Seime – siūlymas panaikinti kadencijas muziejų vadovams | Diena.lt

SEIME – SIŪLYMAS PANAIKINTI KADENCIJAS MUZIEJŲ VADOVAMS

Vyriausybės siūlymas įvesti kadencijas kultūros įstaigų vadovams, kuriems dar to nepadaryta, ir kai kurių jų darbą apriboti dviem kadencijomis Seime sulaukė priešingos reakcijos. Parlamentarai užsimojo išvis panaikinti kadencijas.

Antradienį Seime svarstant įstatymų projektų paketą dėl penkerių metų kadencijų įvedimo muziejų, bibliotekų, teatrų, kultūros centrų vadovams ir kai kurių jų kadencijų skaičiaus ribojimo, parlamentarai pritarė konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymui išvis panaikinti kadencijas muziejų vadovams.

Dabar galiojantis įstatymas numato penkerių metų kadencijas nacionalinių ir respublikinių muziejų direktoriams, tik jų skaičius nėra ribojamas.

„Aš iš principo nepritariu kadencijų, rotacijų idėjai. Man keista, kodėl mes netinkamų kultūros įstaigų darbuotojų atleidimo nesprendžiame tiesiog pagal jų veiklos vertinimą“, – teigė J. Razma.

Jo pasiūlymą parėmė 49 parlamentarai, prieš buvo 23, tiek pat susilaikė. Kadangi šis pasiūlymas iš esmės pakeitė visą projektų paketą, nutarta gražinti jį komitetui sutvarkyti.

Pagal J. Razmos siūlymą, nacionalinio, respublikinio ir savivaldybės muziejaus vadovas į pareigas būtų skiriamas konkurso būdu neterminuotai.

Tuo metu Vyriausybė siūlė, kad nacionalinio, respublikinio ir savivaldybės muziejaus vadovai į pareigas būtų skiriami penkerių metų kadencijai konkurso būdu. Taip pat siūlyta numatyti, kad to paties nacionalinio muziejaus vadovu tas pats asmuo gali būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

„Mes žinome, kaip konkursai vyksta, deja, neretai tai tampa politinių sandėrių dalyku. Savivaldybėse neretai politinės daugumos pasidalija: man kultūros centras, tau – bibliotekos vadovas ir t. t. Kol kas, deja, nesugebame užtikrinti konkursų objektyvumo, o tuos žmones, kurie pasiaukojimai dirbo už mažą atlyginimą, tiesiog pastatome į sudėtingą situaciją“, – tvirtino J. Razma.

Kitas konservatorius Rimantas Dagys teigė, kad praktika įrodė, jog rotacija nieko gero neduoda, todėl jos išvis reikėtų atsisakyti.

Seimo Kultūros komiteto narys „valstietis“ Robertas Šarknickas sakė, kad nesant kadencijų, kultūros įstaigose atsiranda nepotizmo apraiškų, jų veikla tampa neefektyvi.

Viceministras: tai grįžimas į sovietmetį

Seimo užmojis panaikinti jau esančias kadencijas muziejų ir kitų kultūros įstaigų vadovams yra grįžimas į sovietmetį, teigia kultūros viceministras Gytis Andrulionis.

„Tai visiškas grįžimas į sovietmetį, nes siūlymu iš esmės naikinama tai, kas Muziejų įstatyme buvo pasiekta 2013 metais kaip konsensusas“, – antradienį BNS sakė viceministras, komentuodamas parlamentarų balsavimą dėl kadencijų atsisakymo.

„Tuomet nustatyta, kad nacionalinių ir respublikinių muziejų vadovai skiriami penkerių metų kadencijai. Nuo įstatymo įsigaliojimo tas automatiškai buvo skaičiuojama“, – teigė G. Andrulionis.

„Rotacija viešajame sektoriuje, ir ypač aukščiausio lygio vadovų, matome kaip teigiamą veiksnį, kuris leidžia sumažinti ir korupcijos pasireiškimo tikimybę, ir nebūtų ribojama galimybė kitiems motyvuotiems asmenims įsijungti į vadovų kolektyvą, būtų užkirstas kelias nepotizmo praktikos įsigalėjimui“, – BNS tvirtino kultūros viceministras.

„J. Razmos siūlymą vienareikšmiai vertintume kaip žingsnį į praeitį ir dabar susiklosčiusios sistemos griovimą“, – pridūrė jis.

G. Andrulionio teigimu, kadencijų atsisakymas griauna dabartinę sistemą, selektyviai vertina tam tikrus sektorius.

„Mūsų pakeitimai buvo orientuoti, kad visam kultūros laukui vienodos taisyklės ir tvarkos būtų nustatytos“, – sakė viceministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

KALEDOS

ATEINA genijai ir vel isniksta atejo BUDRYS visiems laikams Taip supranta seimas

taip

seimo bardelis kepa naujus karaliukus iki gyv galvos.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS