Siūlo uždrausti Lietuvoje keisti lytį | Diena.lt

SIŪLO UŽDRAUSTI LIETUVOJE KEISTI LYTĮ

Grupė Seimo narių siūlo Civiliniame kodekse įtvirtinti, kad lytis yra genetiškai nulemta žmogaus prigimtinė savybė, ir uždrausti Lietuvoje lyties keitimą.

Pataisos nustatytų, kad vyriškos arba moteriškos asmens lyties nustatymo teisinis pagrindas yra genetiškai nulemta lytis, o „farmakologinės, chirurginės procedūros ar psichiatrinė, psichologinė terapija, kuriomis siekiama pakeisti genetiškai nulemtos asmens lyties požymius (lyties keitimas), Lietuvoje yra draudžiamos“.

Tokias pataisas įregistravo 31 parlamentaras, daugiausiai valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, taip pat keletas konservatorių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narių.

Šios pataisos registruotos, kai Teisingumo ministerija parengė įstatymo projektą, leidžiantį translyčiams asmenims be teismo dokumentuose pakeisti nuorodą į lytį, vardą, pavardę ir asmens kodą. Šiuo metu žmonės, kurie tapatinasi su kita lytimi nei yra jų biologiniai lyties požymiai, pasikeisti dokumentus gali tik per teismą.

Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad šalyje nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką. Strasbūro teismo sprendimo vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas ne kartą ragino Lietuvą ištaisyti šią teisės spragą.

Teisingumo ministerijos parengtame Asmens lytinės tapatybės įstatymo projekte ir kartu su juo teikiamose Civilinio kodekso pataisose siūloma atsisakyti „lyties pakeitimo“ sąvokos ir vietoje jos įtvirtinti „lytinės tapatybės“ terminą. Pagal projektą, įrašai galėtų būti keičiami pilnamečiam nesusituokusiam asmeniui, kuriam diagnozuotas transseksualumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Kęstas

Kaip elgtis su bendradarbe? Tikrai darbovietės vakarėlyje nenumauti jai kelnaites, kaip siūlė neseniai vienas autorius Delfyje (daugiau apie tai - čia). Amoralumas neišpasakytas, o ir pernelyg daug advokatų dabar labai gerai uždirba, iškylant seksualinio priekabiavimo pretenzijoms. "Kai kurie darbuotojai teigia, kad jie pradeda vadovautis "Pence taisyklėmis", kurios yra pavadintos JAV viceprezidento Mike Pence vardu. M.Pence sako, kad jis nesusitinka vienas su moterimi, kuri nėra jo žmona, ir nedalyvauja renginyje be žmonos, jei alkoholis tame renginyje yra prieinamas (daugiau apie tai - čia)." Paskutinis punktas turėtų ypač patikti su alkoholio vartojimu kovojantiems ir dabar Lietuvą valdantiems valstiečiams. Ir Lietuvoje klausimas, kaip elgtis su bendradarbėmis tampa aktualus, ką berašytų Delfis. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

11

Mano nuomone reiktu lyties keitimus ar atkeitimus, ivardinti kaip pasityciojimu is zmogaus prigimties. Konsentracijos lageriuose tai pat buvo bandymu tokioms opercijomis.

Kaunas valdo

Pagaliau kazkas gero is musu vyriausybės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS