Išvadų dėl LRT svarstymas – sustabdytas | Diena.lt

IŠVADŲ DĖL LRT SVARSTYMAS – SUSTABDYTAS

  • 1

Seime svarstant Seimo komisijos dėl Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) veiklos išvadas padaryta pertrauka, kol Etikos ir procedūrų komisija įvertins, ar per svarstymus komitetuose nebuvo padaryta pažeidimo.

Pertraukos pareikalavo opozicijos atstovai, argumentuodami, kad buvo pažeistos procedūros, nes pagrindinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) išvadą pateikė nesulaukęs papildomo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) sprendimo.

Tuo atveju, jeigu svarstant klausimą buvo akivaizdžiai pažeistas Seimo statutas, frakcija arba Etikos ir procedūrų komisija turi teisę reikalauti, kad klausimo svarstymas būtų atidėtas, bet ne ilgiau kaip savaitei.

Už liberalės Aušrinės Armonaitės siūlymą daryti pertrauką, kol situaciją įvertins Etikos ir procedūrų komisija, balsavo 57 Seimo nariai, prieš buvo 27 ir susilaikė 29 parlamentarai.

A. Armonaitė su kitais atstovais iš liberalų, konservatorių, socialdemokratų frakcijų ir Mišrios grupės prašo EPK atsakyti, ar TTK galėjo svarstyti projektą, kol išvados nepateikė papildomas Žmogaus teisių komitetas.

Žmogaus teisių komitetas nusprendė daryti nutarimo projekto dėl LRT svarstymo pertrauką, iki kol Konstitucinis Teismas priims sprendimą šioje byloje.

TTK vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė BNS yra sakiusi, kad papildomo komiteto padaryta pertrauka išvadų dėl LRT nesustabdys. Anot jos, pagrindiniam komitetui nėra imperatyvo sulaukti papildomo komiteto išvados.

Pagal Seimo statutą, „nagrinėjant įstatymo projektą, Seimo paskirtas papildomas komitetas savo išvadas turi pateikti Seimo paskirtam pagrindiniam komitetui ir Seimui“. Taip pat numatyta, kad pagrindinis komitetas savo išvadoje turi nurodyti, kokios pataisos ir pasiūlymai gauti iš papildomų komitetų ir į kurias pastabas ir pasiūlymus yra atsižvelgta, o į kuriuos ne ir kodėl.

Seimo komisijos išvadose siūloma steigti naują LRT valdymo organą – valdybą. Kartu siūloma koreguoti LRT tarybos narių skyrimo tvarką, susiejant su skiriančiosios institucijos kadencija, trumpinti tarybos narių kadenciją.

LRT vadovybė nuogąstauja, kad tokie pakeitimai kelia grėsmę LRT nepriklausomumui.

Išvadose minimi ir viešųjų pirkimų pažeidimai, padaryti prie ankstesnės vadovybės. Konstatuota, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nuo 2005 metų sistemingai fiksavo pažeidimus, bet nėra duomenų, kad tuometine LRT vadovybė būtų ėmusis priemonių užkirsti jiems kelią.

Seimas gruodžio pabaigoje sudarė komisiją LRT finansams ir veiklai tirti.

Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina spaudimu žiniasklaidai, opozicija dėl komisijos sudarymo kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Seimo tyrimo metu pasikeitė LRT vadovybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis Petkus...

LRT nešališkumą pirmiausiai turėtų kontroliuoti LRT vadovas... turėtų periodiškai tą klausimą aptarti su LRT valdyba... posėdžių įrašai turėtų būti internete vieši...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS