Specialistai: dėl sausros miškuose itin didelis gaisro pavojus | Diena.lt

SPECIALISTAI: DĖL SAUSROS MIŠKUOSE ITIN DIDELIS GAISRO PAVOJUS

  • 0

Dėl daugelyje rajonų vyraujančio 4 arba 5 klasės miškų gaisringumo, 17 rajonų savivaldybės uždraudė arba apribojo lankymąsi miškuose. Šiemet jau kilo 147 miško gaisrai, per juos išdegė beveik 80 hektarų miško ploto.

 Šiuo metu gyventojų prašoma be būtinybės nesilankyti šiuose miškuose.

Dažniausiai dėl gaisro kaltas žmogus, todėl šiandien dar 13 rajonų savivaldybės apribojo lankymąsi miškuose, o iš viso jau 17. Priežastis – sausra.

„Nulijo ir nugaravo tas lietus toks, buvo labai menkas. Turim 4 stebėjimo kameras ir kasdien žmonės žiūri, ar koks dūmelis iškilo, ar neiškilo. Matyt, kad žmonės labai drausmingi“, – mano  Miškų urėdijos Prienų regiono vyr. miškininkas Tadas Zubavičius.

Miškų urėdijos Alytaus regiono Sudvajų girininkas Laimius Simavičius teigia, kad turėtų visą savaitę nesmarkiai lyti, tik tuomet gaisringumas sumažėtų iki 3 ar 2 klasės: „Dabar miškuose tikrai sausa, samana išdžiūvus, pavojus yra didelis.“

Šiuo metu gyventojų prašoma be būtinybės nesilankyti nurodytuose 17 rajonų miškuose. Valstybinių miškų urėdijos specialistai per dvi paras turėtų įrengti prie pagrindinių kelių į mišką įvažiuoti draudžiančius ženklus, taip pat bus sustiprintas miško stebėjimas.

„Būtent esant 4–5 miškų gaisringumo klasei jau susiformuoja sąlygos, kai liepsna gali pasikelti į medžių viršūnes ir tada tie gaisrai būna patys pavojingiausi, o jų gesinimas – sudėtingiausias. Dabar jau 2–3 savaitės, kuomet didžioji dalis miškininkų yra aukščiausioje karinėje parengtyje, netgi kai kuriais atvejais žmonės yra neišleidžiami, atšaukiamos atostogos“, – supažindina Miškų urėdijos Miško apsaugos sk. specialistas Dainius Adžgauskas.

Priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas primena, kad pirmiausia derėtų labai atsargiai elgtis su ugnimi, laikytis numatytų priešgaisrinės saugos taisyklių.

„Nepalikti laužaviečių, kepsninių be priežiūros, atsargiai elgtis su atvira ugnimi. Jeigu dirbamas kažkoks darbas – išsivalyti teritoriją arba ją sudrėkinti, kad būtų galima saugiai dirbti. Ir kitų priešgaisrinių taisyklių (laikytis – LRT.lt), kurios atrodytų reikalingos tokiu sausros sezonu“, – ragina jis.

Dėl ribojimų lankytis miškuose jau planuojama kreiptis į Jurbarko ir Druskininkų savivaldybes. Nesilaikant draudimo, gresia įspėjimas arba bauda iki 50 eurų. Šiemet jau išdegė apie 80 hektarų miškų.

Plačiau – Jovitos Sukackaitės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS