Sausra: beveik trečdalyje savivaldybių apribotas patekimas į miškus | Diena.lt

SAUSRA: BEVEIK TREČDALYJE SAVIVALDYBIŲ APRIBOTAS PATEKIMAS Į MIŠKUS

Dėl išaugusio gaisringumo beveik trečdalis Lietuvos savivaldybių apribojo patekimą į miškus, ketvirtadienį pranešė Valstybinė miškų urėdija.

„Šiuo metu 19 Lietuvos savivaldybių yra iš dalies apribojusios arba visiškai uždraudusios patekimą į miškus“, – BNS sakė urėdijos atstovė spaudai Vilija Railaitė.

Lankymasis miškuose apribotas Alytaus, Druskininkų, Elektrėnų, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kauno, Kazlų Rūdos, Kupiškio, Lazdijų, Marijampolės, Prienų, Rokiškio, Šalčininkų, Šilutės, Tauragės, Trakų ir Varėnos, Vilkaviškio, Vilniaus rajono savivaldybėse.

Pasak V. Railaitės, Valstybinė miškų urėdija kreipėsi į dar penkias savivaldybes dėl lankymosi miške uždraudimo – Jonavos, Utenos, Molėtų, Jurbarko ir Pagėgių.

Susidariusią padėtį įvairių institucijų atstovai trečiadienį aptarė Aplinkos ministerijoje. Jie sutarė įvairiomis priemonėmis plačiau informuoti visuomenę apie išaugusį miškų gaisringumą.

Mūsų tikslas yra stebėti situaciją ir jeigu ji bus arti kritinės, reikės skelbti ekstremalią situaciją dėl situacijos miškuose.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas BNS sakė, kad toliau augant savivaldybių, kur miškų gaisringumas yra aukštas, skaičiui, gali tekti skelbti ekstremalią situaciją.

Pasak jo, tai palengvintų galimybes skirti papildomą finansavimą Valstybinei miškų urėdijai ir ugniagesiams gelbėtojams, jeigu šiems neužtektų esamos įrangos.

„Kol kas tų pajėgumų yra pakankamai, bet tai nereiškia, kad jeigu mes turėsime kritinę situaciją daugelyje rajonų, kad žmonių kiekis ir įrangos kiekis bus pakankamas užgesinti gaisrams greitai ir reaguoti į skirtingus gaisrus skirtingose teritorijose“, – teigė viceministras.

„Mūsų tikslas yra stebėti situaciją ir jeigu ji bus arti kritinės, reikės skelbti ekstremalią situaciją dėl situacijos miškuose“, – pridūrė jis.

Per trečiadienį Lietuvos miškuose buvo užfiksuoti penki miško gaisrai, ugnis pažeidė 1,21 hektaro miško plotą.

Hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad ketvirtadienį vakarinėje Lietuvos dalyje galimas lietus, vėjas ir perkūnija.

Stiprus lietus ir vėjas bei perkūnija prognozuojami Klaipėdos, Telšių, Šiaulių, Tauragės apskrityse, o Panevėžio ir Marijampolės apskrityse vakare galima perkūnija.

Iš viso šiemet užfiksuoti 160 miško gaisrų maždaug 82 hektarų plote.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS