Šiauliečiai piktinasi: nukirstas istorinis Spaudos ąžuolas | Diena.lt

ŠIAULIEČIAI PIKTINASI: NUKIRSTAS ISTORINIS SPAUDOS ĄŽUOLAS

  • 3

Istorinis, prieš beveik 100 metų Šiauliuose pasodintas Spaudos ąžuolas – nukirstas. Vietoj jo ir dar dviejų klevų už mėnesio bus pasodinti trys nauji brandūs medžiai, tačiau šiauliečių šis faktas nedžiugina. Žmonės gaili istorinių medžių ir kritiką žeria savivaldybei, kuri esą netinkamai prižiūrėjo Prisikėlimo aikštės rekonstrukciją. Greičiausiai jos metu ir buvo stipriai pažeistos medžių šaknys.

Kone trejus metus gyvybės ženklų nerodžiusiam istoriniam Spaudos ąžuolui atėjo paskutinioji. Anksti ryte darbus pradėję arboristai medį visiškai pašalinti planavo per pusdienį.

„Nusipjauname tas negražias šakas, tada dedame po maždaug šešis metrus rąstelius, kad būtų patogu pakrauti į priekabą ir paliksime kelmą“, – kalbėjo arboristas Klaudijus Petkus.

Darbus stebintys šiauliečiai vos sulaiko ašaras. Žmonės gaili prieš beveik 100 metų Spaudos atgavimo metinių proga žymių tarpukario veikėjų sodinto ąžuolo. Esą kertamas ne tik medis, kartu griaunama ir Šiaulių miesto istorija.

„Liūdna darosi, tai buvo aikštės puošmena. Ji ir taip nelabai žalia, tai dar ir paskutinių medžių neliks“, – liūdėjo vyras.

„Labiausiai gaila, kad naikinama istorija. Juk galima išrauti medį, kuris neturi jokios prasmės. O čia medis, vis tiek P. Bugailiškis tai nusipelnęs Lietuvai“, – kalbėjo kitas vyras.

„Verkt neverksiu, bet gaila. Tokį medį užauginti, du pasaulinius karus pergyveno, o dabar staigiai“, – gailėjo medžio dar vienas pašnekovas.

„Medžius kerta, pliką cementą padaro. Kaip smagu būdavo, eini, atsisėdi pavėsyje, pasėdi. Labai blogai daro“, – skundėsi moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Medžiai ėmė leipti dar 2021 metais po Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijos. Ir nors įrodančių faktų nėra, medžius greičiausiai numarino statybininkai arba augalams nepalankus aikštės projektas.

„Taip, aikštės remontas tikriausiai turėjo įtakos. Statybos darbai nėra medžiams palankūs. Bet kodėl tik vienas ąžuolas? Nėra aišku ir tikslu, kokios dar priežastys nulėmė jo nudžiūvimą“, – kalbėjo Šiaulių savivaldybės atstovė Eglė Bružienė.

Šiauliečiai įsitikinę, kad medžius pražudė būtent aikštės rekonstrukcija.

Kritikos žmonės žeria statybininkams ir savivaldybei, kuri esą nesukontroliavo situacijos.

„Aišku gaila, kad savivaldybės langai priešais vykdomus darbus ir nebuvo niekam noro išeiti pasižiūrėti, kas čia vyksta“, – piktinosi vyras.

„Ko gero, kad sugadino, nesaugojo, kai dirbo nesaugojo“, – svarstė moteris.

„Mačiau, kaip tie statybininkai nežiūrėdavo, su kirviu praeidavo. Plytelė maišė, per aukštai buvo, nukapojo šaką ir viskas“, – pasakojo kitas vyras.

Kad Spaudos ąžuolas neturi ateities arboristai nustatė dar pernai, kai savivaldybės gelbėjamas medis vis dėlto nesužaliavo.

„Žmonės, kurie panikuoja dėl šito medžio, tai tikrai gali nepanikuoti, nes jis nebeturi jokios pridėtinės vertės, nebent kirminams“, – ramino K. Petkus.

Žmonės, kurie panikuoja dėl šito medžio, tai tikrai gali nepanikuoti, nes jis nebeturi jokios pridėtinės vertės, nebent kirminams.

Vietoje ąžuolo ir dar dviejų nukirstų klevų savivaldybė pasodins tris jau brandžius, ne mažesnius nei aštuonių metrų aukščio medžius – ąžuolą ir du klevus.

„Klevai irgi taip pat merdėjo. Pernai išsiskleidė vos kelios šakelės, tai kažkokių vilčių juos išgelbėti nebebuvo, nors bandymų buvo ne vienas“, – teigė E. Bružienė.

Istorinis Spaudos ąžuolas šiauliečius turėtų džiuginti ir toliau.

Nukirsto medžio kamienas bus perduotas jaunajam Šiaulių menininkui Adomui Žudžiui, kuris miestui dovanos meno dirbinį.

Iš jo bus padarytas meninis akcentas, kuris bus eksponuojamas viešai ir bus prieinamas visuomenei.

O ąžuolo šaknys keliaus į Venecijoje vykstantį architektūros renginį, kur taps Lietuvos paviljono ekspozicijos dalimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Landšaftas

kažin, kas suprojektavo tą aikštę. Koks nors puskvailis tikriausiai. Landšafto architektas?

Deja, Visockas mėgaujasi Šalkauskiu...

"Kas valandą, kas dieną apstulbina žinia, kad – kirvis į kamieną , o blogis – į mane. " Justinas Marcinkevičius.

Svečias

Juk viskas taip paprasta : trukdo - nukirtai, nudžiūvo - nupjovei ir išrovei. O jei vietoj trinkelių aplink medžius palikt pievelę, pastatyt suoliuką, pasėti daugiamečių gėlių, ir žmogui, ir paukščiui, ir vabalėliui palaima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS