Prieš 46 metus susidegino R. Kalanta | Diena.lt

PRIEŠ 46 METUS SUSIDEGINO R. KALANTA

Sukanka 46-eri metai, kai, protestuodamas prieš sovietinį režimą, Kaune susidegino Romas Kalanta.

Įvykis sukėlė visoje Sovietų Sąjungoje precedento neturėjusias protesto akcijas, o Lietuvoje paskatino tolesnę kovą dėl šalies nepriklausomybės.

Pasak liudininkų, 19-metis vaikinas apsipylė benzinu, o užsiliepsnojęs sušuko „Laisvę Lietuvai“. R. Kalanta buvo nuvežtas į ligoninę, tačiau jo atgaivinti nebepavyko.

Apie šio poelgio motyvus jis rašė savo užrašuose, nurodęs, kad dėl jo mirties esą kalta tik santvarka. R. Kalantos žūtis paskatino protestus, o sovietų valdžios bandymas paankstinti laidotuves sukėlė dar didesnį visuomenės pasipiktinimą – į gatves išėjo keli tūkstančiai žmonių. Jiems malšinti pasitelkta dvigubai daugiau pareigūnų.

Per gegužės įvykius sulaikyta apie 400 aktyvistų, dalis jų vėliau nuteisti.

R. Kalantos susideginimas atkreipė dėmesį į okupuotos šalies padėtį ir Vakaruose, o Lietuvoje paskatino žmones toliau kovoti dėl nepriklausomybės.

Gegužės 14-oji šalyje minima kaip Pilietinio pasipriešinimo diena.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Šiaip

Jaunimėliui, " Vaikai iš Niujorko viešbučio" siūlyčiau pažiurėti. Dar galima užtikti senų Laisvės alėjos fragmentų to meto kuriu šiai dienai jau nebėra. Ir kraštelių užgriebia butent tuos ivykius. Be jokiu LGBT, be jokių arabų, negrų, terorizmų ir t.t. ir pan..

Šiaip

Jei dabar tą pati padarytu kas su lygiai tuo pačių šūkių, valddžios verdiktas būtų toks pats. O dar ir tautos verkiančios jog su jais nesiskaitoma gerai apspardytas būtum...

to Antanui Surkui

butu gerai organizuoti susitikima su dalyvavusiais tame sukilime. Tai drasus jaunuoliai buvo, idomu ka jie dabar veikia?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS