Seimas svarstys Sovietų Sąjungos karių perlaidojimą padėsiančias sureguliuoti įstatymų pataisas | Diena.lt

SEIMAS SVARSTYS SOVIETŲ SĄJUNGOS KARIŲ PERLAIDOJIMĄ PADĖSIANČIAS SUREGULIUOTI ĮSTATYMŲ PATAISAS

Seimas svarstys parlamentaro Domo Griškevičiaus pateiktas įstatymų pataisas, sudarančias galimybę iš miestų bei miestelių reprezentacinių vietų deramai perlaidoti Sovietų Sąjungos karių palaikus į kapines.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys D.Griškevičius siūlo suteikti teisę Vyriausybei nustatyti Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaikų perkėlimo ir laidojimo vietos įamžinimo, pažymėjimo tvarką.

Taip pat siūloma išimtis – kad tais atvejais, kai pripažįstama, jog kapai ir kapinės propaguoja totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas, jas būtų galima panaikinti, nepaisant to, kad jos įrašytos į Kultūros vertybių registrą.

Parengti įstatymo pataisas D. Griškevičių paskatino problema, kuri atsirado Pasvalio rajono Pumpėnų miestelyje perlaidojus Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karius į kapines, tačiau Kultūros vertybių registre liko senoji palaidojimo vieta. Teikiamos įstatymo pataisos, anot jo, padėtų teisiškai sureguliuoti karių perlaidojimą.

Taip pat Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymo pataisas parengęs Seimo narys D. Griškevičius siūlo praplėsti „viešosios vietos“ sąvoką, įtraukiant naują objektą – „kapines“.

Šiuo metu pagal šį įstatymą gali būti vertinami tik viešieji objektai, įrengti kapinių arba kitų laidojimo vietų teritorijoje. Tačiau klausimas, ar karių palaidojimo vieta ar kapinės (kompleksiškai) yra totalitarinį režimą propaguojantis objektas, nėra sprendžiamas.

Kiekvienu konkrečiu atveju Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro teikimu Seimo sudaryta tarpinstitucinė komisija turėtų įvertinti, ar kapinės, palaidojimo vietos yra totalitarinio, autoritarinio režimo propagavimo simboliai.

Seimo nario D. Griškevičiaus ir Šiaulių miesto savivaldybės inicijuotas įstatymų pataisas ketvirtadienį bendru sutarimu parėmė valdančiųjų ir opozicinių  frakcijų atstovai. Įveikę svarstymą komitetuose jos į plenarinę salę turėtų atkeliauti  birželio mėnesį.

 

GALERIJA

  • Seimas svarstys Sovietų Sąjungos karių perlaidojimą padėsiančias sureguliuoti įstatymų pataisas
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

neskubekit

kaulų žemėje ieškot ........ geriau į dangų retkarčiais pažvelkite

Pilietis

Skaitau ir negaliu atsistebet: kai sajunga tai sovietu, o kai savivaldybej renkasi i posedi tai taryba. Tai kaip čia išeina? Arba visur turi but sovietas arba taryba. Kam tos svetimybes naudojamos kas liečia istorija

Nebėr kantrybės

Kas čia dar toks atsiradęs? Ar dabar laikas tokius klausimus spręsti? Nebeturi jie ką veikti ten...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS