Seimas ketina vėl nukelti valstybinių pensijų skyrimo terminą 5-6 vaikų motinoms | Diena.lt

SEIMAS KETINA VĖL NUKELTI VALSTYBINIŲ PENSIJŲ SKYRIMO TERMINĄ 5-6 VAIKŲ MOTINOMS

  • 0

Motinoms užauginusioms penkis ir daugiau vaikų nuo kitų metų, kaip buvo žadėta anksčiau, antrojo laipsnio valstybinės pensijos tikriausiai nebus mokamos.

Tokią pensiją joms numatoma mokėti tik nuo 2016 metų - Seimas svartys atitinkamas Valstybinių pensijų įstatymo pataisas, kurioms po pateikimo antradienį pritarė: už balsavo 46 Seimo nariai, prieš - 19, o susilaikė 14 parlamentarų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienė teigimu, Statistikos departamento duomenis dabar Lietuvoje yra apie 20 tūkst. mamų, turinčių 5-6 vaikus.

A.Pabedinskienė tvirtino, kad leidus valstybines pensijas šioms motinoms mokėti nuo kitų metų, kitų biudžete reikėtų numatyti 30 mln. litų , o 2015 metams - 78 mln. litų. 

Seimas anksčiau yra priėmęs pataisas, kad nuo kitų metų antrojo laipsnio valstybinę pensiją galėtų gauti ir daugiavaikės motinos, pagimdžiusios arba įvaikinusios ir išauginusios iki 8 metų bei gerai išauklėjusios 5 ir daugiau vaikų.

Iki šiol jos negavo šių išmokų - įstatymo įsigaliojimas kasmet atidedamas. Valstybinės pensijos, kurias gautų 5-6 vaikus pagimdžiusios ar įvaikinusios ir gerai išauklėjusios motinos, turėjo būti pradėtos mokėti nuo 2009-ųjų liepos 1-osios, tačiau terminas kelis kartus buvo atidėtas.

Dabar antrojo laipsnio valstybinę pensiją gali gauti daugiavaikės  motinos, pagimdžiusios arba įvaikinusios ir išauginusios 7 ir daugiau vaikų.

Pasak A.Pabedinskienės, dabar 2,6 tūkst. daugiavaikių motinų gauna valstybinę pensiją. Šiuo metu antrojo laipsnio valstybinė pensija yra 400 litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS