Seimas linkęs bibliotekoms leisti dovanoti nurašytas knygas | Diena.lt

SEIMAS LINKĘS BIBLIOTEKOMS LEISTI DOVANOTI NURAŠYTAS KNYGAS

  • 0

Seimas po svarstymo šią savaitę pritarė leidimui bibliotekoms dovanoti nurašytas knygas.

Kultūros ministerijos teikiamam Bibliotekų įstatymo pakeitimo projektui pritarė visi balsavę 116 Seimo narių.

Šiomis pataisomis siekiama leisti bibliotekoms išdalyti nurašytas knygas. Tai reiškia, kad prieš atiduodant perdirbti nurašytas knygas atsirastų galimybė jas neatlygintinai perduoti fizinių ir juridinių asmenų nuosavybėn.

Anot projekto autorių, ši iniciatyva parengta atsižvelgiant į nuolat viešojoje erdvėje pasirodančius pranešimus ir negatyvias visuomenės reakcijas dėl bibliotekų pripažintų nereikalingomis arba netinkamomis naudoti nurašytų knygų naikinimo.

To­kie es­mi­niai pa­kei­ti­mai, ma­nau, pail­gins kny­gų gy­ve­ni­mą.

„To­kie es­mi­niai pa­kei­ti­mai, ma­nau, pail­gins kny­gų gy­ve­ni­mą“, – teigė Kultūros komiteto narys „valstietis“ Stasys Tumėnas.

Seimui priėmus įstatymo pakeitimus kultūros ministras turėtų patvirtinti tvarką, kaip būtų vykdomas nurašytų knygų perdavimas.

Kultūros ministras Simonas Kairys anksčiau teigė, kad nors bibliotekos gali organizuoti viešus aukcionus nurašant vieną ar kitą knygą, bet dėl nedidelės kainos šios procedūros neapsimoka daryti.

Kultūros ministerijos duomenimis, per 2022 metus bibliotekos nurašė 2 150 131 knygą (4,5 proc.), kurios neatitinka vartotojų poreikių ir yra pripažintos nereikalingomis arba netinkamomis (negalimomis) naudoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS