Šimtmečio plaukimas su sena „Lietuva“ | Diena.lt

ŠIMTMEČIO PLAUKIMAS SU SENA „LIETUVA“

Iškyla klausimas, ar jachta „Lietuva“ bus pradėta remontuoti šiais metais, ir beveik tiksliai aišku, kad remontas šiais metais nesibaigs.

Viltis iškelti rugpjūtį

Šį vasaros sezoną po Baltijos jūrą plaukios sena, kiek „pakamšyta“ jachta „Lietuva“. Ji dalyvaus ir Klaipėdos miesto savivaldybės planuojamame rengti šimtmečio plaukime po kitus Baltijos uostus.

Norima dar sezonui nesibaigus, galbūt rugpjūtį, jachtą iškelti ir pradėti kapitališkai remontuoti.

Apie jachtos „Lietuva“ kapitalinio remonto niuansus kalbėta Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje, kurios nariu yra ir šių eilučių autorius.

Pakalbėta, padiskutuota ir jokių sprendimų nepriimta. Jachtos „Lietuva“ remontas priklauso nuo pinigų, o svarbiausia nuo to, kaip greitai ir, pageidautina, be sutrikimų įvyks jos remonto viešasis konkursas.

Pinigai numatyti

Klaipėdos miesto savivaldybėje yra aptarta jachtai „Lietuva“ remontuoti skirti apie 200 tūkst. eurų.

Klaipėdos miesto savivaldybės Turto skyriaus vadovas Edvardas Simokaitis teigė, kad jachtai remontuoti reikalinga pinigų suma bus numatyta Klaipėdos miesto biudžete. Jį savivaldybė planuoja tvirtinti jau netrukus.

Patvirtinus biudžetą, bus skelbiamas jachtos remonto, greičiausiai tarptautinis konkursas. Gali būti ir taip, kad jachta būtų remontuojama netgi Lenkijoje, kur ir buvo statyta.

Ši „Conrad 54“ tipo būrinė jachta pagal lenko Ryszardo Langero projektą statyta Gdanske 1976 m.

Savivaldybė neturi patirties, kaip remontuoti tokias jachtas, o svarbiausia parengti jos remonto techninius dokumentus. Gali būti, kad prieš skelbiant jachtos remonto konkursą, teks skelbti mažesnį jachtos techninių aprašymų, skirtų pirkimui vykdyti, konkursą.

Ypatinga jachta su istorija

Šiuo metu jachtos „Lietuva“ yra parengtas tik defektų aprašymo dokumentas. Atskirai jachtos „Lietuva“ bėdas yra nurodęs ir jos kapitonas Osvaldas Kudzevičius.

Paprastai tokių senų jachtų, kaip „Lietuva“, nebeapsimokėtų remontuoti. Geriau būtų ieškoti būdų kaip vietoje jos įsigyti naujesnę. Ankstesnėse diskusijose buvo kalbėta apie tai, kad galbūt jachtą vertėtų iškelti ir pastatyti kaip muziejinę vertybę.

Jachta „Lietuva“ yra ypatinga, su gražia istorija. Tai pirmoji aplink pasaulį apiplaukusi Lietuvos jachta. Žygį, kuris tęsėsi 13 mėnesių, ji atliko 1992-1993 m. Jachta, kurios kapitonu buvo Steponas Kudzevičius, įveikė 33672 jūrmyles. 

Jachta „Lietuva“ svarbi ir tuo, kad su ja užaugo ne viena jau nepriklausomos Lietuvos buriuotojų karta. Pastaruosius porą dešimtmečių jachta skyrė daug dėmesio jaunų buriuotojų įtraukimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Atsakymas:

Klaipėdos miesto savivaldybė

Leo

Geras klausymas.

Kodėl?

O kas jachtos savininkas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS