Speciali komisija Seime tirs, ar inicijuoti apkaltą A. Skardžiui | Diena.lt

SPECIALI KOMISIJA SEIME TIRS, AR INICIJUOTI APKALTĄ A. SKARDŽIUI

Parlamentinės opozicijos iniciatyva Seime įsibėgėja Socialdemokratų darbo frakcijos nario Artūro Skardžiaus apkaltos procedūra.

Parlamentarai antradienį nutarė sudaryti specialią tyrimo komisiją, kuri Seimo narių grupės siūlymu tirs, ar verta pradėti apkaltą A. Skardžiui, ir pateiks išvadą Seimui. Už tai balsavo 114 Seimo narių, o susilaikė du – „valstiečiai“ Stasys Jakeliūnas ir Dainius Kepenis. 

Savo išvadą Seimui 12 narių komisija turi pateikti iki birželio 1 dienos, jai vadovaus Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.    

„Vertinant Seimo nario tikruosius veiksmus, būtina juos vertinti ne epizodiškai, atskirus sandorius, o sistemiškai – laiko ir tęstinumo požiūriu. Tai negali būti priskirtina vienkartinio atsitiktinio pobūdžio domėjimuisi energetikos sektoriumi“, – antradienį Seime sakė Antikorupcijos komisijos vadovas liberalas Vitalijus Gailius.

V. Gailiaus teigimu, A. Skardžius 2009–2017 metai veikė su juo susijusių įmonių energetikoje naudai.

„A. Skardžiaus veiksmai patvirtina jo tęstinį suinteresuotumą. Stebimas veiksmų tęstinumas ir šioje kadencijoje, nes sklypų nuomos sutartys nenutrauktos, o 2017 metų kovą ir gegužę Seimo Ekonomikos komitete (...) vilkino pataisų, susijusių su atsinaujinančia energetika, svarstymą ir klaidino kitus komiteto narius“, – kalbėjo V. Gailius.

Jis taip pat pabrėžė, kad sudaryta komisija dėl A. Skardžiaus apkaltos dar kartą įvertins, ar žemės nuomos sutartys, susijusios su A. Skardžiaus aplinka, tebegalioja iki šios dienos. 

Prieš balsavimą Seimo nariams išplatinęs prašymą sudaryti komisiją dėl apkaltos pagrįstumo, A. Skardžius jam mestus kaltinimus vadino melu.

„Nesupranti, ar žmogus savaitę gėręs išeina į tribūną kalbėti, ar (...)“ – piktinosi  A. Skardžius.

Konservatorė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad A. Skardžiaus apkaltos istorija nuo Mindaugo Basčio skiriasi tik tuo, kad su pastaruoju dirbo atominės energetikos korporacija „Rosatom“, o A. Skardžius yra „Gazprom“ klientas.

„Skirtumas dar ir tas, kad A. Skardžius atveju už ilgametį darbą Kremliaus interesų naudai matosi akivaizdus atlygis (...) – Maskvos armėnų iš Skardžiaus šeimos nupirktas turtas, kuris iki šiol stovi apleistas (...). Baltarusijoje Skardžiaus šeima gavo itin patrauklią dovaną – palankūs saulės energijos tarifai, „Gazprom“ paskola“, – kalbėjo R. Juknevičienė.  

A. Skardžiui apkalta inicijuojama dėl galimo priesaikos sulaužymo, Seime proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus. Anksčiau opozicija liko nepatenkinta Seimo Antikorupcijos komisijos atlikto tyrimo dėl A. Skardžiaus interesų energetikoje išvadomis.

Pasak komisijos, A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle, o Specialiųjų tyrimų tarnyba komisijai yra pareiškusi, kad parlamentaro teiktos pataisos dėl atsinaujinančių išteklių galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų.

Apkaltos teikime teigiama, kad A. Skardžius galbūt šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, „kai vykdydamas savo pareigas 2009–2017 metais veikė su juo susijusios įmonės „Baltic energy group“ naudai ir pritarė apsimestinio sandorio sudarymui su bendrove „Naujoji energija“ galbūt siekiant nuslėpti tikrąją jo asmeninių (šeiminių) pajamų kilmę ir sąsajas su vėjo energetika, pateikė savo kandidatūrą ir veikė nuolatiniame interesų konflikte Seimo Energetikos komisijoje ir Ekonomikos komitete (įskaitant ir 2016–2020 metų kadencijos darbą Seime) tokiu būdu šiurkščiai diskredituodamas ir kompromituodamas ne tik savo, kaip Seimo nario, bet ir Seimo autoritetą ir reputaciją“.

Jeigu Seimo sudaryta specialioji tyrimo komisija nuspręs, kad yra pagrindas pradėti apkaltos procesą, o Seimas nubalsuos, kad toks pagrindas yra, bus kreipiamasi į Konstitucinį Teismą (KT), ar Seimo narys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją. KT konstatavus, kad tokie pažeidimai buvo padaryti, visas parlamentas balsuoja dėl mandato panaikinimo. Parlamentaras mandato netenka, jeigu už tai balsuoja ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kostia

Tas perkreiptas snukelis jau įgriso. Vyt lauk jį...

Jonas Lietuvis

Skardžius labai geras. Tai ne koks išmaldą gaunantis prie Rusijos ambasados vargdienis , o didesnio masto duoneliautojas. Bet elgetoms ne vieta Seime.

>NA NA

šiaip būtų gerai..Bet..Ar jūs nesate matęs kaip dėl nežinomų priežasčių mūsų prokurorus, teismus staiga ištinka paralyžius.Pavyzdys - kiek beklausinėtų visuomenė ,,kur dingo Masiulis?",niekas nieko nežino.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS