Prokuratūra ir advokatai skundžia nuosprendį Sausio 13-osios byloje | Diena.lt

PROKURATŪRA IR ADVOKATAI SKUNDŽIA NUOSPRENDĮ SAUSIO 13-OSIOS BYLOJE

Generalinė prokuratūra nusprendė skųsti Vilniaus apygardos teismo paskelbtą nuosprendį Sausio 13-osios byloje.

„Apeliacinis skundas rašomas“, – BNS pirmadienį sakė vienas iš valstybės kaltintojų Sausio 13-osios byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Paškevičius.

Nuosprendis Apeliaciniam teismui skundžiamas dėl bausmių nuteistiesiems, prašoma šiek tiek jas sugriežtinti. Taip pat skundžiama dėl nepatenkintų civilinių ieškinių.

Byloje pateiktas daugiau nei 11,3 mln. eurų ieškinys. Pernai gegužę per baigiamąsias kalbas prokurorai teigė, kad užsienio valstybėse gyvenantys kaltinamieji turi atlyginti civilinį ieškinį – jį sudaro sužeistųjų gydymas, žuvusiųjų laidojimo išlaidos, memorialų statybos, pašalpos žuvusiųjų vaikams, išmokos suluošintiems asmenims, žala dėl pagrobtų daiktų iš užimtų pastatų ir kt.

Vilniaus apygardos teismas nuosprendyje konstatavo, kad Sovietų Sąjungos teisių perėmėja yra Rusija, o žalos atlyginimas yra tarpvalstybinių derybų objektas.

Teismas taip pat atmetė tėvo per Sausio 13-osios įvykius netekusio Roberto Povilaičio 120 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinį. Pasak teismo, tuo metu nebuvo teisinės normos, reglamentuojančios neturtinės žalos atlyginimą.

Nuosprendį taip pat žada skųsti nuteistųjų advokatai. Dauguma BNS kalbintų advokatų teigė, kad rašys skundus. Jų nuomone, būtų gerai, kad bylą peržiūrėtų ir aukštesnės instancijos teismas. Yra manančiųjų, kad kariai tik vykdė įsakymus ir jų veiksmus turi vertinti karinis tribunolas.

Apeliacinį skundą BNS patvirtino rašantis ir už akių dėl karo nusikaltimų bei nusikaltimų žmoniškumui nuteisto buvusio KGB karininko Michailo Golovatovo advokatas Ryšardas Burda.

M. Golovatovui nuosprendžiu už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė.

R. Burda sakė prašysiąs Apeliacinio teismo išteisinti M. Golovatovą. Advokatas sako nesutinkantis su veikų kvalifikavimu.

„Iš esmės nusikaltimuose žmoniškumui vertinimas yra kiek kitoks – už juos atsako pirmiausia ne pavaldiniai, o tie, jei teismas mano, kurie vadovavo agresijai, okupacijai, ar kitam kokiam nusikaltimui žmoniškumui. Logikos tokiame sprendime aš nematau“, – BNS anksčiau teigė advokatas.

Jis stebėjosi, kad vienoje byloje buvo pritaikytas senas įstatymas, o dabar pritaikytas 2011 metų įstatymas.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sausio 13-osios byloje kovo 27 dieną paskelbtu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu 67-iems Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams skirtos bausmės nuo ketverių iki 14 metų.

Dauguma kaltinamųjų nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

/patriotiskai/

nostalgiskas agresyvumas akis uz aki nezinia paga koki socdievo isakyma?.....

zelemuncikas

Taip 2011-ūjų metų įstatymas negaliojo,bet galiojo įstatymas sušaudyti.

skausmas nepraeina

saudyti i zmones -tai tau nieko tokio ,galima TVARTAS LIEKA TVARTU,,TAU REIKIA TA SKAUSMA PAJUSTI, KAI NETENKI VAIKO,tokie parazytai taip ir elgesi kaip TU ,tau tokia dalia likimas suteiks gyvenime ,kad pajustumei ka reiskia MAMAI isgyventi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS