Po vaikų atėmimo dramos Kaune – signalas iš Šiaulių: tai institucinis smurtas | Diena.lt

PO VAIKŲ ATĖMIMO DRAMOS KAUNE – SIGNALAS IŠ ŠIAULIŲ: TAI INSTITUCINIS SMURTAS

Po plačiai nuskambėjusio vaikų paėmimo atvejo Kaune socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotrauka iš vaiko teisių apsaugos specialistų ir policijos reido Šiauliuose.

„Taip atrodo totalitarinė policinė valstybė. Vaiko teisių apsaugos tarnyba (VTAT) giriasi, kad Šiauliuose „siekdama užtikrinti vaikų saugumą“ surengė „reidą“, kuriuo metu tarnybos pareigūnai, kartu su policijos pareigūnais tikrino, „kaip tėvai rūpinasi vaikais“. Atkreipkite dėmesį - VTAT ne aplankė šeimas, ne susitiko su šeimomis, bet surengė ... reidą”, - komentavo teisininkas, dr. Vygantas Malinauskas.

Kaip rašoma tarnybos pranešime, reido metu pažeidimų nenustatyta, tėveliams buvo dar kartą primintos jų teisės ir pareigos, o vaikams įteiktos atminimo dovanėlės. „Čia turbūt tam, kad vaikai kuo ilgiau prisimintų reidą ir jo metu matytą mamos išgąstį bei nerimą”, - kviesdamas įsižiūrėti į reido nuotrauką komentavo Laisvos visuomenės instituto valdybos narys, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas dr. V. Malinauskas.

Kaip Eltai sakė teisininkas, instituciniu smurtu galima laikyti bet kokius valdžios institucijų veiksmus, taikant neproporcingas priemones, kurie sukelia ilgai trunkančias neigiamas pasekmes fizinei ar psichologinei piliečių sveikatai.

„Tėvų teisė auklėti savo vaikus ir rūpintis jų gerove yra viena iš pamatinių laisvos visuomenės sąlygų. Valstybės institucijų paskirtis suteikti šeimoms pagalbą, o ne pakeisti šeimą. Valstybėje įtvirtinant tvarką, kad valstybės institucijos gali nurodinėti tėvams, kaip jie turi auklėti vaikus ir taikyti griežtas sankcijas net už nedidelius tėvų „prasižengimus“, visuomenėje sukuriamas stingdantis efektas. Tokia visuomenė nustoja būti laisva ir tampa valstybės institucijų socialinių eksperimentų įkaite”, - pabrėžė dr. V. Malinauskas.

Tokia visuomenė nustoja būti laisva ir tampa valstybės institucijų socialinių eksperimentų įkaite.

Kaip priminė teisininkas, smurtas apibrėžiamas kaip fiziniai veiksmai ar psichologinis poveikis, sukeliantis fizinę ar psichologinę žalą.

„Valstybės institucijų veiksmai, kai su jėgos struktūromis daromi „profilaktiniai“ reidai į šeimos privatų būstą su užuomina, kad neatitikus valdininkų reikalavimų gali būti iš tėvų atimti vaikai, negali tėvams ir vaikams praeiti be psichologinių pasekmių. Todėl tokius institucijų veiksmus, brutaliai įgyvendinančius valdžios socialinę politiką, pagrįstai galima laikyti instituciniu smurtu”, - konstatavo VDU dėstytojas.

Kaip skelbė Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius, specialistai drauge su Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Bendruomenės pareigūnų grupe vykdė reidą, kurio tikslas - užkirsti kelią vaiko teisių pažeidimams, patikrinti, kaip tėvai rūpinasi vaikais, ar nepažeidžia jų teisių, ar užtikrina vaikų geriausius interesus, ar nereikalinga šeimai specialistų pagalba.

Anot Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo Donato Žakario, aplankytos 8 šeimos, vaiko teisių pažeidimų nenustatyta: „Tėvams dar kartą primintos teisės ir pareigos bei atsakomybė už netinkamą ar nepakankamą vaikų priežiūrą, suteikta informacija, kur kreiptis pagalbos. Vaikams buvo įteiktos atminimo dovanėlės: spalvinimo knygutės bei atšvaitai, kad vaikai tamsiuoju paros metu būtų matomi ir saugūs.

Pasak, D. Žakario, vaiko teisių apsaugos specialistai lankėsi riziką patiriančiose, socialinių įgūdžių stokojančiose šeimose. Taip pat šeimose, kurioms taikoma atvejo vadyba, teikiamos socialinės paslaugos.

GALERIJA

  • Teisininkas Vygantas Malinauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Nesvarbu

Man trūksta sodžiu išreikšti savo nuomonę ir nepasitenkinimą .Faktas tas jog vaikai turi daugiau teisių nei pareigų .Ką daryt ,kai vaikas neklauso ???Puolam kaltint tėvus jog blogai auklėja .Koks nusižiangimas iš karto kviečiami tėvai .Tai gerai tokie specialistai geri yra tegul aiškina žodžiais tam pačiam vaikui pažiūrėsim ar pades;DKažkoks apsurdas lygint tragedijas su tokiom smulkmenom o skundikams linkiu jog tas ką jie daro atsisuktu prieš juos pačius !!!

...

Kadangi norvegai jau 'trumpina' Barnevrnet veiklą, tai 'vaikų žaliavos' surinkimą lesbietėms turėjo perimti kita šalis; ar galim paneigt kad tai ir buvo pavesta juodajai Š*** su visa jos lesbiečių gvardija? (ir po visa to DAR norima kad mes į tas 'seks-mažumas' palankiai žiūrėtume :/)

Baisu

Baisu kas darosi. Iškart suplėšyti ir išmesti tas jų "atminimo visam gyvenimui" dovanas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS