Siūloma, kad atstovo VTEK nebegalėtų turėti savivaldybės | Diena.lt

SIŪLOMA, KAD ATSTOVO VTEK NEBEGALĖTŲ TURĖTI SAVIVALDYBĖS

Grupė Seimo narių siūlo keisti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) formavimo tvarką.

Pataisų iniciatoriai tikisi jomis padidinti VTEK sprendimų priėmimo proceso skaidrumą.

Jei pataisoms būtų pritarta, VTEK nario nebegalėtų siūlyti Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Vietoj to, kandidatą į VTEK narius Seimui galėtų teikti viešosios įstaigos „Transparency international“ Lietuvos skyrius. 

Kaip ir iki šiol, po vieną VTEK narį Seimui siūlytų prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras ir Teisėjų taryba. Tačiau Seimo pirmininkui siūlomo kandidato nereikėtų derinti su frakcijomis, premjerui – su Vyriausybe, o Teisėjų tarybai neliktų prievolės savo kandidatą rinktis iš pasiūlytų Lietuvos teisininkų draugijos.

Be kita ko, pataisomis numatoma, kad VTEK narių vardinio balsavimo rezultatai turi būti vieši, o VTEK narys, turintis kitą nuomonę dėl VTEK priimto sprendimo, turi teisę VTEK svetainėje paskelbti motyvuotą atskirąją nuomonę.

„Įstatymo projekte nustatytas teisinis reguliavimas leistų suinteresuotiems asmenims ir visai visuomenei susidaryti objektyvesnį požiūrį į VTEK svarstomų asmenų elgesį, racionaliau įvertinti VTEK sprendimų teisėtumą ir pagrįstumą, pareikalauti asmeninės atskirų VTEK narių atsakomybės“, – aiškina pataisas teikiantys „valstiečiai“ Rima Baškienė, Povilas Urbšys, Saulius Skvernelis, Agnė Širinskienė, Arvydas Nekrošius ir konservatorius Tadas Langaitis.

Pataisos taip pat numatytų, kad VTEK pirmininku ir nariais negali būti skiriami buvę politinių partijų nariai, jeigu nuo jų narystės partijoje nutraukimo dienos nėra praėję mažiau kaip treji metai.

VTEK sudėtį tvirtina Seimas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS