Šiauliuose planuojama įkurti Lietuvos ugniagesių muziejų | Diena.lt

ŠIAULIUOSE PLANUOJAMA ĮKURTI LIETUVOS UGNIAGESIŲ MUZIEJŲ

Šiaulių „Aušros“ muziejus senajame Šiaulių ugniagesių pastate planuoja įkurti unikalų Lietuvos ugniagesių muziejų, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

Anot PAGD, tai būtų pirmasis muziejus, kaupiantis, saugantis, tyrinėjantis ir reprezentuojantis savitą Lietuvos ugniagesių ir gelbėtojų kultūrą, istoriją atspindinčius kultūros paveldo objektus.

Kaip teigia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, ugniagesių muziejaus ekspozicijos pagrindu taptų „Aušros“ muziejaus rinkiniuose saugoma unikali Lietuvoje ugniagesių automobilių kolekcija. Kolekciją sudaro 29 įvairūs automobiliai, viena motorinė valtis ir daugiau negu 40 įvairių kitų prietaisų, atspindinčių skirtingų laikotarpių priešgaisrinės technikos kaitą bei naudojimo specifiką.

„Turime didžiulę priešgaisrinės technikos automobilių kolekciją (...), kuri yra pakankamai įdomi, atraktyvi ir tai sudaro mūsų muziejaus branduolį (...) aišku būtų ir įvairios interaktyvios edukacinės programos, kur būtų galima vaikams galbūt ir apsirengti, ir palaikyti žarną su vandens švirkštu, pajusti ugniagesio profesiją“, – BNS pasakojo R. Balza.

Be ugniagesių automobilių, svarbią būsimo muziejaus ekspozicijos dalį sudarys daugiau kaip 300 Šiaulių „Aušros“ muziejaus saugyklose saugomų eksponatų, susijusių su priešgaisrinės apsaugos istorija, pavyzdžiui, ugniagesių ekipuotė, inventorius, smulki technika, dokumentai, nuotraukos.

Lietuvos ugniagesių muziejaus ekspozicinė erdvė reprezentuos XIX–XXI amžių Lietuvos ugniagesių istorijos paveldą, ugnies gesinimo technikos ir metodikos raidą, ugniagesio ir gelbėtojo profesijos specifiką.

R. Balza tikina, kad tokio muziejaus įsteigimas pritrauktų didesnius turistų srautus į Šiaulius.

„Technikos muziejai pasaulyje, Europoje yra labai gausiai lankomi tiek jaunimo, tiek suaugusių, nes technikos išradimai, jų kaita, raida, tai yra vienas atraktyviausių dalykų“, – BNS sakė R. Balza.

Planuojama, kad prie muziejaus veiks ir vienintelis mokymų centras Lietuvoje. Jame būtų teikiama metodinė ir praktinė pagalba kultūros paveldo objektų valdytojams – muziejininkams, bibliotekininkams, kultūros pastatų valdytojams, archyvarams – apie apsaugą ekstremaliųjų situacijų metu bei mokymai ugniagesiams.

Anot R. Balzos, Kultūros paveldo apsaugos nuo ekstremalių situacijų mokymų centre bus aiškinama, ką ekstremalių situacijų metu turėtų žinoti specialistai, kurie yra tiesiogiai atsakingi už kultūrinių vertybių saugojimą – kaip elgtis, ką reikėtų pirmiausia gelbėti ir ką turėtų žinoti ugniagesiai, pavyzdžiui, kur galima naudoti vandenį, gesinant gaisrą, o kur to daryti nereikėtų.

Šiuo metu parengta muziejaus ir mokymų centro koncepcija, jai pritarė Kultūros ministerija, ieškoma finansavimo. Skaičiuojama, kad techniniam projektui parengti reikėtų apie 40 tūkst. eurų.

Anot R. Balzos, muziejus turėtų būtų įsteigtas per artimiausius trejus metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS