R. Karoblis: atsakas Rusijos karinėms ambicijoms – NATO stiprinimas | Diena.lt

R. KAROBLIS: ATSAKAS RUSIJOS KARINĖMS AMBICIJOMS – NATO STIPRINIMAS

  • 3

„Rusija yra reali konvencinė grėsmė, ir jos karinės galios demonstravimas, intensyvėjančios kibernetinės ir informacinės atakos bei ambicijos tapti galingiausia karine jėga pasaulyje reiškia, jog mūsų svarbiausiu uždaviniu išlieka Aljanso atgrasymo ir kolektyvinės gynybos stiprinimas bei gebėjimas atsakyti į šios dienos iššūkius regione“, – pareiškė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis kovo 13 d. Bukarešte vykusiame NATO priklausančių Rytų ir Vidurio Europos šalių gynybos ministrų susitikime.

Vadinamojo Bukarešto devintuko (B9) gynybos ministrų susitikime taip pat dalyvavo ir aukšto rango JAV Valstybės ir Gynybos departamentų, NATO civiliai ir kariniai atstovai. Ministras R. Karoblis B9 susitikime dalyvavo Rumunijos ir Lenkijos gynybos ministrų kvietimu, rašoma LRT.lt siųstame pranešime.

Devynių Rytų ir Vidurio Europos valstybių gynybos ministrai aptarė saugumo padėtį regione, kuri išlieka įtempta, pirmiausia, dėl Rusijos keliamos grėsmės saugumui ir stabilumui. „Turime laikytis tvirtos pozicijos, nes tik tokią kalbą supranta Rusija“, – sakė R. Karoblis ir pabrėžė būtinybę tęsti šiuo metu taikomas ES sankcijas Rusija.

Tarp Rusijos keliamų regioninių saugumo iššūkių pabrėžta A2/AD (visuma karinių priemonių, kurios krizės ir karo atveju turėtų izoliuoti konflikto regioną, maksimaliai apriboti oponento pajėgų patekimą ir galimybes veikti regione) grėsmė, visose šalyse intensyvėjančios kibernetinės ir informacinės atakos. Dėmesio susilaukė ir neseniai pasakyta Rusijos Prezidento metinė kalba, kurioje karinės galios demonstravimas dar kartą parodė, kad saugumo iššūkiai Aljansui išlieka labai rimti ilguoju laikotarpiu.

Gynybos ministrai aptarė pasirengimą artėjančiam NATO viršūnių susitikimui Briuselyje, taip pat JAV ir NATO buvimo regione stiprinimo poreikį ir galimybes. Šalys išlieka suinteresuotos nuosekliu Varšuvos sprendimų įgyvendinimu bei atgrasymo ir gynybos stiprinimu. Tikimasi, kad Briuselyje bus priimti sprendimai dėl NATO vadovavimo struktūros adaptacijos, atsakant į šios dienos grėsmes ir iššūkius, kiti sprendimai, užtikrinantys savalaikį ir patikimą Aljanso atsaką į karines grėsmes. Karinio mobilumo užtikrinimas taip pat išlieka vienu iš svarbiausių NATO ir ES bendradarbiavimo uždavinių artimiausiu laikotarpiu.

Organizatorių nuotr.

B9 iniciatyva – tai devynių Rytų ir Vidurio Europos šalių (Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos ir Vengrijos) dialogo ir bendradarbiavimo platforma, kurią inicijavo Lenkija ir Rumunija, siekdamos stiprinti euroatlantinį saugumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kujuk

Taigi pasisakėme plebiscite už NATO narystę gal prieš 25 metus, prie kitų klausimų buvo ir kažkoks toks, jau net gerai nebeatsimenu kada. Tai kokio dar referendumo reikia, ar tokio norite, kaip Ignalinos elektrinės klausimu? Beje, mūsų Konstitucija ir konstituciniai įstatymai nedraudžia jungtis į bet kokias Vakarų pasaulio organizacijas ir sąjungas. Tik su Rytais nevalia, ir gerai kad taip.

Adolfas

RUSAI PUOLA

juk

pagal konstitucija salis gali buti nato nare jei pagal referenduma daugiau kaip puse tautos pritaria o siuo atveju netik kad mes nato be tautos valios kurios puse isvyta bet dar ir bazes statomos kas priestarauja ir zmonems ir konstitucijai nes sudaro dar didesne itampa ir dar galimybe pasipelnyti tai /gaubicos A. saukstai/ ir pan. ir niekas nenubaustas kaip p. olek ir p. butkevic ........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS