Prezidentė: Lietuva svarsto sutartį su Vokietija dėl pabėgėlių grąžinimo | Diena.lt

PREZIDENTĖ: LIETUVA SVARSTO SUTARTĮ SU VOKIETIJA DĖL PABĖGĖLIŲ GRĄŽINIMO

Lietuva svarsto pasirašyti dvišalę sutartį su Vokietija dėl pabėgėlių grąžinimo, ketvirtadienį pranešė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Esame pasirengę, jeigu reikės, dvišaliu pagrindu pasirašyti susitarimą su Vokietija“, – žurnalistams Briuselyje sakė D. Grybauskaitė prieš Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą.

Pasak diplomatų, susitarimas paspartintų procedūras, kai Lietuvoje prieglobstį gavę, bet į Vokietiją išvykę asmenys būtų grąžinami į Lietuvą.

Per pastaruosius metus į Lietuvą iš Vokietijos grąžinta daugiau kaip 20 pabėgėlių.

„Mes, Baltijos šalys, visada bendradarbiaujame su tomis šalimis į kurias išvyksta pas mus gavę pabėgėlio statusą žmonės ir ši problema nėra sudėtinga“, – teigė D. Grybauskaitė.

Lietuva sutiko paimti pabėgėlių pagal Europos Sąjungos (ES) programą, kuria siekiama palengvinti naštą Italijai ir Graikijai.

Nuo 2015 metų į Lietuvą atvežti 468 pabėgėliai, iš jų 338 perkeltų asmenų mūsų šalyje nebėra.

Tačiau praktika parodė, kad iš Lietuvos ir kitų Baltijos šalių didelė dalis asmenų išvyksta į turtingesnes Europos valstybes, tokias kaip Vokietija ir Švedija.

D. Grybauskaitės pažadas gali būti vertinamas kaip pagalbos ranka Vokietijos kanclerei Angelai Merkel.

Vokietijos lyderė neseniai sulaukė savo vidaus reikalų ministro ultimatumo rasti sprendimą apriboti migrantų skaičių, priešingu atveju pagrasino imti juos stabdyti pasienyje. Tokie žingsniai galėtų suardyti Vokietijos valdančiąją daugumą.

A. Merkel viršūnių susitikimo išvakarėse pažadėjo suburti koaliciją šalių, kurios kartu spręs migracijos iššūkius.

D. Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad siekiant spręsti migracijos iššūkius, būtina stiprinti išorinių sienų apsaugą ir siekti susitarimų su trečiosiomis šalimis, iš kurių atvyksta daug migrantų.

Jos teigimu, Lietuva pasirengusi skirti papildomai lėšų susitarimams su Afrikos šalimis ir Turkija.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

tik taip

reikia klaipedos uosta pritaikyt juodasikniu priemimui ir pastatyt jiems nauja rajona tegu gyvena ir dauginasi musu saskaita o musiskiai tegu bega kuo toliau is cia

Gimęs lietuvoj

Politiniai galiūnai sužlugdys visa Europa su tokia politika, štai kas atsitinka, kai boba vadovauja valstybei. Sena bet gera, Baba Za Ruliom, Smert Za Uglom. Va čia labai tinka. Pigiau būtų kariuomenė pasiųsti ir sutvarkyt visas tas šalis, nei savo kraštą leis degraduoti.

Algis

Jei atbegeliai nenori buti Lietuvoj bet nori gyvent tik labai geroj valstybej tai kaip dabar juos jega atsives i Lietuva? Jie vargsiukai bus nelaimingi cia...Ar Pana su kad tai nuo karo issigelbeje zmones? Ar smegenu truksta Europos valdzios atstovams kad ima i savo salis kas tik atbega ir juos islaiko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS