Šiemet Ventės rago ornitologinėje stotyje tikimasi rekordo | Diena.lt

ŠIEMET VENTĖS RAGO ORNITOLOGINĖJE STOTYJE TIKIMASI REKORDO

Ventės rago ornitologinėje stotyje laukiama naujo sužieduotų paukščių rekordo. „2016-aisiais sužiedavome 92 tūkst. paukščių, o šiemet – jau 34 tūkst., todėl tikimės, kad rezultatai bus geriausi nuo stoties įkūrimo pradžios 1929-aisiais“, – džiaugiasi ornitologas Vytautas Jusys.

Tokių rezultatų pasiekti padėjo per rekonstrukciją, pasibaigusią prieš dvejus metus, pastatytos gaudyklės. Pasak ornitologo, nauji tinklai kur kas stabilesni ir ilgesni, todėl pavyksta pagauti daugiau paukščių.

Šie pokyčiai, kurie, beje, buvo pirmieji per 88 Ventės rago ornitologijos stoties darbo metus, ne tik leido dirbti efektyviau, bet ir pritraukė daugiau turistų.

Tado Ivanausko zoologijos muziejaus, kuriam priklauso ornitologijos stotis, direktorius Ramūnas Grigonis sako, kad lankytojų tikrai padaugėjo: „Nors lietuvių apsilanko daugiausia, atvyksta nemažai turistų iš Vokietijos, nes jiems artima Mažoji Lietuva. Rekonstrukcijos metu įrengti dviračių takai leidžia ornitologijos stotį aplankyti dviračiais. Atvykstančių turistų išties daug.“

Ventės rago ornitologijos stoties vadovas V. Jusys patikslina, kad lietuviai sudaro 95 proc. lankytojų. Ornitologas pabrėžia, kad turistų netrūko ir prieš dešimtmetį, bet po stoties atnaujinimo jų padaugėjo.

„Ventės ragas yra viena populiariausių lankytinų vietų Lietuvoje. Vien praėjusį savaitgalį (liepos 7–9 d.) stotyje apsilankė maždaug 5 tūkst. žmonių“, – skaičiuoja ornitologas.

2015-aisiais buvo įrengta apšvietimo sistema, leidusi stotį aplankyti naktį. Paklaustas, ar sulaukia lankytojų tamsiuoju paros metu, V. Jusys sako, kad vasarą, kai naktys trumpesnės, lankytojų būna, nors ne tiek, kiek dieną.

V. Jusys taip pat pastebi pastaraisiais metais įsitvirtinusią tendenciją, kad daugiausia lankytojų atvyksta paskutinį vasaros mėnesį: „Dvejus metus iš eilės daugiausia turistų apsilankė rugpjūtį. Tiek pernai, tiek užpernai rugpjūčio mėnesį buvo parduota 25 proc. visų bilietų.“

R. Grigonis pažymi, kad pačių lankytojų atsiliepimai apie rekonstruotą ornitologijos stotį – labai geri: „Žmonės patenkinti, nors visiems įtikti neįmanoma. Lankytojai džiaugiasi, kad po rekonstrukcijos infrastruktūra pritaikyta jų poreikiams – sutvarkyti takeliai, apžvalgos aikštelės, įrengti tualetai, be to, pastatytas naujas lankytojų centras.“

Ornitologas V. Jusys atkreipia dėmesį ir į tai, kad dėl prie suoliukų atsiradusių šiukšliadėžių stotyje švariau. Anksčiau, kai buvo tik vienas konteineris, tekdavo rinkti nemažai šiukšlių, stigo tvarkos.

Rekonstravus ornitologijos stotį, pakeltos muziejaus bilietų kainos. Anot V. Jusio, vieni linkę skųstis, kitiems tai – normalu ir įprasta. Suaugusiems bilietas dabar kainuoja 3 eurus, studentams, moksleiviams bei pensininkams – 2 eurus, o ikimokyklinio amžinio vaikai įleidžiami nemokamai.

„Pakėlus kainas, 70 proc. mūsų stoties [lėšų] poreikio padengia lankytojai. Aišku, tie pinigai keliauja į valstybės biudžetą. Prieš rekonstrukciją, kai bilietų kainos buvo mažesnės, padengdavome vos kelis procentus“, – pasakoja Ventės rago ornitologijos stoties vadovas.

Tarp visų apsilankiusių Ventės rage bilietus į muziejų perka 10 proc. žmonių.

Pašnekovai tikina, kad rekonstrukcija įvykdyta sėkmingai – kol kas nepasitaikė atvejų, kad ornitologijos stočiai būtų reikėję rimtų tvarkymų.

„Kartais išlenda tam tikros smulkmenos, pavyzdžiui, vėtros metu buvo išvartyti suoliukai bei šiukšliadėžės, tad teko patiems prisitvirtinti, tačiau susitvarkėme“, – sako Tado Ivanausko zoologijos muziejaus direktorius R. Grigonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KARINA

JAU GRAŽU TEN .DAR TRŪKSTA DAUGIAU SUOLIUKŲ NETIKĖTOSE VIETOSE IR ,ŽIŪRINT Į TOKĮ GRAŽŲ VAIZDĄ,SAVAIME PRAŠOSI KAVOS PUODELIS.BENT JAU ŠILTUOJU METŲ LAIKU GALĖTŲ VEIKTI ,TIK LABAI GERĄ KAVĄ VERDANTI-KAVINUKĖ.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS