viršų“, – tikino sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šilumininkai ragina neskubėti. Kovo mėnesio šilumos kaina, palyginti su ankstesniu mėnesiu, buvo nukritusi maždaug 5 proc. Prognozuoja, kad balandį turėtų mažėti dar 9 proc.

„Jeigu balandžio mėnesį pilnai šildytume, tai vidutinė sąskaita būtų – 40 eurų. Čia 60 kv. m. butui“, – teigė Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius.

Skaičiuoja, kiek pavyktų sutaupyti, jeigu gyventojai nelauktų savivaldybės sprendimo užbaigti šildymą.

„Vienos paros šildymas kainuoja maždaug vieną su trupučiu eurų. Tai jeigu anksčiau išjungs šildymą, tai sutaupys maždaug 1 eurą į parą“, – sakė V. Lukoševičius.

Kol kas Panevėžio mieste nėra atsisakiusių šildymo. Panašiai ir Vilniuje. Tiesa, pageidaujančių atsiranda kasmet, tad Vilniaus šilumos tinklai primena, kad norintys anksčiau baigti šildymo sezoną turėtų kreiptis į namo bendriją ar administratorių.

„Gyventojai turėtų „50 proc. plius vienas“ sprendimu priimti šitą šildymo sezono pabaigos datą“, – tvirtino Vilniaus šilumos tinklų klientų komandos vadovė Rūta Jasiulionienė.

„Turėtų dalyvauti visi, kurie nėra skolingi už šilumą, o jeigu skolingas, tai jo balsas nėra skaičiuojamas“, – aiškino „Panevėžio energijos“ atstovas Vidmantas Žalkauskas.

Tiesa, gyvenantiems naujesniuose daugiabučiuose – galvos dėl centrinio šildymo sukti nereikėtų.

„Mes iš viso šildom 28 tūkst. Tai 20 proc. iš jų turi individualų reguliavimą“, –sakė V. Lukoševičius.

Kodėl vaikai turi šalti.

Likę – kur kas prastesnėje situacijoje.

„Patys blogiausi šilumos punktų pastatai, kurie vadinami tiesioginio šildymo, kur net pagal išorės oro temperatūra nereguliuoja šildymo, tai ten tokiu pereinamuoju laikotarpiu būna prasčiausia situacija. Tiesiog perkaitinami tie pastatai“, – dalijosi V. Lukoševičius

Apie šildymo sezono pabaigą savivaldybė skelbia tada, kada vidutinė oro temperatūra tris paras siekia dešimt laipsnių šilumos. 

„Praeitas metais mes baigėme balandžio 12 d., bet, pavyzdžiui, 2021 metais buvo baigiamas ir gegužės 5 d.“, – pasakojo R. Jasiulionienė.

„Nuo kitos savaitės tas vidurkis jau turėtų būti. Čia prielaida jau galvoti apie šildymo sezono pabaigą“, – sakė V. Lukoševičius.

Anot sinoptikų, šiluma po truputį grįš jau nuo sekmadienio.

„Vėl grįš šiluma. Termometrai svyruos tarp 19-24 laipsnių šilumos. Prie jūros temperatūra bus žemesnė“, – teigė S. Dalinkevičiūtė.

Skaičiuojama, kad šildymo kaina Lietuvoje beveik grįžo į tokią, kokia buvo prieš energetinę krizę.

Nuo balandžio artimiausiam pusmečiui įsigaliojo sumažinti dujų tarifai. Dujas vartojantys maistui mokės penktadaliu mažiau – 1,05 Eur už kubą, o dujomis besišildantys – 59 centus už kubą.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

klaipeda.

Ko čia verkti ,kad per šilta namie. Visiems siūlau eiti į namų valdas ,ar pirmininką ir tartis ,kad ivestų lauke oro davyklį silumai reguliuoti .prijungti prie šilumos centro name. .Turėsit idealų variantą. kai lauke silta ,atsijungs radiatoriai ,kai atsals įsijungs vėl automatiškai. Jei tingit pajudėti ,visada bus blogai. Mūsų name jau daug metų ,DŽIAUGIAMĖS VISI...

gaila

Na ką,vėl langai atidari bus,vėl atkeliauja poryt +23, šildykit,varykit,kaista labiau nei per šaltį.>mere,ar viska sgerai

Kovotojams dėl atjungimo

Tai gal visai žiemą nešildykim, kiek sutaupysit pinigų už šildymą, tiek išleisit plaučių uždegimo gydymui ir snarglių valymuisi servetėlėm. Patys ir vaikščiokit su džemeriais ir kailiniais. Dar degtinėlės pamaukit, tikrai nesušalsite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS