Policijos departamentas: VST pokyčiai būtini norint sustiprinti viešąjį saugumą | Diena.lt

POLICIJOS DEPARTAMENTAS: VST POKYČIAI BŪTINI NORINT SUSTIPRINTI VIEŠĄJĮ SAUGUMĄ

  • 4

Viešosios saugumo tarnybos (VST) integravimas į Lietuvos policijos sudėtį ženkliai sustiprintų viešojo saugumo situaciją šalyje, teigia Policijos departamentas.

„Paprasčiausia būtų nieko nedaryti ir nematyti problemos. Bet žymiai sunkiau ieškoti sprendimų ir efektyvinti tarnybą. Esu įsitikinęs, kad tai tik sustiprintų tarnybą ir leistų jai veikti efektyviau“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojamas policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Kaip skelbiama pranešime, VST integracija į policiją sustiprins pačią tarnybą, kurioje nesukomplektuota 35 proc. darbo vietų.

Anot departamento, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtas naujas VST pajėgų valdymo modelis, kuriuo siūloma integruoti tarnybą į Lietuvos policijos sudėtį, taip pat policijos struktūriniai pokyčiai, pereinant prie penkių apygardų, yra būtini.

Pasak R. Požėlos, dabartinis teritorinis suskirstymas jau dabar trukdo efektyviai vykdyti policijos veiklą, pavyzdžiui, tiriant tokias nusikalstamas veikas kaip narkotinių medžiagų platinimas, nes tai „jau seniai peržengė ne tik rajonų ir apskričių, bet ir šalies ribas“.

„Būtinas platesnis matymas, o tai galima padaryti tik koncentravus policijos pajėgas būsimose apygardose, kas stipriai prisidėtų tiriant ne tik šiuos, bet ir kitus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Kad tai efektyvu įrodo ir pasiteisino jau trejus metus vyksiantis Telšių–Šiaulių policijos apygardos eksperimentas“, – teigė R. Požėla.

Anot jo, sklandantis mitas apie naikinamus policijos komisariatus apskrityse neatitinka tikrovės, nes komisariatai ne tik, kad nebus naikinami, bet bus steigiami ir nauji – Alytuje, Utenoje, Marijampolėje, Tauragėje.

Esu įsitikinęs, kad tai tik sustiprintų tarnybą ir leistų jai veikti efektyviau.

„Jie bus arčiau gyventojų, daugiau dėmesio pareigūnai galės skirti savo miesto gyventojų saugumo užtikrinimui, juose atsiras ir daugiau kiekybės ir kompetencijų, efektyviau tiriant nusikalstamas veikas“, – sakė policijos generalinis komisaras.

Anot policijos, VST funkcijų peržiūra parodė, kad unikalių funkcijų VST neatlieka, visos tarnybos vykdomos funkcijos yra dubliuojamos kitų Lietuvos statutinių institucijų, iš kurių net šešias vykdo Lietuvos policija. Besidubliuojančios funkcijos skirtingose įstaigose reiškia valstybės finansinių išteklių neefektyvų naudojimą, didesnę administracinę naštą, teigiama pranešime.

Projektas dėl VST jungimo prie policijos Seimui bus pateiktas ketvirtadienį. Jeigu parlamentarai priims įstatymus,  VST policijos dalimi taptų nuo 2024 metų kovo 1 dienos, taip pat būtų numatyta, kad šios tarnybos pareigūnai išliktų ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Pataisas parengusi Vidaus reikalų ministerija pažymi, kad po reformos VST tęstų veiklą kaip atskiras juridinis asmuo, specializuota policijos įstaiga ir vadintųsi Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnyba.

VRM teigia, kad integracija į policijos sistemą numatoma dabartinės VST struktūros pagrindu, išlaikant VST nustatytų uždavinių tęstinumą, užtikrinant pareigūnų socialines garantijas ir pareiginius koeficientus, jie toliau tęstų tarnybą tose pačiose pareigose.

Pertvarkos kritikai teigia, kad po reformos sumažės VST vaidmuo užtikrinant viešąjį saugumą šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Mes

Ir norime saugumo!!! Slabotkei Stulginskio prie buvusios sodros,kiekviena diena pijoku ir narkomanu sou!!! Apie ka jus kalbate,jau dabar baisu eiti pro juos,o kai anksciau temti prades,juk nezinai kas saus jiems i galva,laukiat blogiausio

Ax užuodė jau policininkai pelningą veiklą : streikus...

Ir jie jau visiški vargšai ir menkai gerbiami .... Apsirūpino naujausiais automobiliais , pristatė visokių matuoklių pilnas kertes , apsirūpino ir kita technika , kad galėtų ramiai kabinetukuose sėdėt ir niekur nekrutėt . Beliko paskutinis pageidavimas - pinigų pinigų pinigų ....

Mikas

O kokie tada mordabojai valdžią nuo žmonių saugos? Juk Lietuvoje tik valdžia vertę turi, ar gi ne?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS