Psichologai: žinių tikrinimas per atostogas – klaida | Diena.lt

PSICHOLOGAI: ŽINIŲ TIKRINIMAS PER ATOSTOGAS – KLAIDA

  • 2

Dar vakar sėdėjo prie Velykų stalo, o šiandien vienuoliktokai keliauja į vienuoliktos klasės tarpinius lietuvių kalbos patikrinimus. Psichologai Nacionalinės švietimo agentūros sprendimą svarbų patikrinimą, kuris sudarys dalį bendro lietuvių kalbos brandos egzamino, daryti per atostogas vadina mažų mažiausiai neprotingu. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su „Vaikų linijos“ vadovu Robertu Povilaičiu.

– Tokia praktika nustebino, ar ne?

– Na, visgi atostogos yra tas laikas, kai norėtųsi pailsėti nuo rūpesčių, atgauti jėgas. Tai jeigu jau yra vaikai išleidžiami į atostogas, tai kodėl tuo metu yra skiriami egzaminai, kurie yra didelę įtampą keliantis dalykas? Sakyčiau, galbūt sudėtinga organizuot ir galbūt būtinai šitą savaitę reikia daryti tuos atsiskaitymus. Bet gal tada galim nevadinti to atostogomis? Galbūt gali tada vaikai gauti tikras atostogas kitą savaitę po tos įtemptos savaitės? Man atrodo, čia kažkas yra netvarkoj. Nes darbo ir poilsio režimas yra nepaprastai svarbus, kad jaustumėmės gerai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Bet apskritai dešimtos, vienuoliktos, dvyliktos klasės atsiskaitymų ir egzaminų metu, ar nėra taip, kad mokiniai pastoviai patiria stresą ir ar neatsispindi tai skambučiuose „Vaikų linijoje“?

– Na, tai, kad vaikai išgyvena daug nerimo, baimės dėl įvairiausių dalykų, čia yra viena iš dažnesnių temų „Vaikų linijoje“. Egzaminai, atsiskaitymai tikrai kelia įtampą. Ar jų galima išvis atsisakyti? Čia klausimas, kurio aš negalėčiau komentuoti. Bet čia mes kalbam apie tai, kad egzaminas atostogų metu yra kažkas panašaus į tai, kad darbuotojui būtų paskirta kokia nors atestacija vidury atostogų, nuo kurios priklausytų, ar jis galės toliau dirbti, ar gaus paaukštinimą. Toks įvykis negali vykti atostogų metu, tada yra sudėtinga pailsėti. Mes visi susiduriam su situacijomis, kurios kelia įtampą. Jeigu būna trumpalaikis stresas dėl kokio nors atsiskaitymo ar ko, mes tą įveikiam, atsipalaiduojam ir gyvenam toliau. Pavojingos situacijos yra stresas, kuris tęsiasi, jeigu nėra galimybės sustoti, pailsėti, atsigauti. Tai yra toksinis stresas, stresas, kuris tęsiasi ilgą laiką. Toks stresas, patiriamas vaikystėje, netgi sutrikdo nervų sistemos raidą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIRDAS.

Bet koks teisinis aktas , priimtas prieš žmogų , esant jam atostogose , yra niekinis , net darbdavys negali atleisti darbuotojo , esančio atostogose . ČIA PRIMENA BAUDŽIAVĄ .

Onutė

Nematau problemos. Juk su bandomaisiais triušiais gali bet kada, bet kaip atlikti eksperimentus Sėkmės ir toliau, lietuvaičiai. Nusipelnom to, kas esam.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS