SAM kancleris G. Aleksonis atleidžiamas iš pareigų | Diena.lt

SAM KANCLERIS G. ALEKSONIS ATLEIDŽIAMAS IŠ PAREIGŲ

  • 2

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kancleris Gedeminas Aleksonis atleidžiamas iš pareigų, jis žada sprendimą skųsti teismui.

Dėl netinkamo valstybės turto valdymo ir kitų pažeidimų G. Aleksoniui spalį ministras Aurelijus Veryga buvo skyręs griežtą papeikimą. Sulaukęs atsakymo iš teisėsaugos, ministras nutarė jį atleisti, sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Taip siekiama išvengti besikartojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimų ir neteisėtų sprendimų bei dar didesnės žalos valstybei“, – BNS sakė ministro patarėja.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovė Renata Endružytė BNS savo ruožtu teigė, kad spalį gavusi SAM kreipimąsi tarnyba atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nenustačiusi korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių. Anot jos, įvertinus duomenis, nustatyta, kad aplinkybės galėtų būti vertinamos ne baudžiamosios, o drausminės atsakomybės požiūriu. Teisėsaugos institucija, anot R. Endružytės, gali nustatyti tarnybinio nusižengimo požymius, kuriuos vertina pačios atsakingos institucijos.

SAM komisija, atlikusi tyrimą, teigia nustačiusi, kad G. Aleksonis, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, darė įtaką ministerijos darbuotojams, siekdamas teisės aktams prieštaraujančio ir tretiesiems asmenims palankaus sprendimo ne konkurso būdu išnuomoti valstybės turtą bendrovei „Dussmann service“. Ši bendrovė 2016 metų rugpjūtį laimėjo Santaros klinikų organizuojamą viešą maitinimo paslaugų pirkimą. „Dussmann service“ maitinimo paslaugas ligoninės darbuotojams ir kitiems lankytojams teikia nuo 2005 metų.

Komisija nurodė, kad buvo sudarytos sąlygos išvengti ligoninės patalpų nuomos viešo konkurso, taip užtikrinant maitinimo paslaugas teikiančiai įmonei itin mažą patalpų nuomos mokesčio dydį. Bendrovės „Dussmann service“ nustatyta nuomos kaina – 2,60 euro už vieną kvadratinį metrą, tuo metu tai pačiai veiklai vykdyti tos pačios ligoninės patalpose kita įmonė – bendrovė „Pontem“ – už vieną kvadratinį metrą moka 10 eurų. Per faktinį sutarties vykdymo laikotarpį valstybė esą negavo apie 25 tūkst. eurų pajamų, o per visą sutarties įvykdymo laikotarpį ministerija potencialiai būtų negavusi apie 86 tūkst. eurų pajamų.

„Esu į Vilniaus apygardos administracinį teismą atidavęs skundą, lygiai taip pat ir šitą sprendimą apskųsiu, nes viskas yra iš to paties. Gyvename teisinėje valstybėje, tikiuosi, kad panaikinsime šitą sprendimą“, – penktadienį BNS teigė G. Aleksonis.

Jis atleidimą vertina kaip neteisėtą veiksmą, taip pat tikino, kad maitinimo paslaugos Santaros klinikose įsigytos laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo, iš pradžių nupirkus maitinimo paslaugas, o vėliau išnuomojus patalpas. Mažesnė nuomos kaina, jo teigimu, be kita ko leido tiekėjams sumažinti ir maitinimo įkainius. Pats buvęs kancleris sako niekaip nesikišęs į viešuosius pirkimus.

„Labai atvirai pasakau – visiškas melas. Kitą vertus, labai keista kaltinti kanclerį, kuris niekuomet nedalyvavo nei viename viešajame pirkime, nei nuomos konkursuose. (...) Ministras leidžia įsakymą, o kanclerį kaltina, kad jis vizavo tokį įsakymą. Tai atsiprašau – vizavo ir Turto valdymo skyriaus darbuotojai, ir teisininkai. Čia tiesiog nori pakeisti kanclerį savu žmogumi iš Kauno“, –  tikino G. Aleksonis, bet neįvardijo, kas yra jo minimas kandidatas.

Trejus metus ministerijoje dirbantis G. Aleksonis teigė iš ministro Aurelijaus Verygos aplinkos žmonių patyręs spaudimą palikti pareigas ir anksčiau.

„Ne paslaptis, kad man buvo pasakyta, kad jie nori, jog būtų jų komandos žmogus. Vienas patarėjas – aš turiu visas datas – mane kvietėsi, klausė, ar neieškai darbo. Sakė, kad yra visokių variantų, kad pakeis Vyriausybės įstatymą ir kancleriai bus politinio pasitikėjimo. Sakiau, kad tada turime išstoti iš Europos Sąjungos tuomet, nes valstybės tarnyba yra atribota nuo politinio pasitikėjimo“, – teigė jis.

SAM teigimu, nustatyta ir kitų pažeidimų: aptikta ir netvarkinga, nevienoda sutarčių dokumentacija, ministerijos komisijoms bei Valstybės kontrolei teikti skirtingi bei prieštaringi duomenys. Taip pat nustatyta, jog ministerijos kancleris, siekdamas, kad Valstybės kontrolės ataskaitoje būtų nurodyta kuo mažiau valstybės turto valdymo trūkumų, esą įpareigojo SAM darbuotojus parengti raštą, prieštaraujantį ministro pozicijai bei neigiantį Valstybės kontrolės ataskaitos projekte nurodytus turto valdymo pažeidimus.

G. Aleksonis šiuos kaltinimus taip pat neigia.

G. Aleksonis SAM kanclerio pareigas ėjo nuo 2015 metų balandžio. Prieš tai jis dirbo Seimo vicekancleriu, kancleriu, yra dirbęs Seimo kontrolierių įstaigoje, Vilniaus universitete.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Oooo

o ar žinote kad labai reikia šitos vietos, nes vienas profesionalas jau seniai trepsi prie durų...Kai bus paskirtas pasidomėkite nuveiktais darbais, būsite sužavėti. Šitos iššvaistytos lėšos, korupcinės sutartys bus tik žiedeliai. Gerai čia mus likusius patriotus mausto...

nuomone

Ir vel tie patys sprendimai nusikaltimo pozymiu nerasta.Geriau jau nieko nerasykit ir NEDURINKIT tautos .Slykstu skaityti kai isvaistomi milijonai o nusikaltimo nera.Gaila Lietuveles kad taip ir murdysimes skurdo liune nes teisingumas pas mus dar neegzistuoja.Per visa nepriklausomybes laikotarpi dar nei vienas nepatupdytas i cypke uz milijonu isvaistyma.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS