Šiaušiasi prieš naujovę skaičiuojant pareigūnų darbo valandas | Diena.lt

ŠIAUŠIASI PRIEŠ NAUJOVĘ SKAIČIUOJANT PAREIGŪNŲ DARBO VALANDAS

Policija nuo liepos planuoja taikyti suminę darbo laiko apskaitą, profsąjungos tam prieštarauja.

Pasak Policijos departamento, suminės darbo laiko apskaitos įvedimas leis esant poreikiui vienu metu surinkti į tarnybą didesnį kiekį pareigūnų, kartu užtikrinant pareigūnams tinkamas darbo sąlygas ir sąžiningą apmokėjimą už dirbtą laiką. Aiškinama, kad naujovės reikalingos dėl didėjančio policijos pajėgų poreikio masinių renginių metu, kaip pavyzdį pateikiant rugsėjį vyksiantį popiežiaus Pranciškaus vizitą į Lietuvą.

„Tokio pobūdžio iššūkiams spręsti yra būtina iš anksto planuoti ir maksimaliai išnaudoti turimas pajėgas, numatyti jų poreikį ir sudaryti tarnybos grafiką taip, kad policijos funkcijos būtų vykdomos efektyviai. Tai reiškia, kad reikia numatyti pajėgų „rezervą“ – t. y. laikotarpius, kuriais galima būtų iškviesti į tarnybą didesnį skaičių pareigūnų ir, atitinkamai, vėliau sumažinti pareigūnų dirbančių pamainose skaičių“, – sakoma departamento BNS pateiktame paaiškinime.

Galiu drąsiai teigti, kad tokiomis priemonėmis departamentas siekia policijoje įteisinti vergovę. Norima nemokėti policininkams už darbą savaitgaliais ir poilsio dienomis.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas žada, kad nuo liepos 1 dienos pareigūnų darbo organizavimas iš esmės nesikeis, tik esant poreikiui, išimtinais atvejais, bus galima pasitelkti pareigūnus papildomai pamainai, vėliau suteikiant daugiau laisvo laiko.

„Nepadarius šių pakeitimų, pareigūnus būtų galima iškvietinėti į tarnybą poilsio dieną, dėl ko nukenčia tiek pareigūnų interesai (sudėtinga planuoti laisvalaikį), tiek neracionaliai naudojamos lėšos – iš anksto žinant apie poreikį, dirbtinai neplanuojamas tarnybos grafikas“, – teigia departamentas.

Policininkų profesinės sąjungos naujovę kritikuoja. Šią savaitę išplatintame pranešime Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos Vitalijus Jagminas sako, kad departamento bandymai įvesti suminę darbo apskaitą tėra vadovybės bandymai išvengti teisingo apmokėjimo už pareigūnų darbą.

„Galiu drąsiai teigti, kad tokiomis priemonėmis departamentas siekia policijoje įteisinti vergovę. Norima nemokėti policininkams už darbą savaitgaliais ir poilsio dienomis. Visi panašūs pokyčių planai, visų pirma, turėtų būti derinami su bendruomene, tačiau socialinis dialogas policijoje – seniai užmirštas dalykas. Todėl mums nelieka nieko kito, kaip surengti įspėjamąją protesto akciją“, – aiškina V. Jagminas.

Dėl naujovių skaičiuojant pareigūnų darbo valandas penktadienį prie Policijos departamento ir Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato numatomi piketai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS