Premjeras: Valdovų rūmai tapo valstybės reprezentavimo centru | Diena.lt

PREMJERAS: VALDOVŲ RŪMAI TAPO VALSTYBĖS REPREZENTAVIMO CENTRU

Valdovų rūmai, praėjus dešimtmečiui, tapo istorinės savimonės ugdymo ir valstybės reprezentavimo centru, sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, trečiadienį dalyvavęs Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų 10-mečio kultūros vakare ir pasveikinęs muziejų jubiliejaus proga.

Pasak premjero, dėl ilgus metus trukusių Valdovų rūmų statybų buvo daug diskusijų, kritikų nuogąstavimų ar abejonių, tačiau per šį palyginti trumpą laikotarpį Valdovų rūmų sienos jau įaugo į atmintį ir kaskart mus džiugina.

„Vargu ar kas nors šiandien, žvelgdamas į Valdovų rūmus, abejoja jų reikšme. Praėjus dešimtmečiui net ir aršiausi projekto kritikai sutiks, kad Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai tapo reikšmingu istorinės savimonės ugdymo, kultūrinio paveldo aktualinimo ir valstybės reprezentavimo centru“, - sakė premjeras.

S. Skvernelis pabrėžė, kad daugelio kasmetinių renginių organizatoriai nebeįsivaizduoja tinkamesnės vietos niekur kitur kaip tik čia. Šiame muziejuje vietą suranda ypatingos mūsų istorijai ekspozicijos.

Vargu ar kas nors šiandien, žvelgdamas į Valdovų rūmus, abejoja jų reikšme.

Nuostabiausia, anot S. Skvernelio, kad muziejus atranda vis naujų būdų pakviesti lankytojus - pernai jų skaičius buvo rekordinis šį dešimtmetį ir pasiekė arti pusės milijono per metus. Akcentuota, kad šiuose rūmuose taip pat auga jaunoji karta: per metus įvyksta daug edukacinių renginių mažiesiems. Augančios mūsų kartos ugdymas yra vienas iš svarbiausių mūsų šalies ateities užtikrinimo garantų.

Vyriausybės vadovas padėkojo visiems, prisidėjusiems prie šių rūmų atkūrimo, be kurių jau sunkiai įsivaizduojamas Vilniaus senamiestis, simbolizuojama istorinė atmintis ir valstybingumas, bei palinkėjo ne tik dar vieno dešimtmečio, bet ir šimtmečio - tokio paties gyvybingo, veržlaus ir prasmingo, kaip ir mūsų didi šalies istorija.

Valdovų rūmų muziejaus direktoriui dr. Vydui Dolinskui premjeras padovanojo medalį Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai mini savo veiklos dešimtmetį. Per visą gyvavimo laikotarpį muziejų ir jo parodas bei renginius aplankė beveik 2 milijonai žmonių. Buvo surengta beveik 17 tūkstančių ekskursijų, beveik pusantro tūkstančio renginių. Su Lietuvos ir užsienio partneriais buvo surengtos 84-ios parodos, 20 mokslinių konferencijų.

Valdovų rūmų muziejuje šiuo metu yra saugoma apie pusė milijono archeologinių vertybių, daugiau nei pusantro tūkstančio kultūros, meno, istorijos ir numizmatikos vertybių. Daugiau nei 25 tūkstančius eksponatų konservavo ir restauravo patys muziejaus darbuotojai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Senis

Vid. Azijos, Šia. Korėjos stilius. Nemažai, tokių"rūmų" pasaulyje... šitiek milijonų(!!!) sukišta(pavogta) jokios istorinės vertės neturinčio statinio kurybai...

Nuomone.Ar kas pasidomes ,o gal ir valstybe nusavins ta vies

Komentuoji Vilniaus stadiona.Juk buvo rasyta kad skirti stadionui milijonai atiteko Kristios viesbuciui renovuotiAr kas pasidomes apie tai.Ir poniai uzciaups didelius norus is Lietuvos.

Nuomone.

Daug piliu idygo is Valdovu rumam skirtu milijonu.Gal dabar pasidomesd ir nepritruks irodymu.Pasidomes is kokiu pinigu pasistate sau rumus dalyvave toj amziaus suktybiu aferoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS