Strasbūro teismas atmetė Lietuvos teisėjų skundą dėl sumažintų algų | Diena.lt

STRASBŪRO TEISMAS ATMETĖ LIETUVOS TEISĖJŲ SKUNDĄ DĖL SUMAŽINTŲ ALGŲ

  • 2

Strasbūre įsikūręs Europos Žmogaus Teisių atmetė Lietuvos teisėjų skundą, esą per krizę sumažinus jų atlyginimą ir nenumačius visiškos kompensacijos buvo pažeista teisė į nuosavybę.

Buvusiems Vilniaus ir Panevėžio teisėjams Algimantui Pivoriūnui ir Vyliui Kryževičiui bei mirusio teisėjo našlei vilnietei Daivai Vaškelienei nepavyko įrodyti, kad valstybė pažeidė jų teises, numačiusi kompensaciją už trejus metus.

Byla buvo nagrinėjama ne dėl atlyginimų sumažinimo per paskutinę krizę, bet dėl situacijos 2000 metais, kai valstybė teisėjams algas teisėjams apkirpo beveik trečdaliu.

Lietuvos apeliacinis teismas vėliau nurodė, kad dėl sunkios ekonominės padėties iki 2003 metų atlyginimai galėjo būti pagrįstai sumažinti, tačiau vėliau mažesni atlyginimai buvę mokami nepagrįstai.

2008 metų spalį Seimas nutarė, kad teisėjams bus grąžinta nesumokėta algos dalis už trejus metus.

Strasbūro teismas ketvirtadienį paskelbtame sprendime pažymėjo, kad atlyginimai Lietuvos teisėjams buvo sumažinti dėl ypač sudėtingos ekonominės ir finansinės situacijos, toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į visuomenės interesą, o algos mažintos ne tik teisėjams.

"Teisėjų atlyginimų sumažinimas nebuvo neproporcingas ir nesukėlė grėsmės jų pragyvenimui", - rašoma Europos Žmogaus Teisių Teismo pranešime spaudai.

Strasbūro reismas taip pat atmetė šių ir dar trijų teisėjų skundus, esą jie nukentėjo dėl pernelyg ilgo bylinėjimosi Lietuvos teismuose, siekiant prisiteisti sumažintas algas.

Šiuo metu Lietuvos teisėjai ir kiti valstybės tarnautojai vėl bylinėjasi dėl sumažintų algų. Tam pagrindo suteikė šiemet priimtas Konstitucinio Teismo sprendimas, kad atlyginimai per krizę 2009 metais sumažinti neproporcingai ir neteisėtai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Juonis

Jeigu teisejams atrodo, kad ju atlyginimai labai mazi, o darbas ypatingai atsakingas lyginant su kitu profesiju, pvz. mokytoju, gydytoju atlyginimais ir darbu, niekas netrukdo susirasti kita darboviete.

St

Net ir sumažinti teisėjų atlyginimai yra neproporcingai dideli lyginant su kitų profesijų atlyginimais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS