Prisimenamos žydų genocido aukos | Diena.lt

PRISIMENAMOS ŽYDŲ GENOCIDO AUKOS

  • 0

Penktadienį minima Lietuvos žydų genocido aukų atminties diena.

„Prieš 75 metus prasidėjęs masinis žydų genocidas primena, kad istorines žaizdas gydo tik tiesos paieškos, gyva atmintis ir žmogiškumo pamokos, kurios privalo užtikrinti, kad niekada daugiau nepasikartotų joks genocidas“, – sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rytą Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos Brolių sode bus atidengtas paminklas, skirtas žuvusiems Vilniaus geto vaikams.

Po to numatyta Holokausto aukų atminimo ceremonija prie Panerių memorialo.

Šią dieną Lietuvos mokyklos, Tolerancijos ugdymo centrai ir kitos švietimo institucijos dalyvaus pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Mokiniams ir mokytojams siūloma kartu nueiti į masines žydų žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai varyti į paskutinę savo kelionę.

Lietuvoje tokių vietų yra daugiau kaip 200.

„Šiuo paminėjimu siekiama prisiminti per Holokaustą sunaikintas, Lietuvos miestuose ir miesteliuose gyvenusias žydų bendruomenes“, – teigiama Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pranešime.

Šiemet eiti „Atminties keliu“ planuoja daugiau kaip 200 mokyklų atstovai.

Lietuvos žydų genocido aukų atminties diena Lietuvoje minima nuo 1994 metų. Ji primena apie 1943 metų rugsėjo 23 dieną likviduotą Vilniaus getą, kai dalis jo kalinių buvo nužudyti Paneriuose, kita dalis pateko į koncentracijos stovyklas, įkurtas nacių okupuotose teritorijose.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais pripažinti per 800 lietuvių.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 5 tūkst. žydų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS